METRO İNŞAATINDA MEYDANA GELEN ÖLÜMLÜ KAZA KOMPRESÖR VE HAVA TANKLARININ KULLANIMINDA GÜVENLİK KURALLARINA UYULMADIĞINDA NE TÜR KAZALARIN MEYDANA GELEBİLECEĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞTİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Temmuz 2010

Geçtiğimiz günlerde metro inşaatında hava tankının patlaması nedeniyle bir kaza meydana gelmiş, kaza sonucunda iki vatandaşımız yaşamını yitirmiş, iki vatandaşımız da yaralanmıştır. Öncelikle yaşamını yitiren vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diler, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz.

Kaza mahalinde yapılan incelemede ilk belirlemelere göre, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından son derece tehlikeli bir hava tankı devreye alınmaya çalışırken patladığı görülmüştür.

Bu konuda toplumsal bilincin geliştirilmesinin kazaları en az seviyelere indireceği inancıyla;  kontrolsüz kullanımında faciaya sebebiyet verecek bu tür cihazların güvenli bir şekilde kullanımı için bazı yasal zorunlulukları kamuoyuyla bilgisine sunuyoruz.

İşyerlerinde, atölyelerde, şantiyelerde kullanılan her türlü basınçlı kapların (kazan, kompresör, hava tankı vb) kullanımı İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne tabidir. Buna göre bu tür cihazların kullanımı için aşağıda özetle belirttiğimiz kurallara uyulması zorunlu son derece önemlidir.

1.    Basınçlı kapların üzerinde imalatçı firması tarafından verilen, imal yılı, çalışma basıncı, deneme basıncı, kontrol tarihi vb bilgilerin yer aldığı etiket bulunmalıdır.
2.    Bu tür cihazları işleten ve devreye alanlar işin tekniği ve iş güvenliği konusunda eğitimli olmalıdır.
3.    Bu tür cihazların yeni imal edilmiş olsalar dahi devreye alınmadan önce uzman makina mühendisleri tarafından çalışma basıncının 1,5 katında hidrostatik basınç testine tabi tutulmalıdır.
4.    Bu test tank devreye alındıktan sonra en az yılda bir kez periyodik olarak tekrarlanmalı, beklemiş, uzun süre çalışmamış tankların devreye alınmasından önce mutlaka tekrarlanmalıdır.
5.    Hava tanklarının dibinde biriken su ve yağ birikintileri periyodik olarak boşaltılmalıdır   
6.    Bu tür cihazların test ve bakımlarına ait raporlar işyerlerinde özenle saklanmalıdır.
7.    Bu tür cihazların üzerine dayanımını azaltacak herhangi bir işlem (kaynak vb) yapılmamalıdır.
8.    Kompresörlerin ve hava tanlarının çalışanlardan en az 10 m. uzağına güneş görmeyen, patlamaya karşı korunaklı bölgelere monte edilmedir.
9.    Bu cihazların bulunduğu yerlere çalışanların göreceği biçimde uyarı levhaları konulmalıdır.
10.    Bu tür cihazların kullanıldığı işletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının görev alması sağlanmalıdır.

Odamız Toplum ve çevre sağlığı açısından böylesi meslek alanımızı ilgilendiren konularda işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, bu konuda toplum bilincinin geliştirilmesi konusunda üzerine düşen her türlü çalışmayı yapmaya hazırdır.

Saygılarımızla.

Şube Yönetim Kurulu A.
Başkan Mehmet Özsakarya