SALI TOPLANTILARI YENİ KONULARLA DEVAM EDİYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Mayıs 2010

Şubemiz İnsan kaynakları merkezi tarafından düzenlenen ve uzmanlık komisyonlarımızca içeriği zenginleştirilen Salı Toplantılarımız nitelikli konular ve yoğun katılımla devam ediyor. Geçtiğimiz ay Salı toplantılarında "İş Sözleşmelerinde Rekabet Yasağı ve Teminat Uygulamaları", "Şeker Piliç A.Ş. - Verimlilik Artırma Programı Deneyim Paylaşım Toplantısı", "Çocuklarda yaratıcılığa yolculuk" ve "Toplantı Yönetimi" konuları ele alındı.

İş Sözleşmelerinde Rekabet Yasağı ve Teminat Uygulamaları

30 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirdiğimiz  OKYAY Hukuk Bürosu'ndan Av. Önder Demir ile "İş Sözleşmelerinde Rekabet Yasağı ve Teminat Uygulamaları" konulu toplantının ilk bölümünde, iş sözleşmelerinin kuruluşunda ve devamında çalışanlardan alınan teminat senetleri hakkında bilgi verildi. Demir, bono ve kıymetli evrak hakkındaki hukuki düzenlemeleri özetlendikten sonra, çalışanlardan alınan teminat senetleri hakkındaki uygulamalardan örnekler verdi. Teminat senedinin üzerine yazılı bir kayıt ile ya da işçi ve işveren arasında akdedilecek iş sözleşmesi ya da ayrı bir protokolle senedin teminat amacı ile verilmiş olduğunun kayıt altına alınması gerektiği belirtildi. Konu hakkında emsal davalar anlatılarak uygulamadan örnekler verildi.

Toplantı, iş sözleşmelerinin kuruluşu aşamasında sözleşme metinlerine yazılan haksız rekabet ve cezai şart konuları ile devam etti. Türk hukukunda haksız rekabet ile ilgili genel düzenlemeler, iş ilişkisinde haksız rekabetin hangi hallerde, nasıl ortaya çıkabileceği ve bu yolla bir maddi zararın oluşması halinde hangi yollarla tazmin edilebileceği anlatıldı. İş ilişkisi nedeni ile çalışanın işyeri hakkında edindiği gizli bilgilerin ifşa edilmesi ya da kötü niyetle kullanılması konuları tartışıldı. İş Sözleşmesinde haksız rekabet koşulunun hangi koşullarla geçerli olabileceği hakkında bilgiler verilerek, yerleşik uygulama gereği söz konusu bağlayıcı koşulun ancak yer, zaman ve içerik kayıtlarını öngörmesi halinde geçerli kabul edilebileceği anlatıldı.

Yargıtay içtihatları gereğince yargılama aşamasında, çalışanın işyerindeki faaliyeti neticesinde elde ettiği bilgilerin işyerine zarar verme kabiliyetinde olup olmadığı ve ek olarak çalışanın bu bilgileri kullanarak işyerine zarar verip vermediğinin her olayda ayrı ayrı incelenmesi gerektiği anlatıldı.

Şeker Piliç A.Ş. - Verimlilik Artırma Programı Deneyim Paylaşım Toplantısı

13 Nisan 2010 tarihinde Salı toplantılarında Milli Prodüktivite Merkezi Ege Bölge Müdürlüğü'nün katkıları ile Şeker PİLİÇ A.Ş. İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Armağan TAŞÇI ile MPM uzmanı Murat Açık'ı ağırladık. Toplantıda MPM'nin Şeker Piliç firmasında gerçekleştirdiği Verimlilik Projesinin aşamaları ve organizasyonel yapılanma süreci ele alındı. MPM uzmanı Murat Açık, proje gelişim sürecini, proje sırasında görevlendirme ve izlenilen yöntemlerin tercih nedenlerini ayrıntıları ile aktardı. Çalışmanın belkemiği olarak nitelendirdiği iş etüdü ve iş analizi çalışmaları  ile kuruluş içinde süreç yönetiminden personel yönetimine ne tür geliştirici çalışmalara imza attıklarını aktardı. Taşçı ise, çalışma boyunca işletme açısından yaşanan sıkıntıları ve nasıl aştıklarını paylaştı.

