ŞUBE KOORDİNASYON KURULU, 26 DÖNEMİN İKİNCİ TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Ekim 2012

Dört ayda bir toplanarak Şube çalışmalarının değerlendirildiği ve gelecek dört aylık sürecin çalışma plan hedeflerinin oluşturulduğu Şube Koordinasyon Kurulları Toplantılarının 26. Dönem içerisindeki ikincisi 67 üyemizin katılımıyla 17 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirildi.

Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, İl-İlçe, İşyeri Temsilcileri, MDB Sorumluları, Oda organlarında ve uzmanlık komisyonlarında görev alan üyeler, Oda Delegeleri  ile Şube Teknik Görevlilerinden oluşan Şube Koordinasyon Kurulu toplantısını A. Kirami Kılınç, Nizamettin Durakoğlu ve Emin Gürtan Uysal`dan oluşan divan yönetti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya, son zamanlarda Orta Doğu`da artan gerginliğe ve siyasi iktidarın Suriye konusundaki tutumuna değinerek, olası bir savaşa karşı mücadele edilmesi gerektiğin vurguladı.

Özsakarya`nın ardından söz alan Şubemiz Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın son dönemlerde gerçekleştirdiği yönetmelik değişiklikleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin İmar Yönetmeliği`nde Bakanlık ile paralel yaptığ değişiklik üzerinde durarak, 26. Dönem 2. Dört Aylık Şube Çalışma Raporu`nu özetledi. Söz konusu dört ay boyunca yeni anayasa, Kürt sorununun çözümü, yoğunlaşan çatışmalar, başkanlık sistemi, kentsel dönüşüm yasası, 3. yargı paketi, milletvekili dokunulmazlıkları, kısaca "4+4+4" olarak adlandırılan eğitim sistemindeki önemli değişikliklerin uygulamaya geçişi ve buna paralel olarak İmam Hatipler, Suriye`ye müdahale olasılığının artması ve bunun ülkeye etkileri gibi konuların ülke gündeminde yoğunluklu olarak tartışıldığını belirten Yalçın, İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin, mühendislik projelerinde mesleki denetimi ortadan kaldıran İmar Yönetmeliği değişikliğinin sakıncalarına değindi.

Yalçın`ın konuşmasının ardından öğrenci üyeler adına söz alan Çağlar Ceylan, Eylül ayında gerçekleşen Öğrenci Üye Kampı`na ilişkin bilgilendirmede bulunurken, kamptan görüntülerin yer aldığı bir slayt gösterisi sergilendi.

Slayt gösterisinin ardından söz alan Doğan Albayrak, özellikle üye aidatlarının toplanması konusunda Şube çalışmalarına destek olunması gerektiğini belirtti. Geçmişten beri Türkiye`ye, Orta Doğu`da jandarma rolü verildiğini ifade eden Albayrak, "Ancak siyasi iktidar, Suriye konusunda kraldan çok kralcılık taslıyor. Ülkenin geleceğini karartmaktan çekinmeyecek kadar gözü dönmüş bir ruh hali içinde. Bildiğimiz bir şey var ki, Türkiye`de yaşayanlar savaş istemiyor" şeklinde konuştu. Albayrak, Türkiye`nin ülkeyi yönetenler tarafından maceraya sürüklenmeye çalışıldığını ve saldırgan bir ülke görünümüne düştüğünü sözlerine ekledi.

Albayrak`ın ardından konuşan Seçkin Şişmanoğlu, siyasi iktidarın TMMOB`ye bağlı odaların yetkilerini kısıtlamaya yönelik hamlelerinin, odaların kamu vicdanını temsil eden faaliyetlerini ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi. Türkiye`de çok fazla sayıda mühendislik fakültesi açıldığını belirten Şişmanoğlu, "Bu fakültelerden mezun olan insanların çok fazla eğitim açığı olacak. Önümüzdeki 5-10 yıllık dönem için bu alanda bir projeksiyon oluşturmamız gerekiyor. Örneğin mezunların mesleki yeterliliklerini arttırmak için yeni bir eğitim merkezi oluşturabiliriz" dedi. Yeni mezunlar arasında oda üyeliği oranının düşük olduğunu vurgulayan Şişmanoğlu, bir üye yapma kampanyası oluşturulması gerektiğini ifade ederken, "Siyasi iktidarın baskılarına karşılık gerekirse hizmet binalarımızı satar, üyelerimize yönelik çalışmalarımıza kaynak yaratırız" diye konuştu. Özan Parlar ise yasaların siyasi iktidar tarafından sopa gibi kullanılarak TMMOB`nin yetkilerinin elinden alınmak istendiğini dile getirerek, "Buna dur dememiz gerekiyor. Buna dur dememiz için iç birliğimizi sağlamamız ve sürdürmemiz gerekiyor. Bu dönem yönetici olan arkadaşlara, ateşten gömleği giymelerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi. Oda üyelerinin, Şubemiz tarafından verilen sertifikalardan bazılarını gelirlerini arttırmak amacıyla aldıklarını ancak bazı belediyelerin bu sertifikaları kabul etmediğini söyleyen Parlar, bu sertifikalara ilişkin eğitimlerin ücretsiz olarak verilmesi önerisinde bulundu. Asansör periyodik kontrollerinde, asansörlerin kullanılamayacağı anlamına gelen kırmız etiket oranının yüzde 95`e yaklaştığını dile getiren Parlar, bu konuda daha hassas olunması gerektiğini belirtti. Parlar, toplumda farkındalık yaratma konusunda yeni yöntemlerin kullanılması gerektiğini düşündüğünü sözlerine ilave etti. Parlar`dan sonra söz alan Berkay Eriş, kontroller sonucunda kırmızı etiket verilen asansör oranının yüzde 91 olduğunu ve bu sayının önümüzdeki yıllarda iyileştirmelerle birlikte değişeceğini, asansör kontrollerinin Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğde yer alan kriterler çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Toplantıda konuşan bir diğer üye olan Kazım Umdular, 12 Eylül 1980 darbe sürecinin karşılığının bugün yaşandığını ve 2800 öğrencinin, 100`den fazla gazetecinin tutuklu olduğunu, Türkiye`nin de özgürlükler konusunda dünyada son sıralarda yer aldığını hatırlattı. Umdular, "İktidar, ekonomik anlamda büyüdüğümüzü ifade etse de, 90`lı yıllarda dünyanın 16. büyük ekonomisi iken bugün 18. sıradayız. OECD ülkelerinde yapılan değerler araştırmasına göre Türkiye`nin yüzde 80`i bilimin ak dediğine din kara diyorsa kara demeyi tercih ediyor. İşte böyle bir süreçteyiz. Bunların yaratıcıları, 12 Eylül`ün yaratıcılarıdır, binamızda sergilenen 12 Eylül Utanç Müzesi`nde yer alan materyallerin yaratıcılarıdır" şeklinde konuştu. İktidarın müdahaleleri karşısında yapılması gerekenin örgütlü bir duruş sergilemek ve genişleyerek yol almak olduğunu ifade eden Umdular, "Sorun sadece MMO`nun, TMMOB`nin, TTB`nin sorunu değil, bahsettiğim yüzde 80`i yüzde 10`lara indirebilme sorunudur" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Türkiye`nin en önemli gerekliliğinin ‘yeni anayasa` olduğunu söyleyen Erhan Güllüoğlu, Bu konuda meslek örgütlerinin ne gerekiyorsa yapması, daha kapsayıcı bir anayasa için çalışması gerekiyor" dedi. Özer Türkmen, şantiye şefliği konusunda belediyeler ile yaşanan sorunların hukuki yollarla aşılmasını dilediğini ve proje mesleki denetimlerine ilişkin belediyelerden alınan veriler konusunda daha çok dikkat istediğini ifade etti. Nizamettin Durakoğlu, gelir-gider bütçelerinin daha iyi bir hale getirilmesi için mesleki, teknik çalışmaların geliştirilmesi ve binamızın toplantı salonlarının kullanımının arttırılması gerektiğini belirtti. Kirami Kılınç ise Şube komisyonları ve işyeri temsilcilikleri konusunda bilgilendirme eksikliği bulunduğunu ifade ederek bu eksikliğin giderilmesi talebini dile getirdi.

Toplantıda son sözü alan Şubemiz Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, üyelerin sorularına yanıt vererek toplantıyı sona erdirdi.