"JAPON KUKLASI" HAVAGAZI KÜLTÜR MERKEZİNDE SAHNELENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

16 Haziran 2010

Şubemiz tiyatro grubu Kentin Oyuncuları, yeni oyunları "Japon Kuklası"nı, 15 Haziran'da İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteğinde Tarihi Havagazı Fabrikasında sahneledi. 500'den fazla kişinin izlediği oyun büyük beğeni topladı.

15-16 Haziran 1970'de meydana gelen büyük işçi direnişinin yıldönümü anısına düzenlenen gecede İzmir Büyükşehir Belediyesinin davetiyle Şubemiz Tiyatro Grubu tarihi İzmir havagazı Fabrikası sahnesinde yeni oyunları Dario Fo'nun "Japon Kuklası"nı sahneledi. Günay Toprak'ın yönetiminde başarılı oyunculukları ile büyük beğeni toplayan grubun oyunu ayakta alkışlandı. Açıkhavada 500'den fazla kişinin ilgiyle izlediği oyun sonrasında Büyükşehir belediyesi Kültür Müdürü Halim Yazıcı grubumuza çiçek vererek teşekkür etti. Yazıcı, Kentin Oyuncularıyla Konak Belediyesinde görevli olduğu yıllarda da çalıştıklarını ve sanatı sokağa taşıma projelerinde her zaman destek aldıklarını belirterek  başarılı çalışmaları için yönetmene ve grubu kutladı.

Konusu İtalya'da bir fabrikada geçen oyunda, fizik güçlerini korumaları için sürekli ilaç verilen ve emekleri acımasızca sömürülen işçiler ve bu işçilerden Armida'nın hikayesi anlatılıyor. Oyunun başında 15- 16 haziran işçi direnişi nedeniyle Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanını Ali Ekber Çakar'ın açıklaması da okundu. Açıklamada şöyle denildi;
"15-16 Haziran 1970 tarihlerinde 168 fabrikadan 150 bin civarında işçinin sendika yasası değişikliklerine karşı gerçekleştirdiği direnişe şiddetle müdahale edilmesi sonucu 3 işçi ölmüş, 200'den fazla kişi yaralanmış, sıkıyönetim ilan edilmiş, yüzlerce sendikacı 12 Mart mahkemelerinde yargılanmış, olayların ardından 5 bini aşkın işçi işten atılmıştı.
O zaman sermaye çıkarları doğrultusunda yeterince düzenlenemeyen çalışma yaşamı, 24 Ocak 1980 ekonomi kararlarının gerektirdiği sert 12 Eylül düzeni ile çalışanların aleyhine biçimlendirilmiştir. Daha sonra 2003 yılında İş Yasası, ardından ilgili yasalarda yapılan çok sayıda değişiklik ile esnek, güvencesiz istihdam, taşeron çalıştırma ve iş sağlığı ve güvenliği alanlarında serbestleştirme, kuralsızlaştırma doğrultusunda önemli düzenlemeler yapılmıştır. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, emek sömürüsünün ulaştığı hukuk dışılığa boyutlarına ve hak gasplarına karşı her zaman üyelerinin ve çalışanların yanında olacaktır."