TMMOB-KESK-DİSK: 12 EYLÜL DEVAM EDİYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

13 Eylül 2012

TMMOB, KESK ve DİSK, 12 Eylül 1980 darbesinin 32. yıldönümünde İzmir'de sokağa çıkarak "12 Eylül devam ediyor" dedi.

Konak YKM önünde toplanan TMMOB, KESK, DİSK ve çeşitli parti ve demokratik kitle örgütü üyeleri sloganlarla AKP İzmir İl Başkanlığı`na yürüdü. Yürüyüş boyunca "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Yaşasın halkların kardeşliği" gibi sloganlar atılırken, AKP önünde basın açıklamasını TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi okudu. Açıklamasında, "12 Eylül`ün darbecileri halkımızın eşit, özgür, demokratik gelecek umudunu yerle bir etmişti. Kesintisiz baskı düzeni postal sesleri arasında geldi, gitgide kurumsallaştı ve bugün yaşadığımız gerici, piyasacı, anti demokratik devlet düzenini adım adım inşa etti" ifadelerini kullanan Çiftçi, 12 Eylül`de yapılanın bir darbenin sınırlarını aşarak bir yönetim biçimi haline getirildiğini ve süreklileştirildiğini söyledi. AKP`nin, kendisine muhalif olan tüm kesimleri 12 Eylül`cülerin mantığına benzer şekilde düşmanlaştırdığını vurgulayan Çiftçi, "12 Eylül`de binlerce sendika yöneticisi, işyeri temsilcisi ve işçi tutuklanmış, işkencelerden geçirilmiş, yıllarca cezaevlerinde tutulmuştu. Bugünde gazeteciler, öğrenciler, aydınlar, sendikacılar, siyasetçiler cezaevlerine dolduruldu. 12 Eylül`de başlayan zorunlu din dersleri düşünen, sorgulayan, eleştirel nesillerin yetişmesine engel olmak istiyordu. Bugün de AKP iktidarı 4+4+4 ile dindar nesil yaratarak bu projeyi tamamlamaya çalışmaktadır" diye konuştu. Bugün yaşananların "12 Eylül`ün derinleştirilmesi" anlamına geldiğini belirten Ferdan Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürtlere, Alevilere, azınlıklara karşı izlediği düşmanca politikalarla bir arada yaşam zeminlerini zedeleyen AKP, sorunların çözüm zemininden hızla uzaklaşmakta, şiddet ve çatışmayı artırmaktadır.  Kürt sorununun demokratik çözüm yolları silahların gölgesinde tıkanmaktadır. 12 Eylül 1980`de başlayan ABD Emperyalizminin taşeronluğu ve saldırgan tarz, AKP Politikalarıyla ABD emperyalizminin bölge politikaları dâhilinde komşu ülkelerle savaşmaya kadar gidecek bir sapkınlığa evrilmiş durumdadır.

ABD emperyalizminin taşeronu ve darbenin piyasacı özünün sadık bir temsilcisi olan AKP, darbeleri basit bir asker-sivil ayrımına sıkıştırmaya çalışmıştır. Bu şekilde, 2010 referandumunda emekçi halkın aleyhine olan uygulamalar demokratik gelişmeler gibi gösterilmeye çalışılmıştır. Bu durum, bu yıl Ankara`da kurulan sahte 12 Eylül mahkemesinde somutlanmıştır. Tamamıyla emek ve demokrasi tarihinin karalanmasına ve sömürü düzeninin güzellemesine dayanan bir iddianameyle başlayan mahkemeden demokrasi adına olumlu bir sonuç çıkması elbette mümkün değildir. Kendisi 12 Eylül`ün ürünü olanların darbeyle hesaplaşması imkânsız olduğu gibi, 12 Eylül`ün yargılanacağı esas mecra işte bu alanlardır."

Bugün yaşanan sorunların kaynağında 12 Eylül darbesinin olduğunu sözlerine ekleyen Çiftçi, "İdeolojisi, kurumları, temsilcileri tasfiye edilmeden 12 Eylül düzeniyle hesaplaşmak bir hayalden öteye geçemez.  Darbelerle hesaplaşmak ve demokrasiyi tahsis etmek için 12 Eylül referandumunda halkımızdan 'evet` oyu isteyen AKP iktidarı tarafından ülkemiz darbe günlerini aratmayan bir hale getirilmiş, açık bir cezaevine çevrilmiştir.12 Eylül darbesinin zihniyeti günümüzde AKP eliyle sürdürülmektedir. Bu yüzden, darbeyle gerçek bir hesaplaşma için gerici, piyasacı, emek düşmanı AKP`nin devraldığı bu düzeni ortadan kaldırmaktan başka yol yoktur" dedi.