MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HAFTASI`NDA BENO KURYEL İLE SÖYLEŞİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Ekim 2012

TMMOB Mühendislik ve Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beno Kuryel ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde gerçekleşen "Mühendislik, Matematik ve Felsefe Örgüsü" konulu söyleşide, kapitalist sistemin insanı sadece emeği ile değil, tüm varlığı ile sömürdüğünü ifade eden Beno Kuryel, "İnsanı tüm varlığı ile sömüren bir sistem, insanın düşünmesini istemez. Bugün üniversitelerde sistem, felsefe gibi konuları birer genel kültür dersi olarak görüyor. Ben bunu genel kültür olarak değil, toplumsal bir sorumluluk olarak görüyorum. Ne yaparsak yapalım, bir felsefenin etkisi altında yaparız" şeklinde konuştu.

Yaşayan her kuşağın, kendisinden sonra gelen kuşağı kendine benzetmeye çalıştığına işaret eden Kuryel, "Buna ‘ideolojik yeniden üretim` diyoruz ve en iyi biçimde Althusser`in belirttiği üzere bunun en önemli aracı okuldur" dedi.

Konuşmasında, ‘araçsal akıl`a ilişkin eleştiri noktalarını sıralayan Beno Kuryel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün eleştirdiğimiz araçsal akıl, yani faydacı akıldır. Bir mühendislik tasarımı yapmak için felsefeye hiç ihtiyacımız yoktur. Ancak bu tasarım olduğu yerde durmaz. Toplumsal dinamikle, siyasi tasarımlarla buluşur. Araçsal akıl, düşünceyi yöntemin gölgesinde bırakır. Bunun karşısına felsefeyi getirmek durumundayız. Araçsal aklın en önemli özelliği tarihe çizgisel bakmasıdır."

Beno Kuryel, matematiğin zekâ ürünü olmadığını, bunu böyle göstermenin ise ideolojik olduğunu dile getirirken, matematiğin bir kültür olduğunu ve tarihsel bir evriminin bulunduğunu söyledi. Kuryel, "Modernite ve onun esiri olan liberal düşünce tarihi dondurmuştur. Bu düşünce, tarihi bize hep geçmiş olarak anlatmaya çalışıyor. Oysa tarih bugündür. Bugünden geçmişe baktığımız zaman bir tarih yazıyoruz" diye konuştu. Kuryel matematiği ‘gözlemsel somutun, soyutlamalar eşliğinde zihinsel somuta dönüşümü` şeklinde tanımladı. Kuryel, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlarken, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi söyleşi sonunda Beno Kuryel`e TMMOB adına teşekkür etti.