İNECİKLİLER "JAPON KUKLASI"NI SEVDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Ağustos 2011

MMO İzmir Şubesi Tiyatro Topluluğu Kentin Oyuncuları, 4. İnecik Görsel Sanatlar Günleri kapsamında İneciklilerle buluştu. İnecik köy meydanında sergilenen Japon Kuklası oyununa köy sakinleri büyük ilgi gösterdi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Tiyatro Topluluğu Kentin Oyuncuları, 29-31 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenlenen 4. İnecik Görsel Sanatlar Günleri`nin ikinci gününde Japon Kuklası isimli oyununu İnecik`te sergiledi. İtalyan yazar Dario Fo`nun yazdığı ve İtalya`da çalışma şartlarının çok ağır olduğu bir fabrikada çalışan ve kendilerine "insanı rahatlatan ve yorgunluğunu gideren" haplar verilen işçilerin öyküsünü anlatan oyun, İnecik köylüleri ve sanat günlerine katılanlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Oyunu yaklaşık 250 kişi izlerken oyuncular sahnedeki performanslarıyla büyük alkış aldı. Oyun sonunda İnecik Görsel Sanatlar Günleri fikrinin yaratıcısı olan Dr. Mehmet Cengiz Tümer tarafından Kentin Oyuncuları`nı temsilen oyunun yönetmeni Günay Toprak`a bir teşekkür belgesi verildi. Toprak`a  teşekkür belgesini vermesinin ardından kısa bir konuşma yapan Tümer, kendisinin bir işyeri hekimi olarak oyunu farklı bir gözle izlediğini dile getirirken, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Oyunda anlatılanlara benzer sıkıntıları hep birlikte yaşıyoruz. Geçtiğimiz aylarda Kütahya`daki madende atık havuzu patladı ve yetkililer 'bir şey yok` dediler. Ancak madende çalışan 59 işçinin kanında geçen hafta zararlı düzeyde arsenik bulundu. Günümüzde iş sağlığı ve iş güvenliği hâlâ ayaklar altında ve bu oyun maalesef güncel kalmaya devam ediyor. Bu sorunun üzerine hep birlikte, cesaretle gitmek gerekiyor."

İnecik Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği tarafından düzenlenen etkinlikler ile köylerini biraz olsun hareketlendirmeyi ve köy sakinlerini sanatla buluşturmayı amaçladıklarını ifade eden İnecik köyü muhtarı İlyas Yılmaztürk ise bir diğer amaçlarının da köyde yetişen "hurma zeytin"i marka haline getirmek olduğunu belirtti.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İnecik Görsel Sanatlar Günleri kapsamında Kentin Oyuncuları`nın tiyatro gösterisinin yanı sıra çeşitli ebru, resim ve fotoğraf sergileri, saydam gösterileri, belgesel gösterimleri, paneller ve atölye çalışmaları gerçekleşti.

Oyunun Konusu:  
1973`te kaleme aldığı Japon Kuklası oyunu, İtalya`da bir fabrikada geçmektedir. Çalışma şartlarının oldukça ağır olduğu ve işçilerin her anlamda sömürüldüğü  fabrikada, üretimi arttırmak için işçilere "insanı rahatlatan ve yorgunluğu gideren" haplar verilmektedir. İşini kaybetmemek için bu hapları kullanan işçilerden biri olan Armida, haplar yüzünden akıl sağlığını kaybetmiştir ve bir süre "tımarhanede" kaldıktan sonra fabrikaya dönmüştür.Oyunda, sistemin mağduru olan ve bir grup işçi tarafından (lümpen proleterya) kandırılan Armida`nın yaşadıkları Dario Fo`nun kendine özgü üslubuyla anlatılmaktadır.
Armida ile dalga geçen bir grup işçi, Japonya`da bazı fabrikalarda müdürlerinin kuklalarının bulunduğuna, işçilerin bu kuklaya istedikleri şekilde davranarak içlerini boşalttıklarına, yakında kendi fabrikalarına da müdüre benzeyen bir kuklanın getirtileceğine Armida`yı inandırmışlardır. Daha sonra olaylar öyle gelişir ki, elektrik çarpan fabrika müdürünü kukla sanan Armida, içindeki tüm öfkeyi kukla-müdürden çıkarır. Ancak  Armida, müdürü dövme eylemiyle farkında olmadan müdürün hayatını kurtaracaktır.