İŞÇİ SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR, ÖRGÜTLENME ENGELLENİYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Mart 2012

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu'nun bileşeni olduğu İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyonu, birçok işçinin sendika üyesi olduğu için işten çıkarıldığı Savranoğlu Deri ve Billur Tuz fabrikalarına dair hazırladığı raporu düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.

İzmir Barosu`nda düzenlenen basın toplantısında bileşenler adına konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi`nde bulunan Billur Tuz ve Menemen ilçesindeki Savranoğlu Deri fabrikasında çalışan işçilerin, sağlıklı yaşam koşulları ve insanca bir yaşam için sendikaya üye olduklarını belirterek, "Örgütlenme ve sendikaya üye olma haklarını kullandıkları için işten atıldılar. Savranoğlu Deri işçileri 242 gündür, Billur Tuz işçileri 86 gündür direnişlerini sürdürmekteler" şeklinde konuştu. Koordinasyon tarafından hazırlanan raporların, her geçen yıl artan iş cinayetlerinin aslında önlenebilecek iken, gerekli tedbirlerin alınmamasından medyana geldiğini gösterdiğini ifade eden Sağlam, "Savranoğlu Deri`de deri tabaklama işi ağır ve tehlikeli işler kapsamında olmasına rağmen, kadın işçiler çalıştırılmakta, işçilerin periyodik sağlık kontrolleri yaptırılmadığı gibi 18 saate varan çalışma saatleri uygulanmaktadır" şeklinde konuştu. Sağlam, söz konusu işletmede üretim sürecinde çok sayıda kimyasal kullanıldığını, fakat işçilerin bu kimyasallardan korunmasına ilişkin önlemler alınmadığı gibi hiçbir işlemden geçirilmeyen atıklarla çevrenin de kirletildiğini söyledi. Fabrikada çalışan işçilerde yaygın akciğer hastalıkları tespit edildiğini belirten Sağlam, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kullanılan tehlikeli kimyasallardan dolayı işçilerin el ve vücutlarında asit yanıkları bulunmaktadır. Yine aynı nedenle genç erkekler çocuk sahibi olamamakta, işçilerin çoğu astım tedavisi görmekte, saçları dökülmektedir. Söz konusu maddelere ne denli yoğun maruz kalındığı, işçilerin günlerce işlem yaptıkları maddelerin renginde tükürmeleri ile çarpıcı bir biçimde gözlenmiştir. İşyerinde akraba ve şirket ortaklarından kurulu iki de alt işveren ile işler yürütülmektedir. İşveren bu yolla, işyeri hekimi çalıştırma, iş güvenliği uzmanı bulundurma ve iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturma yasal zorunluluğundan kurtulmayı ve sendikal örgütlenmeyi engellemeyi hedeflemektedir.

Sendikal örgütlenme sırasında Savranoğlu Deri A.Ş., işyerini kapattığı ve İstanbul`a taşıdığı gerekçesiyle sendika üyesi işçilere İstanbul`da işbaşı yaptırmış, hemen ardından ‘işyeri işgali` gerekçesiyle tüm sendika üyelerini işten çıkarmıştır. Ancak Menemen`deki işyerini gerçekte kapatmaması ve faaliyetini aynı idari kadro ve sendikasız işçilerle ‘Rodeo Deri` adı altında halen sürdürüyor oluşu, sendika üyesi işçileri İstanbul`a göndermesinin asıl nedeninin sendikal örgütlenmeyi engellemek olduğunu göstermektedir. Rodeo Deri adı altında sürdürülen faaliyette de işçi sağlığı ve güvenliği sorunları halen devam etmektedir."

Sağlam, Billur Tuz`da ise taşeronlaşma ile gelen esnek çalışma, düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve sektörden kaynaklı işçi sağlığını etkileyen sorunlar yaşandığına dikkat çekti ve sözlerini "İşçi sağlığı ve güvenliği için en önemli risk örgütsüzlüktür" diyerek tamamladı.

Sağlam`ın ardından söz alan Deri-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ise Savranoğlu Deri fabrikasının devredildiğinin söylendiğini, ancak aynı işverenin her sabah işyerine gelmeye devam ettiğini belirterek, "Direnişimiz nedeniyle sürekli soruşturmalara maruz kalıyoruz. Son olarak ‘adalet yoksa işgal edeceğiz` sloganımızın tehdit içerikli olduğu iddiasıyla hakkımızda soruşturma açıldı" dedi. Geçtiğimiz günlerde sağlık kontrolünden geçirilen direnişteki Savranoğlu Deri işçilerinde hiçbir sağlık sorunu bulunmadığına dikkat çeken Alagöz, "Oysa geçmişte yüzde 60`ı astım, bronşit tedavisi görüyordu. İşlerinden uzak oldukları 8 aylık süreçte bu hastalıklarından kurtulmuşlar. Geçmişte çalışamaz raporu alan ve muayene edilen bir kadın arkadaşımızda da sağlık sorununa rastlanmadı" diye konuştu. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse de Billur Tuz`da yaşanan olumsuzlukları, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi`nde çalışan 50 bin işçinin hepsinin yaşadığını vurgulayarak, "Bizim sloganımız ‘sermaye-yargı el ele, sendikasız Türkiye` oldu. Direnişlerin diri tutulması için bunlara sahip çıkılması gerekiyor. Herkesin desteğini bekliyoruz" dedi.  

Koordinasyon tarafından hazırlanan raporlara aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz: