TMMOB GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Haziran 2010

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. Olağan Genel Kurulu 27-29 Mayıs 2010 tarihlerinde Kocatepe Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 30 Mayıs Pazar günü ise TMMOB Yönetim Kurulu, Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelikleri için seçimler yapıldı.

TMMOB 41. Olağan Genel Kurulu Divanın oluşturulmasıyla başladı. Divan Başkanlığına Nevzat Uğurel (ŞPO), Başkan Vekilliklerine Hüseyin Önder (EMO), H. Ülkü Özer (İMO), Yazman üyeliklere Ayhan Bingöl (HKMO), Fuat Kılıç (KMO), Celal Çetin Demirel (MADENMO) ve Nergis Bilgin (MMO) seçildi.

Saygı duruşu, Anıtkabir Çelenk Komisyonu'nun oluşturulması ve gündemin karara bağlanmasının ardından TMMOB 40. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı açılış konuşması yaptı. Konuşmasında, 2 yıllık dönemde Türkiye'deki gelişmeler ve TMMOB'nin çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Soğancı, TMMOB'nin önümüzdeki dönemde de meslek ve meslektaş sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağını bilerek çalışmalarını yürüteceğini; özgür ve demokratik bir Türkiye özlemiyle emekten ve halktan yana mücadelesini sürdüreceğini; barıştan, dostluktan, dayanışmadan ve bir arada yaşamdan yana etkinliklerin içerisinde yer alacağını ve toplumsal muhalefetin odağında, onurlu yürüyüşüne ve dik duruşuna devam edeceğini ifade etti.

Mehmet Soğancı'nın konuşmasından sonra konuk emek-meslek örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin konuşmalarına geçildi. Kürsüye sırasıyla DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Tez-Koop İş Genel Başkanı Gürsel Doğru, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, HAKPAR Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Taka ve BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş geldi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sınıf mücadelesinde meslek fetişizminin son bulduğunu, hak kavramının kendisinin bile piyasada alınır-satılır bir meta haline dönüştürüldüğünü, eğitimlilerin de yoksulluk sarmalı ile kuşatıldığını, tüm doğa kaynaklarının metalaştırıldığını belirtti. "Artık kral bütünüyle çıplaktır" diyen Çelebi, saldırıların, işçilerin özel bürolar aracılığıyla alınır satılır hale getirildiği bir noktaya ulaştığına dikkat çekti. DİSK Genel Başkanı Çelebi, "Kapitalizmin elimizden aldığı bütün kavramları yeniden almak ve içini doldurmak zorundayız. Yeni işçi sınıfı hakları manifestosunu gündemimize almamız gerekiyor. Bir diğer çaba mücadelelerin ortaklaştırılmasıdır" şeklinde konuştu. "Anayasa ve bütün diğer çabalarda kardeş örgütümüzle yol yürüyeceğimizi ifade etmek istiyorum" diyen Çelebi, Genel Kurul salonundaki "Bu ülke, bu halk satılık değil", "Yaşasın bağımsız, eşit, özgür, demokratik Türkiye", "Özelleştirmelere ve kamusal alanın talanına hayır" yazılı pankartlara dikkat çekerek, "Bunları derseniz valla hepimizin üzerine gelecekler. Buna karşı ortak mücadele etmemiz gerekir" diyerek sözlerini tamamladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, demokratik siyasi mücadelenin sadece siyasi partilerin yürüttüğü bir mücadele olmadığını belirterek, toplumun tüm örgütlü kesimlerinin yaşamın içerisinde mücadele ettikleri bir süreç olarak tanımladı. Evren, "Örgütlü halk güçleri demokrasinin teminatıdır. Bunlar olmazsa demokrasiyi parlamentoya sıkıştırmış olursunuz" dedi. Evren, Anayasa'da tüm toplumsal kesimlerin dışlanmış durumda olduğunu belirtirken, "Anayasa toplumsal bir mutabakat ise ırkçı olmamasını istiyoruz; özgürlükçü olmasını; ulaşım, eğitim, sağlık hakkı dahil toplum yararının güvence altına alınmasını istiyoruz" diye konuştu. Düşüncenin, örgütlenmenin suç olmadığı, yasakların olmadığı bir Anayasa istediklerini ifade eden söyleyen Evren, çalışan nüfusun yalnızca yüzde 5'inin sendikalı olduğuna dikkat çekti. "Örgütlenme olmazsa, sendikal hareket dibe vurur" diyen Evren, 1500 Kürt siyasetçinin, 20'ye yakın sendika başkanı ve üyesinin tutuklu bulunduğunu, binlerce üyelerinin sendikal faaliyet nedeniyle soruşturma geçirdiğini, kamuda yoğun bir kadrolaşma yaşandığını, 6.5 milyon kişinin işsiz olduğunu ve işsizliğin de giderek arttığını kaydetti. Çalışma ortamında iş güvenliğinin de bulunmadığına dikkat çeken Evren, tüm bunlara karşı ortak mücadele gerektiğini ifade etti. Evren, "Kürt sorunu demokrasi sorunudur. Kürtlerin doğuda, emekçilerin batıda yaşadığı sorunları birleştirmek zorundayız" dedi.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru, toplumun tüm direnç noktalarının ortadan kaldırıldığını, muhalefet eden, farklı kimliklere sahip herkesin ötekileştirildiğini belirtirken, TMMOB'nin direniş gösteren sayılı örgütler arasında yer aldığını kaydetti. Neo-liberal dalganın tarihsel olarak kazanılan tüm değerleri alıp-götürdüğüne dikkat çeken Doğru, özelleştirme adı altında insanların açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini, sonra da patates, kömür dağıtılarak bu kişilerin kullanılmak istendiğini anlattı. Doğru, "Bugün sivil bir Anayasa diye sunulan bu anayasaya evet demek mümkün değildir. İçinde tuzakların bulunduğu, antidemokratik olan bu anayasaya evet demek mümkün değildir" diye konuştu.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, 26 Mayıs grevinin "etkisi zayıflatılmış" bir eylem olmasına rağmen emekçilerin bundan sonraki mücadelesine ışık tuttuğunu kaydederek, konfederasyonların aldığı grev kararında belirtilen taşeronlaştırma, güvencesiz çalışmanın durdurulması başta olmak üzere tüm taleplerin hala varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti. Tüzel, TMMOB'nin enerji özelleştirilmelerinden, suyun ve doğanın talanına karşı olmak üzere bir dizi çalışma yürüttüğüne değinerek, TMMOB'nin, ısrarlı mücadelesi nedeniyle iktidarın tepkisine maruz kaldığını söyledi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş da, TMMOB'nin demokrasi, emek ve halk için çok kıymetli olduğunu belirterek, "TMMOB, GDO'lu ürünlere karşı, 3. köprüye karşı, nükleer santrallere karşı, kentsel dönüşüm adı altında rant düzenine karşı bir barikattır" dedi. Taş, "Bugün karşımızda duran işsizlik ve Kürt sorunu gibi iki önemli sorunumuz var. Sermaye düzeni ve onun partisi 'ya işsiz kalırsın ya da güvencesiz çalışırsın' diyerek bizi açlığa ve sağlıksızlığa mahkum ediyor. Bu düzen Özallar ve Dervişler'den gelen bir 'Allah kurtarsın' düzenidir" şeklinde konuştu. Kürt sorunu konusunda hem devlete hem de PKK'ye çağrıda bulunan Taş, "Vazgeç artık bu operasyonlardan. ABD ve AB'ye dayanılarak çözüm arayışından vazgeç. Bir arada yaşamı tahrip eden saldırılardan vazgeç. Otobüslerde yanan kardeşlerimiz milliyetçilerin ekmeğine yağ sürüyor" dedi. Sosyal kavganın, sınıf mücadelesinin yükseltilmesi çağrısında bulunan Alper Taş, "Şimdi dik oynamanın, daha fazla dik durmanın zamanıdır" diyerek sözlerini tamamladı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş, TMMOB Genel Kurulu'nu "umut verici bir genel kurul" olarak nitelendirerek, şöyle konuştu:

