ÖĞRENCİLER, DANIŞMANLARIYLA TANIŞTILAR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

03 Aralık 2009

Şubemiz, üniversite- sanayi- oda ilişkisini güçlendirecek bir ilki daha yaşama geçirdi. DEÜ Makina Mühendisliği Bölümüyle birlikte başlatılan DIŞ DANIŞMANLAR projesi kapsamında makina mühendisliğinde okuyan 80 öğrenci sanayiden danışmanlarıyla tanıştı.

Şubemiz, 2 Aralık 2009 akşamı yeni ve önemli bir çalışmayı daha yaşama geçirdi. DEÜ Makina Mühendisliği Bölümü işbirliğinde Ekim ayında başlatılan Dış Danışmanlar Projesi, 2 Aralık'ta öğrencilere yapılan bilgilendirme toplantısı ve ardından düzenlenen danışmanlarla tanışma kokteyli ile resmen başlamış oldu.

 

Daha önce de proje kapsamında gönüllü olarak dış danışman olan üyelerimize 11 ve 16 Kasım tarihlerinde Şubemizde bilgilendirme yapılmış ve dış danışmanlık müessesesinin işleyişi ve danışmanlardan beklentiler hakkında bilgi verilmişti.

 

2 Aralık'ta öğrencilere yönelik toplantı Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Akdeniz salonunda 80'i aşkın öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda, Şubemiz İnsan Kaynakları Merkezi Sorumlusu Dr. Deniz Dinç Yılmaz Dış Danışmanlık projesinin işleyişi ve öğrencilerden beklentiler hakkında bilgilendirme yaptı.

 

Dr. Dinç Yılmaz, öğrencilerin danışmanlarından nasıl yararlanabileceklerini, bu projenin meslek yaşamlarında açabileceği yeni ufukları örneklerle anlattı. Ardından projenin üniversite ayağından sorumlu olan Öğretim Üyesi Dr. Atılay Yeşil, öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı. Öğrencilerin danışmanlarıyla kuracakları olumlu, ısrarlı, kararlı ve programlı iletişimin önemini vurgulayan Dr. Yeşil, onları bu süreçte çalışkan ve disiplinli olmaya davet etti. Oda katılımıyla projenin daha işler ve etkili hale geldiğini söyleyen Atılay Yeşil, Şubemize katkıları için teşekkür etti. Yeşil, danışmanlık işleyişinin üniversite tarafından hem öğrenci, hem de danışman kanalından sürekli izleneceğini, danışmanların öğrencilerin staj defterlerini kontrol edeceklerini ve dönem sonlarında okulun gönderdiği forma öğrenciyle ilgili değerlendirmelerini yazarak internet aracılığıyla bölüme ileteceklerini açıkladı. Aynı şekilde öğrencilerin de süreçle ilgili okulu bilgilendirmek durumunda olduklarını, yılsonunda verimli olmayan danışman ve öğrencilerin değiştirilebileceğini belirten Atılay Yeşil, sistemin mezun mühendis kalitesini yükselteceğine inandığını söyledi.

 

Öğrenciler daha sonra Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Teras katı Kordelya salonunda hazırlanarak numaralandırılan masalarda danışmanlarıyla ilk kez buluşup tanıştılar. Toplam 150 öğrenci ve 90 danışmandan karşılıklı mazeret bildiren öğrenci ve danışmanlar dışında her iki taraftan da yüksek oranda katılımın gerçekleştiği buluşmada büyük heyecan gözlendi. Gönüllü danışman üyelerimiz, en az iki gencin mühendislik yaşamına olumlu katkıda bulunmanın heyecanını yaşarlarken, çoğunluğu üçüncü sınıf öğrencisi olan mühendis adayları da sanayiden deneyimli mühendislerle tanışmanın ve süreç içinde onların mesleki bilgi ve deneyimlerini paylaşacak olmanın heyecanını yaşadılar. Saat 19.00'da başlayan tanışma kokteyli planlanan zamanı aşarak saat 21.00'e kadar sürdü. Öğrenciler danışmanlarından ilk randevularını alarak, gözlerinde yeni bir sevinç ışıltısıyla kokteylden ayrıldılar.

 

Proje hakkında duygu ve düşüncelerini aldığımız üniversite görevlileri, öğrenci ve danışman üyelerimizin görüşlerini Bültenimiz aracılığıyla üyelerimizle paylaşmak istiyoruz. Bu paylaşımı yaparken, projenin bölgemizdeki diğer üniversiteleri de kapsayacak şekilde gelişebilmesi için üyelerimizi "yeni gönüllü danışmanlar" olmaya davet ediyoruz.

 

Dr. Aytaç Gören (Araştırma Görevlisi) : Askerden dönünce projenin sorumluluğunu arkadaşım Dr. Murat Akdağ ile bana verdiler. Biz de severek başladık. Odayı yakından tanımam çok yararlı oldu. Öğrenci üyelik döneminden ve Şubemizde düzenlenen kariyer günlerinden bu yana süren çabanın projeye katkısı olduğunu düşünüyorum. Danışmanların çoğunu tanıdığım için öğrencileri ilgi alanlarına göre doğru danışmanlara yönlendirebildik. Burada her iki taraftan da gönüllü insanlar var. Geçen yıl bilgilendirme yapamamış ve toplu buluşma düzenleyememiştik. Bu kez hem öğrencilere hem danışmanlara çok güzel sunumlar yapıldı. Staj defteri kontrolü de eklenince sistem oturdu diyebilirim.

