KLİMA ALIRKEN VE KULLANIRKEN DİKKAT

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Haziran 2012

Şubemiz Yönetim Kurulu, yükselen sıcaklıklara paralel olarak artan klima kullanımlarında ve cihaz alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlara dair yazılı bir açıklama yaptı.

Klimalar, son yıllarda yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Merkezi sistem klima tesisatları uzmanlık isteyen projelerle ciddi bir mühendislik işi olmasına karşın, işyeri ve konutlarımızda yaygın olarak kullandığımız split klimalar bireysel tercihlere göre seçilmekte ve çoğu zaman bu tercihe dair bir uzman görüşü alınmamaktadır. Hava sıcaklıklarının hızla artması ile birlikte klima kullanımında bir artış görülmekte, buna paralel olarak da cihaz satın alma süreçleri hızlanmakta, satın alma işlemlerinin birçoğu cihazların teknik özelliklerine dair yeterince bilgi sahibi olunmadan gerçekleşmektedir. Oysa klima seçerken, satın alırken ve kullanırken dikkat edeceğimiz bazı temel konular bize birçok avantaj sağlayacaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, klima satın alınırken ve kullanılırken şu noktalara dikkat edilmesini öneriyoruz:

1.    Klima seçilerken, klimanın takılacağı mekânın özellikleri, hacmi, güneş ışınlarından etkilenme ve yalıtım durumu göz önüne alınmalıdır. Eğer klimayı sadece yaz aylarında soğutma amaçlı kullanmak istiyorsanız o halde mümkün olduğu kadar en az güneş gören (Kuzey, Kuzeydoğu, kuzeybatı vb.) ve en az cam alanına sahip mekân seçilmelidir. Mekânın kullanım saati de mekân ve cihaz seçiminde önemlidir. Eğer gün boyu kullanacaksanız, güneş ışınlarından en az etkilenen mekânı seçmelisiniz. Eğer akşam kullanacaksanız, dış cam alanı en az olan ve çok büyük olmayan bir mekânı seçebilirsiniz.

2.    Klima; kullanılacak mekânın kapasitesine göre seçilmelidir. Özellikle ihtiyaçtan büyük kapasiteli cihazlar enerji israfına neden olabilmektedir.

3.    Klima cihaz seçimi ve satın alma aşamasında, satıcı firmanın bünyesindeki makina mühendislerinden görüş ve öneri almak, önerilen cihazların hangi seçim kriterine göre önerildiğini sorgulamak tüketicinin başvurması gereken yöntemlerdir.

4.    Enerji verimliliği yüksek "A Tipi" cihazların tercih edilmesi ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da enerji tasarrufu yaparak uzun vadede tüketici lehine sürekli kazanç sağlayacaktır. Split klima satın alırken dikkat edilecek en önemli husus COP (coeficient of performense) ve EER (energy efficiency ratio) diye tabir edilen enerji performans değerleridir. Cihaz satın alırken bu değerlerin 3.0 ve yukarı olması cihazın enerji performansı açısından önemlidir.

5.    Split klimalar iç ortamdan aldıkları enerjiyi dış havaya verdikleri için, cihazın performansı dış ortam sıcaklığına göre değişmektedir. Bu nedenle özellikle kışın soğuk (dış hava sıcaklığının 7 °C`nin altına düştüğü) havalarda "heat pump" tipi cihazların performansları düşmektedir. Cihaz satın alırken dış hava sıcaklığına göre performans değerlerinin cihaz katalogundan kontrol edilmesi, klima cihazlarının çalıştırılması sırasında ve sonrasında (özellikle soğuk kış günlerinde) bir sorun yaşanmaması açısından önemlidir.

6.    Kış için konfor sıcaklığını 20-22 °C olarak, yaz için ise dış hava sıcaklığından 10 °C daha düşük sıcaklık değerine ayarlamak (Örneğin dış sıcaklık 36 °C iken iç ortam 26 °C) yeterli olacaktır. Klima cihazlarının sıcaklık iç ünite ayarları, insan sağlığı ve konfor açısından 24 °C`nin altına düşürülmemelidir. Cihazı konfor sıcaklığına ayarlayarak kendi kontrol sistemi ile ortam havasını istenen sıcaklık değerine getirmesini beklemek en doğru yöntemdir. Bir an önce ortamı soğutmak veya ısıtmak amacıyla en düşük ya da en yüksek sıcaklık değerine ayarlamak, sağlık açısından risk taşıdığı gibi enerji israfına da neden olmaktadır.

7.    Cihazın dış ve iç ünitesinin sürekli temiz ve bakımlı olması cihaz kapasitesinden her zaman tam olarak faydalanmanızı sağlar. Bunun için özellikle iç ünitenin, hava filtresinin ve dış ünitenin serpantinleri sık sık toz vb.`den temizlenmeli, hatta yıkanmalıdır.

TMMOB
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU