ŞUBE KOORDİNASYON KURULU, 26. DÖNEMİN İLK TOPLANTISINI YAPTI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Haziran 2012

Dört ayda bir toplanarak Şube çalışmalarının değerlendirildiği ve gelecek dört aylık sürecin çalışma plan hedeflerinin oluşturulduğu Şube Koordinasyon Kurulları Toplantılarının 26. Dönem içerisindeki ilki 45 üyemizin katılımıyla 20 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirildi.

Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, İl-İlçe, İşyeri Temsilcileri, MDB Sorumluları, Oda organlarında ve uzmanlık komisyonlarında görev alan üyeler, Oda Delegeleri  ile Şube Teknik Görevlilerinden oluşan Şube Koordinasyon Kurulu toplantısını A. Kirami Kılınç, Selda Ünver ve Emin Gürtan Uysal`dan oluşan divan yönetti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın son dönemlerde gerçekleştirdiği yönetmelik değişiklikleri üzerinde durarak, 26. Dönem 1. Dört Aylık Şube Çalışma Raporu`nu özetledi. Söz konusu dört ay boyunca yeni anayasa, Kürt sorununun çözümü, Uludere`de yaşanan 34 ölüm, başkanlık sistemi, kürtaj, kentsel dönüşüm yasası, şike soruşturması, kısaca "4+4+4" olarak adlandırılan eğitim sistemindeki önemli değişiklikler, Suriye`ye olası dış müdahale ve bunun Türkiye`ye etkileri gibi konuların ülke gündeminde yoğun olarak tartışıldığını belirten Yalçın, ‘kentsel dönüşüm` adı altında yeni rant alanları yaratılmak istendiğine dikkat çekti.

Yalçın`ın ardından söz alan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya, mesleki denetimin, yurttaşların can ve mal güvenliği açısından önemsendiğini belirterek, "Mesleki denetimin kaldırılması ile bizim üyelerimizle bağımız kesilmeye çalışılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin imar yönetmeliğindeki ilgili madde değiştirilmemeli ve önümüzdeki dönemde de projelerden oda onayı istenmeye devam edilmelidir" şeklinde konuştu.

Özsakarya`nın ardından söz alan Kazım Umdular, mesleki denetimin, mühendislerin çabalarıyla Türkiye`de ilk kez İzmir`de uygulanmaya başlandığını ve 1999`da yaşanan deprem sonrasında tüm Türkiye`de geçerli bir hal aldığını dile getirerek, mesleki denetim konusunda, Kanun Hükmünde Kararnameler ile başlayan ve yönetmelikler ile devam eden bir süreçten geçildiğini belirtti. İktidarın, iş güvenliği konusunda meslek odalarının görüşlerini dinlemediğini ifade eden Umdular, "Türkiye iş kazaları konusunda dünyada 3. sıradadır. İktidar, kentsel dönüşüm gibi bir rant alanını ele geçirmeye çalışmakta ve bu 2B düzenlemesi ile paralel gitmektedir. ‘Böylesi yasal düzenlemelerle bu ülke nereye gidiyor` sorusunu herkesin sorması gerekiyor" dedi. Umdular, yapılanların siyasi hamleler olduğunu düşündüğünü söyleyerek, "Bu anlayışın karşısında elbirliğiyle durmalı, yönetim kurulumuzu sorunlar karşısında tek başına bırakmamalıyız" şeklinde konuştu.

Ali Dağ ise, TMMOB`nin birinci görev olarak sürece müdahale etmesi gerektiğini dile getirerek, "Sorun sadece MMO`ya projelerin gelip gelmemesi sorunu değil. İktidar, önünde duran bütün kurumları yok etmeye çalışıyor. Buna karşı bizim örgütlü durmamız gerekiyor. Bu geçmişte oldu, bugün de olmalı" diye konuştu. Dağ, konunun çeşitli araçlarla gündeme getirilmesi gerektiğini ve üyelerin sahip çıkması halinde bütün sorunların üstesinden gelinebileceğini sözlerine ekledi. Dağ`ın ardından konuşan Devrim Cem Erturan, "Mevcut siyasal iktidarın yönelimi emekçileri, devrimcileri yok etmek şeklinde. Bu, çokuluslu sermayenin, egemen güçlerin ülkelere yönelik projelerinin yansımasıdır. Buna karşın doğru bir noktada durmalıyız" dedi. Erturan, Oda örgütlülüğünün gelişmesi için öncelikle işyeri temsilciliği ayağının daha işler hale getirilmesi ve böyle bir çalışma içine girilmesi gerektiğini ifade etti. Erturan, "Kentsel dönüşüm meselesinde kentliyi bu sürecin öznesi haline getirmek, şehirlerde yeniden emek güçleriyle birlikte demokrasi platformlarını işler kılmak gerekiyor. İzmir`de bunun başarabilme imkânı olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte herkesi siyaset yapmaya çağırmak lazım. Biz, egemen kesimlerin istemediği bir siyaset yapacağız" diye konuştu. Toplantıda konuşan bir diğer isim olan Doğan Albayrak, Türkiye`de siyasi iktidarın istekleri doğrultusunda bir dönüşüm yaşandığını ve iktidarın ekonomik anlamda büyük devletlerin talepleri doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, "Bu dönüşümün bir parçası olarak kentsel dönüşüm gündemde. Odalar olarak bu konuda uzunca bir süredir çalışıyoruz. Yaşananlar, yapı sektöründeki meslek odalarımızı bizden daha çok etkiliyor. Mevzuat değişikliklerine karşı daha hızlı çalışmalar yapabiliriz" şeklinde konuştu. Albayrak, toplumsal etkileşim ve bilgilendirme konularında önemli çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Ufuk Birol ise söz alarak Şubemiz Yapı Denetimi Komisyonu`nun çalışmalarını özetledi. Ahmet Ay da Şubemiz Yenilenebilir Enerji Kaynakları Komisyonu`nun yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yeni hedefler ortaya koymak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

TMMOB`nin yaptığı çalışmaların ‘birilerini rahatsız ettiğini ve etmeye devam edeceğini` dile getiren Emin Gürtan Uysal ise, "Çünkü onların istediklerinden farklı bir hayatı istiyoruz. TMMOB  ve bağlı odalarına yönelik saldırılar karşısında yan yana durmamız gereken birçok yapı var. Bunların başında belediyeler geliyor. Özellikle İzmir`de belediyelerin, TMMOB`nin yanında duran ortak çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Kentsel dönüşüm konusunda bir karşı duruşu örgütlemeliyiz" ifadelerini kullandı. Uysal, Oda Sekreter ve Sayman Üyeler Toplantısı sonucunda kongrelerin sayısının azaltılması yönünde alınan kararı olumlu bulduğunu ve ihtiyaç duyulan ‘niteliksel sıçrama` yolunda bu kararın önemli olduğunu sözlerine ekledi. Son sözü alan Melih Yalçın, toplantıda görüş bildiren üyelere teşekkür etti.