Çocuklarda yaratıcılığa yolculuk

Buca Eğitim Fakültesi Eğitim programları ve Öğretim ABD'den Yrd. Doç. Dr. Vesile Yıldız, 20 Nisan'da "Çocuklarda yaratıcılığa yolculuk" konulu Salı toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Yaklaşık 40 üyemiz ve eşlerinin katıldığı toplantıda Vesile Yıldız, modern hayatın sorunlarıyla başa çıkmak için yaratıcı düşünmek gerektiğini belirterek özetle şunları dile getirdi;

"Baer (1997) 'Yaratıcı düşünenler başkalarının sorun gördüğü yerde fırsat görürler' diyor. Yaratıcılık akıcı ve esnek düşünmeyi, A çözümünün yanına, B ve C şıklarını da eklemeyi sağlar. Depresyona ve  günlük yaşamın sorunlarına karşı daha ne yapabilirim sorusunu yaratıcı bireyler sorabilir ve çözüm bulabilirler. Çocuklarımızı yaratıcı yaptığımızda, onları hayata hazırlamış oluyoruz. Çocuklar için çevre faktörü ya engelleyici ya teşvik edici oluyor. Çocukların bağımsız düşünmelerini sağlayan, az koruyucu, daha çok güvenen, özerk olmalarını engellemeyen aileler çocuklarına yaratıcılığın yolunu açıyorlar. Oyun, çocuğu en geliştiren davranıştır. Çocuklar yaşıtlarıyla bol bol oyun oynamalıdır."

Vesile Yıldız, yaratıcılıklarını geliştirmek için çocuklarla kurulacak diyaloglardan, sorulacak sorulardan ve çalışmalardan bol örnek de verdi. Çocuklara içinde kendilerinin bulunduğu hikayeler anlattırmak, her zaman kış mevsimi olsaydı ne olurdu gibi sorular sormak, ayakkabını başka nerelerde kullanabilirsin, gazeteden kestiğimiz fotoğraflarla sonbahar resmi yapalım ya da karıncalar ev yapsaydı bu ev nasıl bir bina olurdu gibi çalışmalar yapılabileceğini belirten Yıldız, çocuklara hazır çözümler verilmemesi gerektiğini söyledi. Okuduğunu anlayan çocuğun her şeyi yapabileceğini ifade eden Vesile Yıldız, asla çocuk ödevlerinin büyükler tarafından yapılmaması gerektiğini vurguladı. Dinleyiciler Yıldız'a, kendi çocuklarıyla yaşadıkları sorunları dile getirerek çok sayıda soru yönelttiler.

Toplantı Yönetimi

Üyelerimizce yoğun ilgi gören "Toplantı Yönetimi" konulu söyleşide Sekoya Danışmanlık Firmasından Olgun Kırçıl, "A'dan Z'ye etkin toplantı yönetiminde uyulması gereken kuralları anlatmayacağını, araştırmak isteyenler için konuya ilişkin yayınlanan birçok kitap bulunduğuna" atıfta bulunarak, etkin bir toplantı yönetimi için en önemli öğelerden birinin gerçekte "diyalog yönetimi" olduğuna dikkat çekti. Toplantılarda tarafların ortak bir platformda ortak amaçlar için bir araya geldiğinin farkındalığı ile,  kişisel egolarını bir yana bırakarak masaya oturmaları gerektiğini belirten Kırçıl, " Aksi taktirde, monologlar yaşanacak, müzakere sürecinin ötesine geçilemeyecek ve katma değer yaratacak bir payda da buluşulamayacaktır" dedi. Kırçıl, toplantıların etkinliği için, toplantı yöneticisinin motive edici, coşkulu olması gerektiğine ve katılımcıların ön hazırlık yapmalarının önemine değindi. Toplantı yöneticisi olarak her toplantıda farklı bir kişinin atanmasının, toplantılara ivme kazandırabileceğine dikkat çekti. Kurum ve kuruluşların, etkin ve verimli toplantılar için, kuruluş içi kültür yaratmaları gerektiğini vurguladı.

REXAM A.Ş.'den Yalın Üretim Uygulamaları

"REXAM A.Ş.- Manisa Fabrikası'nda Yalın Üretim Uygulamaları" konulu Salı Toplantısında Mak. Müh. Serkan Akgüneş, REXAM işletmesinde 5S, SMED ve TPM çalışmalarını örnekleri ile aktardı. Yoğun ilgi gören toplantıda Akgüneş, çalışmaların ve sistemlerin gelişimi, revizyonu, örgüt kültürü ile uyumuna ilişkin süreçler hakkında yaşadıkları deneyimleri paylaştı.

Salı toplantılarımıza katılan tüm konuşmacılara emekleri ve paylaşımları için bir kez daha teşekkür ediyoruz.