 

Dr. Murat Akdağ (Araştırma Görevlisi) : Aslında okulumuzda dış danışmanlar çalışması 2006 yılında başladı. Ancak öğrenciler ve danışmanlar kağıt üzerinde dağıtılmıştı. Bu nedenle istenen sonuç elde edilemedi. Bu yıl projeye Odanın katılmasıyla çok daha verimli bir model ortaya çıktı. Öğrenci katılımı çok yüksek oldu. Örneğin bu akşamki gibi bir tanışma buluşmasını biz üniversite olarak sağlayamazdık. Projenin sürekliliği açısında da Odanın katılımını çok önemli ve gerekli buluyorum.

 

Dr. Atılay Yeşil : Mühendisleri hakikaten uygulamanın içinde yetiştirmek gerekiyor. Bir cıvata sıkmadan mühendis mezun etmek çok yanlış. Akademik kariyerde de endüstri deneyimi esas alınmalı. Doktora yapacakların 3-4 yıl endüstride fiilen çalışmaları zorunlu olmalı. Bizim hocalarımız üretimden gelmiyorlar. Öğrencilerimiz ise mezun olur olmaz genel müdür olacaklarını zannediyorlar. Dış danışmanlar projesi ile biz öğrencilerimizi üretimle yakınlaştırmayı hedefledik. Önümüzdeki süreçte projenin çok verimli olacağına inanıyorum. Bugüne kadar dış danışmanlık modelini bizler anlatmaya çalışmıştık, bundan sonra inanıyorum ki projede yer alan öğrenciler ve danışmanlar projenin temsilcisi ve geliştiricisi olacaklar.

 

Mehmet Özsakarya : Bugün TMMOB'nin açıklamasından öğrendiğim üzere 13 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile bazı yükseköğretim kurumları bünyesindeki 21 adet teknik eğitim ve mesleki eğitim fakültesi kapatılmış, yerine "teknoloji fakülteleri" kurulmuştur. Yine bir gecede alınan bu karar ülkemizdeki mühendislik eğitimini geliştirmeye hizmet etmeyecektir. Eğer amaç bu olsaydı öncelikle var olan mühendislik fakültelerinin altyapılarının iyileştirilmesi ve kadrolarının güçlendirilmesi gerekirdi. Bu düşündürücü gelişmenin yanında, bugün başlattığımız dış danışmanlar çalışmasını son derece umut verici buluyorum. Ben de dış danışman olarak görev aldım.  Bir dış danışmanımız, öğrencisinin bayramını kutladığını ve tanışma kokteyline geleceğini bildirdiğini söyledi. Bu gibi yaşantılar, sistemin kuşaklar arasında sıcak bir iletişim kurulmasına katkıda bulunacağını da gösteriyor.

 

Aliya Rakhimbayeva (Kazakistanlı öğrenci) : Makina 3. sınıf öğrencisiyim. Bu çalışmanın çok yararlı olacağına inanıyorum. Ancak ısrarla takip edilmesi çok önemli. Danışmanımın çok verimli olacağını düşünüyorum.

 

Ertuğrul Çetin (Danışman- Beşok Kalıp) : Başından beri böylesi bir çalışmanın gerekliliğini ifade ediyordum. Harika bir uygulama oldu. Nasıl doktorları hastanede yetiştiriyorsak mühendisleri de üretimin içinde yetiştirmeliyiz. Ancak bakıyorsunuz, tıp dışında bütün bilim dallarlı sınıflara tıkılmış. Bunun mutlaka değişmesi gerekir. Odamıza bu çalışmaya katkıları için çok teşekkür ediyorum.

 

Erhan Düz (Öğrenci) : Okulda gördüğümüz teoriyi pratikle buluşturabileceğiz. Danışmanımla ilk görüşmemiz tam beklediğim, istediğim gibi oldu. Gayet ilgiliydi. İlk ışığımı aldım. Bu arada bazı şeylere çok mu geç kaldım acaba diye endişe ediyorum.

 

Emre Arbak (Danışman- İzeltaş) : 10 yıllık mühendisim. Gönüllü olarak katıldım. Odanın böyle bir çalışmada aktif görev alması çok olumlu. Öğrencim son derece ilgili. Kafasında mesleğiyle ilgili çok kaygıları var. Birlikte yol alacağımıza inanıyorum. Öğrencilik yıllarımda benim de bir danışmanım olsaydı çok daha hızlı yol alırdım diye düşündüm.

 

Emre Meşinci (Öğrenci) : 2. sınıf öğrencisiyim. Bizim sınıfa zorunlu değildi, ben gönüllü olarak danışman almak istedim. Çok doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum. Okulda öğrenci üye temsilciliğini de yapıyorum. Çok yararlı olacağına ve öğrencilerden daha fazla talep geleceğine inanıyorum.

 

Ahmet Akçay (Öğrenci) : Dış danışmanlık için anlatılanlar gerçekleşirse çok yararlı olacak bir sistem. Bu ilk görüşmemizde de gerçekleşeceğine dair veriler aldım. Hidrolik pnömatik alanında çalışmaya karar vermiştim. Danışmanım da bu alanda çalışan bir mühendis.  Bu açıdan da çok iyi oldu.