İZMİR İL YARGI İLK DERECE MAHKEMESİ ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞI`NIN BİLİRKİŞİLİK İLE İLGİLİ DUYURUSU

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Ekim 2012

İzmir İl Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı, bilirkişilikler ile ilgili bir duyuruda bulundu.

"5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu`na göre İl Adli Yargı Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik" ve "6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 268.nci maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemesi Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereğince İl Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca bilirkişi listelerinin düzenlenmesi hakkında hazırlanan 2013 yılı bilirkişi ilanının;

İzmir Adliyesi resmi internet sitesi olan İzmir.adalet.gov.tr sitesinde yayınlandığı, ayrıca İzmir Adliyesi ilan panolarına asıldığı hususu duyurulur.

ÖNEMLİ NOT: Bilirkişilik için başvuracak üyelerimizin yukarıda belirtilen ve aşağıda verilen kanun, yönetmelik maddeleri ve Odamız Bilirkişilik Yönetmeliği`nin aşağıda verilen maddeleri gereği Bilirkişilik belgelerini Şubemizden alarak Adalet Komisyonu Başkanlığı`na başvurmaları gerekmektedir.

 

6100 SAYILI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU

……………..
Bilirkişilerin görevlendirilmesi
MADDE 268- (1) Bilirkişiler, yargı çevresinde yer aldığı bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonları tarafından, her yıl düzenlenecek olan listelerde yer alan kişiler arasından görevlendirilirler. Listelerde bilgisine başvurulacak uzmanlık dalında bilirkişinin bulunmaması hâlinde, diğer bölge adliye mahkemelerinde oluşturulmuş listelerden, burada da yoksa liste dışından bilirkişi görevlendirilebilir.
(2) Kanunların görüş bildirmekle yükümlü kıldığı kişi ve kuruluşlara görevlendirildikleri konularda bilirkişi olarak öncelikle başvurulur. Ancak, kamu görevlilerine, bağlı bulundukları kurumlarla ilgili dava ve işlerde, bilirkişi olarak görev verilemez.
(3) Bilirkişi listelerinin düzenlenmesine, güncellenmesine ve listede kendisine yer verilmiş olanların liste dışına çıkartılmasına ilişkin esas ve usuller, ilgili bakanlıkların da görüşü alınmak suretiyle, Adalet Bakanlığınca hazırlanacak olan yönetmelikte gösterilir.
…………………

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ ADLİ YARGI ADALET KOMİSYONLARINCA
BİLİRKİŞİ LİSTELERİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

…………………
Listeye kabul şartları
MADDE 7 – (1) Listeye kayıt olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:
a) Başvuru tarihinde fiil ehliyetine sahip olmak,
b) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olmak,
c) Affa uğramış, ertelenmiş olsa dahi Devlete karşı işlenen suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından biriyle hükümlü bulunmamak,
ç) Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış olmak veya sanat icrasından geçici olarak yasaklı durumda olmamak,
d) Daha önce kendi isteği dışında bir bilirkişi listesinden çıkarılmamış olmak,
e) Komisyonun yargı çevresinde oturmak veya meslekî faaliyetini icra etmek,
f) Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmamak,
g) Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için mevzuat tarafından aranılan şartları haiz olmak,
ğ) Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, kayıtlı olunan meslek kuruluşunun mevzuatına göre bilirkişilik yapabilmek için uzmanlık alanını gösteren sertifika, uzmanlık belgesi, yetki belgesi ve benzerlerinin alınmasının zorunlu olduğu hallerde bu belgeye sahip olmak.
……………….

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK YÖNETMELİĞİ
…………………..
Bilirkişilerde aranacak nitelikler
             MADDE 5 – (1) Bilirkişilerde aşağıdaki nitelikler aranır:
             a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
             b) Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak,
             c) Oda üyesi olmak,
             ç) En az iki yıl mesleki deneyime sahip olmak,
             d) Odadan disiplin cezası almamış olmak,
             e) Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı, şeref ve haysiyeti kırıcı suçlardan yahut ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
             f) Oda tarafından düzenlenen bilirkişi eğitimlerini başarıyla tamamlayarak, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Bilirkişilik Mühendis Yetki Belgesi sahibi olmak. 
……………………….