"TMMOB Türkiye sosyalist hareketi için, Türkiye solu için her dönem önemli olmuştur. İçinde bulunduğumuz dönem bu değerin daha fazla hissedileceği dönem olacak. Emekçilere dönük ağırlaştırılmış saldırı olduğu açık. Burada yeniden düzenleme, yeniden dizayn vardır. Birincisi Türkiye emperyalizme daha bağımlı hale getirilmektedir, ikincisi gerici yapı güçlendirilecektir ve sermaye tahakkümü artırılacaktır. Bunların hepsinin sonucu emek cephesi için cehennemdir. İşte kader dedikleri o cehennemdir."

Emek cephesinde Tekel'le simgelenen, ancak onunla sınırlandırılamayacak olan "artık yeter" deme noktasında bir direnç hattı örüldüğünü kaydeden Baş, örgütlü bir çete bulunduğunu, bu çetenin Türkiye emek kesimine yönelik bir saldırı planı olduğunu söyledi.

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, Kürt halkının, Arap ve Türk halkları gibi kendi kendini yönetme hakkına sahip olduğunu savundu.

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Taka, kapitalist emperyalist sistemin hem doğayı yok ettiğini, hem de insanlığa dönük bir yok oluşla karşılaşıldığını belirtirken, kadınların ezilmesinden ve Kürt sorunundan söz etti. Taka, bugün yapılan Anayasa değişikliğinin hiçbir sorunu çözmeyeceğini belirtirken, türban gibi bazı sorunlara siyasi yaklaşmak gerekmediğini, insani ve bilimsel yaklaşılmasının yeterli olduğunu ifade etti.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, toplumun en ince dokusuna kadar örgütlenmediği bir durumda gerçek bir demokrasiyi yakalamanın mümkün olmadığını vurguladı. Karabaş, iktidarın açılım iddialarından tekrar çatışma ortamına geçildiğini, hükümetin her konuda olduğu gibi bu konuda da samimi olmadığını söyledi. 12 Eylül Anayasası'nın mantığıyla, ruhuyla birlikte değişmesi gerektiğini kaydeden Karabaş, "Bir defa başlangıç ilkeleri, ırkçı, ayrımcıdır. Özgür, kardeşçe birlikte yaşama zeminini yakalaması mümkün değil o Anayasanın" diye konuştu.

Konuk konuşmalarının tamamlanmasının ardından Yönetmelikler Komisyonu, Mali İşler ve Bütçe Komisyonu, Genel Kurul Sonuç Bildirgesi Komisyonu ve Kararlar Komisyonu oluşturuldu.

40. DÖNEM ÇALIŞMALARI GENEL KURULA AKTARILDI

Genel Kurulun öğleden sonraki bölümünde TMMOB 40. Dönem Yönetim Kurulu II. Başkanı Nail Güler çalışma raporunun, TMMOB 40. Dönem Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Selçuk Uluata mali raporun, Denetleme Kurulu Üyesi Nadir Avşaroğlu Denetleme Kurulu raporunun, Onur Kurulu Üyesi Tevfik Peker de Onur Kurulu raporunun sunumlarını gerçekleştirdi.

Raporların sunumundan sonra görüşülmesine geçildi. İlk gün sırasıyla Şevket Akdemir (ZMO), Mustafa Erdoğan (HKMO), İyigün Pulat (OMO), Şevki Bayraktaroğlu (JMO), Ümit Acar (Metalurji MO), Oktay Ekinci (Mimarlar O), Doğan Albayrak (MMO), Salih Sönmezışık (OMO), Ali Salman (Mimarlar O) söz alarak görüşlerini bildirdiler.

