TEPEKULE`DE "KENT VE DÖNÜŞÜM" SÖYLEŞİSİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

13 Eylül 2012

Odamız Tepekule Açıkhava Sineması Film Gösterimleri kapsamında seyirciyle buluşan Ekümenopolis filminin gösterimi öncesinde, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal'ın konuşmacı olarak katıldığı Kent ve Dönüşüm başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Hasan Topal, sunumunda kentsel dönüşümün vurguladığı vizyon, amaç, strateji ve yöntemlere göre çeşitli tanımları olduğunu belirterek, "Nasıl tanımlanırsa tanımlansın kentsel dönüşüm, bozulmuş ve çöküntü olan kentsel alanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla ve işlev değişikliği ile iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan strateji ve eylemlerin bütününü ifade ediyor denebilir" şeklinde konuştu. Türkiye`deki projelerin "kentsel iyileştirme" yerine "kentsel dönüşüm" olarak tanımlanmasının dünya örneklerine çok uymadığını belirten Topal, "Sınırlı oranda gerçekleştirilmiş olan kentsel yenileme, sağlıklaştırma uygulamalarına bakıldığında çoğunlukla, yaşayanları yerinden eden ve etme riskleri taşıyan, nitelikli bir kentsel yaşam ortamı yaratma kaygısı taşımayan, kent planlarıyla uyumlu olmayan, hak sahibi, tapu miktarı, imar parseli oranı kıskacından çıkamayan, kentsel mekân kalitesini önemsemeyen ve aynılaşan yapı tiplerini yansıtan kimliksiz bir yapılaşma ortaya çıkmaktadır. TOKİ uygulamaları bu anlamda olumsuz gelişmelere örnek olarak ayrı bir değerlendirme konusu edilmelidir" dedi. Kentsel dönüşümün önümüzdeki yıllarda kentlerin en önemli gündem maddesi olacağını vurgulayan Hasan Topal, bu süreçte uyulması gereken temel ilkeleri şöyle sıraladı:

"Yenileme, sağlıklaştırma öngörülen alanlarda, yaşayanları yerinden etmeyen, kentlerde sosyal ayrışmaya neden olmayacak ve ekonomik ve sosyal alanda gelişmeyi de amaçlayan katılımcı, şeffaf uygulamalar benimsenmelidir.

Her yerleşimin ve kentin kendine özgü koşulları vardır. Yenileme, sağlıklaştırma alanlarında planlama, kentin genel planlarıyla uyumlandırılarak ve plan ana kararlarını gözeten sürdürülebilir uygulamalar olmasına özen gösterilmelidir.

Yenileme, sağlıklaştırma öngörülen alanlarında,  kentlerin tarihsel, kültürel ve mimarlık mirasına saygılı, günümüz mimarlık anlayışlarını yansıtan yenilikçi ve nitelikli tasarımlarla kentlerin mimarlık düzeyinin yükseltilmesi ve nitelikli kentsel mekanların yaratılması esas olmalıdır."

Geçtiğimiz aylarda çıkarılan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu"na ilişkin eleştirilerini dile getiren Topal, kanunun yerel yönetimlerin yetkilerini ortadan kaldırdığını, mülkiyet hakkını ihlal ettiğini ve hak arama özgürlüğünü kısıtladığını belirtti.