ESMA'NIN GALASI İZMİR'DE YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Ocak 2010

İzmirli yönetmen Koray Çalışkan'ın ilk kısa filmi "Esma"nın galası ve "Sınıf ve Kadın" konulu söyleşi Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde yapıldı. TMMOB İKK adına kadın Çalışma Grubu tarafından düzenlenen gala ve söyleşiye ilgi büyük oldu. Söyleşiye yönetmen Koray Çalışkan, oyuncu Bilge Seçkin, Nilgün Toker Kılınç ve Ömer Türkeş katıldılar.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubunun düzenlediği 9 Ocak 2010 Cumartesi günü Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlediği "Esma"nın galası ve söyleşisine ilgi büyük oldu. Çocuk bakıcısı olarak çalışan Esma'nın yaşamı üzerinden yoksulluğun aile yapısını nasıl olumsuz etkilediğini ele alan film bir ilk çalışma olarak büyük beğeni topladı. 

Etkinliğin açılış konuşmasını Kadın Çalışma Grubu adına Selda Ünver yaptı. Galaya yönetmen Koray Çalışkan ve başrol oyuncusu Bilge Seçkin konuk olarak katıldılar. Söyleşiye konuk olan yazar ve eleştirmen  Ömer Türkeş, toplumun 80'den sonra ışıltılı TV kanallarıyla yoksullardan ve köylülerden uzaklaştığını, güçlülerin filmlerini izleyip hikayelerini okuduğunu ve böylece yoksulların suçlular gibi toplumdan uzaklaştırıldığını söyledi. "Esma" filminin yoksulluğu görünür kılma çabasından hareket ettiğini belirten Türkeş, sanatta bu çabanın önemli olduğunu ancak yoksulluğu görünür ve çare aranır kılmaya yalnızca sanatın gücünün yetmeyeceğini, bunun için güçlü politik bir hareket gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nilgün Toker Kılınç ise kadının ev içi emeğinin tarih boyunca görülmediğini ve tanımsız bir emek olduğunu söyledi ve kadının kurtuluşunun değil ama özgürleşmesinin bu emeği görünür kılmakla önemli bir yol alacağını vurguladı.

"Esma" bugüne kadar 8 uluslararası festivalde gösterildi. Gösterildiği festivallerde büyük beğeni topladı. Yönetmen Koray Çalışkan Nisan ayında "linç kültürü ve işkence" üzerine bir film çekeceğini ve gelecek yıl ise "köylülüğün dağılması" konusunda uzun metrajlı bir filme başlayacağını söyledi. Çalışkan, İzmir'de galaların ve önemli sanat etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, kendi çalışmalarında İzmir'e ve Ege'ye ağırlık vereceğini ifade etti.

TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi Etkinlik sonunda sanatçılara ve konuşmacılara çiçek sunarak teşekkür etti.