60'ın üzerinde delegenin söz aldığı çalışma raporu üzerine görüşmeler ikinci gün de devam etti. 28 Mayıs 2010 tarihli oturumda sırasıyla; Mehmet Göçebe (OMO), Adem Kanat (Gıda MO), Serap Durmaz (JMO), Volkan Türkyılmaz (HKMO), Ahmet Akküçük (EMO), Mehmet Özsakarya (MMO), Cemal Gökçe (İMO), Serdar Harp (İMO), Hayati Can (MMO), Levent Çevik (İMO), Hakkı Çelebi (İMO), Erşad Akyazılı (MadenMO), Turan Kapan (İMO), Ali Ekber Çakar (MMO), Kemal Bulut (MadenMO), Arif Özay (İMO), İsmail Küçük (Meteoroloji MO), Kaya Güvenç (MMO), Mehmet Torun (MadenMO), Erdoğan Kaymakçı (MadenMO), Serdar Kaynak (MadenMO), Ertuğrul Işık (MadenMO), Mustafa Kadıoğlu (EMO), Mustafa Atmaca (İMO), Necmi Ergin (MadenMO), Ahmet Demirtaş (OMO), Yavuz Bayülgen (MMO), Abdullah Bakır (İMO), Mehmet Kayadelen (MadenMO), Nuray Bozokalfa (MMO), Gürel Demirel (OMO), İdris Ekmen (EMO), Turhan Tuncer (ZMO), Nedim Tüzün (EMO), Murat Akar (ZMO), Tahsin Vergin (İMO), Tarık Öden (EMO), Hüseyin Ülkü (HKMO), Redife Kolçak (Peyzaj MO), Turhan Aydemir (EMO), Hayri Çalağan (EMO), Beyza Metin (EMO), Yaşar Arıkan (İMO), Kemal Tuncer (ZMO), Hakkı Kaya Ocakaçan (EMO), Fevzi Yılmaz (OMO), Boran Başak Koç (EMO), Musa Çeçen (EMO), Selçuk Esen (EMO), Mehmet Bozkırlıoğlu (EMO), Fatma Bozbeyoğlu (JMO), Mehmet Ali Karanfil (EMO), Ersoy Bey (MMO) ,Kader Cihan (OMO) ,Dinçer Mete (MMO), Dündar Çağlan (JMO), Mehmet Yıldız (İMO) söz aldılar.  

Delegelerden sonra sırasıyla 40. Dönem TMMOB Yönetim Kurulu Üyeleri Ergin Özügür, Oğuz Gündoğdu, İlker Ertem, Tuncay Şenyurt, Sabri Orcan, Nail Güler konuştular. Genel Kurul'un üçüncü gününe de 40. Dönem Yönetim Kurulu üyelerinin konuşmalarıyla  başlandı. Cemalettin Küçük, Gülay Odabaş ve 40. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'nın konuşmalarının ardından "son söz üyenin" hakkını Beyza Metin kullandı. Daha sonra yapılan oylama ile TMMOB Yönetim Kurulu aklandı. Aklama sonrası 40. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı Genel Kurul üyelerine teşekkür etti.

KARARLAR İÇİN OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANACAK

Genel Kurulun üçüncü günü olan 29 Mayıs Cumartesi günü, Yönetmelikler Komisyonu, Mali İşler ve Bütçe Komisyonu, Genel Kurul Sonuç Bildirgesi Komisyonu ve Kararlar Komisyonu'nun raporlarının görüşülmesine geçildi. Ancak, kararlar zaman yetersizliği nedeniyle görüşülemedi ve karar önerilerinin görüşülebilmesi için olağanüstü genel kurul kararı alındı.

Yüksek Onur Kurulu, Denetleme Kurulu ve Yönetim Kurulu adaylarının açıklanması sonrası

dilek ve önerilerle ilgili gündem maddesine geçildi. Bu madde kapsamında; Kaya Güvenç (MMO), Mustafa Artar (PMO), Petek Ataman (Gıda MO), Ersoy Bey (MMO), Erhan Karaçay (EMO), Celal Çetin Demirel (Maden MO),Ümit Ülgen (MMO), Mehmet Göçebe (OMO), Murat Taşdemir (ÇMO), Mehmet Soğancı (MMO), Turan Aydemir (EMO), Tayfun Kahraman (ŞPO) söz alarak konuşma yaptı.

