TEKNOLOJİK GİRİŞİMCİLİK ÇALIŞMA GRUBUNA DAVET

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Nisan 2010

Şubemizde kurulması planlanan "Teknolojik Girişimcilik Çalışma Grubu"nun amacı, makina imalat ve mekatronik alanında yeni teknolojiler geliştirmek isteyen mühendislere bu fikirlerini işe dönüştürme süreci boyunca destek olmak üzere çalışacak özerk bir müessese fikrini kurgulamak ve bu fikri İzmir'de hayata geçirmek olacaktır. İzmir Teknoloji Geliştirme Merkezi olarak adlandırılan bu müessese esasen makina imalat ve mekatronik sektörüne göre kurgulanacak bir Kuluçka Merkezi (inkübatör)dir. Başvuru Tel: 0232 444 8 666 / 113

Konuyla ilgili Üyemiz Ercüment Alyanak‘ın yazdığı yazıyı aşağıda sunuyoruz.

Üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranının giderek artmakta olduğunu üzülerek takip etmekteyiz. Oysa günümüzde üniversite mezunlarından iş aramaları değil iş kurmaları beklenmektedir. Artık devlet destekleri de bu yönde yapılandırılmaktadır. İş kurma konusunda büyük bir potansiyel taşıyan meslek kollarının başında da Makina Mühendisliği gelmektedir. Fakat belli bir mesleki tecrübesi olup da imkanları kısıtlı olan genç mühendislerden bu kısıtlı imkanlarla iş kurmalarını beklemek hiç su vermeden bir fidanın büyümesini beklemekten farksızdır. Bu yüzden teknoloji üretme potansiyeli olan genç mühendislere bu iş için imkan yaratmak toplumsal mekanizmaların sorumluluğudur. Devletin teknoloji geliştirme amacı güden ar-ge desteklerinin temel felsefesi de DPTnin 2681 nolu özel ihtisas komisyonu raporunda şu şekilde ifade edilmiştir:

Destek programlarındaki temel felsefe, yeni bir şirketin doğuşundan dünya çapında bir şirket hâline gelinceye kadar geçeceği her aşamanın ihtiyaçlarına cevap verecek, bütün bir yelpazenin kapsanmasıdır.

Odamız bu bakış açısıyla durumdan vazife çıkararak bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için bir çalışma grubu oluşturmaya karar vermiştir. Kurulması planlanan "Teknolojik Girişimcilik Çalışma Grubu"nun amacı, makina imalat ve mekatronik alanında yeni teknolojiler geliştirmek isteyen genç ve tecrübeli mühendislere bu fikirlerini işe dönüştürme süreci boyunca destek olmak üzere çalışacak özerk bir müessese fikrini kurgulamak ve bu fikri İzmir‘de hayata geçirmek olacaktır. İzmir Teknoloji Geliştirme Merkezi olarak adlandırılan bu müessese esasen makina imalat ve mekatronik sektörüne göre kurgulanacak bir Kuluçka Merkezi (inkübatör)dir.

Bu çalışma grubunda görev almak isteyen genç, dinamik ve fikir üretip yapılacak organizasyon çalışmalarında aktif rol alabilecek olan üyelerimizin odamız ile irtibata geçmesini rica ederiz.

Kuluçka Merkezi nedir?

Kuluçka Merkezi, bir fikrin işe dönüşebilmesi için korunaklı bir ortam yaratan kolaylaştırıcı hizmetler bütünüdür. Genellikle yeni kurulan şirketlerin kendine yeterli hale gelene kadar süren başlangıç evresinde hayatta kalmasına imkân sağlayacak hizmetler sunar. Sadece yeni kurulan işletmeler değil mevcut küçük işletmeler de bu hizmetlerden yararlanarak kendilerini geliştirecek projeleri hayata geçirebilirler.

Bir kuluçka merkezinin hedefi, merkezden mezun olduklarında ekonomik olarak kendine yeterli olabilen başarılı işletmeler üretmektir. Bu merkezlerden mezun olan işletmeler iş yaratma potansiyeli olan, yeni teknolojileri ticarileştiren, bölgesel ve ulusal ekonomiyi güçlendiren karakterde işletmelerdir.

Kuluçka merkezinde sağlanması beklenen hizmetler

  • işlik tahsisi
  • ortak kullanımı olan faks, fotokopi, telefon, internet, atölye, laboratuar, toplantı odası, konferans salonu, mutfak, yatakhane hizmeti
  • işbirlikleri ve sinerji yaratmayı amaçlayan ortak sosyal alanlar
  • muhasebe, sekreterya, satın alma hizmeti
  • prototip çalışmalarında teknisyen hizmeti
  • profesyonel teknik danışmanlık
  • iş planı oluşturma ve geliştirme sürecinde eğitim ve danışmanlık
  • mali kaynaklara (hibe destekler, krediler, iş melekleri, yatırımcılar vb) ulaşmada ve kullanmada gereken danışmanlık ve kolaylaştırıcılık
  • sınırlı mali destek
  • hukuk danışmanlığı
  • şirket yönetimine yönelik mali danışmanlık
  • fikri mülkiyet hakları konusunda danışmanlık
  • işbirlikleri ve iş geliştirme amaçlı toplantılar, organizasyonlar
  • üniversite ile ilişki kurmada kolaylaştırıcılık

Amacı nedir?

Bir kuluçka merkezinin amacı bulunduğu toplumda yeni iş sahaları yaratmak, toplumun girişimcilik altyapısını güçlendirmek, geleceği olan iş sahalarının ayakta kalmasını sağlamak, bölgesel sanayinin gelişmesini sağlamak veya hızlandırmak, bölgesel ekonomiyi çeşitlendirmektir. Kuluçka merkezi sunduğu hizmetlerle girişimci şirketler yetiştirip, bunların en zayıf oldukları başlangıç evrelerinde ayakta kalmalarını ve gelişmelerini sağlar.

Teknopark ile Kuluçka Merkezi arasında ne fark vardır?

Teknoparklar teknoloji ve bilime dayalı şirketlerin araştırma geliştirme birimlerinin yer aldığı geniş yerleşimlerdir. Teknoparklar şirketlerin, devletin ve üniversitelerin araştırma laboratuarları ile birlikte birçok küçük ve büyük şirketi içerir. Teknoparklar toplumun ekonomik gelişmesini ve teknoloji transferini sağlar. Teknoparklar kuluçka merkezlerine nazaran daha büyük ölçekli projelerle ilgilenir. Kuluçka merkezlerinin aksine teknoparklar iş geliştirme ile ilgili kapsamlı destek programları sunmazlar. Bununla beraber bazı teknoparkların önemli bir bileşeni de başlangıç dönemindeki şirketlere yönelik hizmet veren kuluçka merkezleridir.