YÖNETMELİKLER KOMİSYONU

Adı Soyadı

Odası

Arife Kurtoğlu

MMO

Gülsüm Sönmez

İMO

Ali Ekinci

Mimarlar O

Ceren Örten

KMO

Fatih Yaşa

MMO

Hasan Yitim

MMO

Belgin Mert

Metalurji MO

Turgay Aldı

Metalurji MO

Hüseyin Savaş

Metalurji MO

Fatih Taşdöğen

ZMO

Sırdaş Karaboğa

EMO

Murat Gökdemir

İMO

Ertuğrul Candaş

HKMO

Hakkı Atıl

JMO

Nahit Arı

Maden MO

Tuncer Kapan

ZMO

Ferhat Yaşar Arıkan

İMO

KARARLAR KOMİSYONU

Adı Soyadı

Odası

Yunus Yener

MMO

Ercüment Çervatoğlu

MMO

Erkin Etike

KMO

Berker Alparda

KMO

Musa Çeçen

EMO

Burak Kukul

HKMO

Niyazi Karadeniz

Maden MO

Melih Yalçın

MMO

Mücella Yapıcı

Mimarlar O

Kubilay Önal

Mimarlar O

Levent Darı

İMO

İsmail Uzunoğlu

İMO

Tevfik Peker

MMO

Ferdan Çiftçi

ZMO

Ercan Bayrak

JMO

Serap Kurt

JMO

Fatma Bozbeyoğlu

JMO

Volkan Türkyılmaz

HKMO

Selim Kaplan

Orman MO

Ahmet Çetin Durukanoğlu

Metalurji MO

Murat Cin

Metalurji MO

Başak Yetişti

Metalurji MO

MALİ İŞLER VE BÜTÇE KOMİSYONU

Adı Soyadı

Odası

Tahsin Akbaba

MMO

Haydar Şahin

MMO

Cemil Kocatepe

EMO

Asiye Ülkü Karaalioğlu

HKMO

M.Nurten Akbulut

KMO

Nusret Suna

İMO

Züber Akgöl

İMO

İbrahim Yılmazoğlu

Maden MO

Battal Kılıç

MMO

Nurdan Topoğraf

Mimarlar O

Hamdi Arpa

ZMO

Hüseyin Hızlı

Metalurji MO

Suat Göcekli

Metalurji MO

İrfan Kaptı

Metalurji MO

Çetin Kurtoğlu

JMO

Selçuk Uluata

İMO

Ceren Örten

KMO

GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRGESİ KOMİSYONU

Adı Soyadı

Odası

Cengiz Göltaş

EMO

Köksal Şahin

İMO

Oktay Gülağacı

İMO

E.Alkım Erdönmez

MMO

Hüseyin Atıcı

MMO

Mehmet Dilaver

KMO

Mehmet Ali Algacı

HKMO

Zeki Arslan

MMO

Necmi Ergin

Maden MO

Eyüp Muhçu

Mimarlar O

İdris Ekmen

EMO

Tarık Öden

EMO

Şevket Akdemir

ZMO

Murat Akar

ZMO

Cemalettin Küçük

Metalurji MO

Kubilay Bilir

Metalurji MO

Özgün Küçükoğlu

Metalurji MO

ANITKABİR ÇELENK KOMİSYONU

Adı Soyadı

Odası

Mehmet Ali Candaş

HKMO

Ümit Ülgen

MMO

Doğan Albayrak

MMO

Ali Salman

Mimarlar O.

Nilgün Yaşar Akıncı

ZMO

Kadir Atlıhan Öge

MadenMO 

Ahmet Talat Arca

MMO

Gafur Onur

MMO