TMMOB MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HAFTASI DOLAYISIYLA BASIN AÇIKLAMASI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Ekim 2012

TMMOB Mühendislik ve Mimarlık Haftası etkinlikleri, düzenlenen basın açıklaması ile başladı.

Gıda Çarşısı`nda bulunan TMMOB Birlik Parkı`nda gerçekleşen basın açıklamasına TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bileşeni odaların temsilcileri katılırken, odalar adına basın açıklamasını TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri Ferdan Çiftçi yaptı. Açıklamasında, Mühendislik ve Mimarlık Haftası`nın bir kutlamadan ibaret görülmediğini ifade eden Ferdan Çiftçi, "2012 yılının sonlarına yaklaştığımız bu günlerde AKP iktidarı tarafından uygulanan neoliberal, faşizan politikalar mesleğimiz, halkımız ve ülkemizin içinde bulunduğu baskı ve sömürü koşullarını giderek ağırlaştırmaktadır. Ortadoğu`da yaşanan gelişmeler, Suriye`ye emperyalist müdahale girişimleri içerisinde ülkemize biçilen rol ve Kürt sorununda tırmandırılan şiddet ortamı geleceğimiz açısından daha karanlık günlerin bizleri beklediğini işaret etmektedir" diye konuştu. Türkiye`nin siyasi iktidar tarafından 'koşar adımlarla bir savaşın içine çekildiğine` işaret eden Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD`nin Ortadoğu`daki emperyalist politikalarının taşeronluğuna soyunan AKP İktidarı MHP`nin desteğiyle Meclisten geçirdiği teskere ile Suriye ile savaşa girmenin koşullarını yaratma gayreti içerisindedir. Hatay, Antep, Urfa Mardin gibi Suriye sınırındaki kentlerimizde yaşayan halkımızın can güvenliği kalmamıştır. Teskere öncesinde Akçakale`de 5 yurttaşımız Suriye`den atılan top mermisiyle hayatını yitirmiştir. Komşularla sıfır politika diyenler bugün tüm komşularıyla savaş sınırına gelmiş bir Türkiye yaratmışlardır. Buradan bir kez daha hükümete sesleniyoruz savaş çığırtkanlığından bir an önce vazgeçin, olası bir savaş halinde yitireceğimiz canlarımızın sorumlusu sizler olacaksınız. Biz her zaman savaşı değil barışı savunmaya devam edeceğiz."

Çiftçi, açıklamasında '4+4+4 sistemi`ne de değinirken, "4+4+4 düzenlemesi ile eğitim sistemi piyasaya açılırken, ihtiyaç duyulan işgücü ve itiraz etmeyen dindar bir nesil okullar aracılığı ile yaratılmış olacaktır. Ekonomik altyapıda sağlanan neoliberal dönüşüme eşlik edecek bir toplum yapısı bu eğitim sistemi eliyle yaratılacaktır. Buna karşı durmak temel görevlerimiz arasındadır" şeklinde konuştu. Son zamanlarda arka arkaya gelen zamlara ve emek alanına yönelik atılan olumsuz adımlara da değinen Çiftçi, "Son yapılan elektrik, benzin, mazot, doğalgaz ve ÖTV zamları savaş bütçe hazırlanmıştır. Savaşa değil emekçiye, emekliye, sağlığa, eğitime bütçe istiyoruz" dedi. AKP iktidarının, referandum ve seçimlerden aldığı güçle baskı ve şiddet politikalarını hızlandırdığını söyleyen Çiftçi, açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

"Aynı bakış açısıyla AKP TMMOB`ye de müdahale etmeye çalışmaktadır. Devlet Denetleme Raporu ile çizilen yol uygulamaya geçirilmiş, TMMOB ve bağlı odaları etkisizleştirilip yetkisizleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede görev edindiği görülen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çıkarttığı yönetmelik ve tebliğlerle meslek odalarının kamusal denetimlerini hukuksuz bir şekilde kaldırmayı amaçlamıştır. Ne yazık ki İzmir`de de yerel yönetim buna boyun eğmiş yasallığın arkasına sığınarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi kabul ettiği İzmir İmar Yönetmeliği ile Odaları yapı denetim sürecinden uzaklaştırmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi`nin 12 Ekim günü yapılan toplantısında ise kendi ifadeleri ile önceki değişiklikte unutulan göz ardı edilen bölümler düzeltilerek nihai amaca ulaşılmıştır. CHP ve AKP grupları birbirlerine teşekkür ederek ne kadar uyumlu çalıştıklarını ifade etmişlerdir. Bu da bizim için anlamlı ve not edilmesi gereken bir durumdur. Bizler TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak İzmir`i sağlıksız, güvensiz, niteliksiz yapı üretiminden, plansız gelişmekten korumak için, mesleğimizin onurunu korumak için, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkmak için tüm çabamızı sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz."

Çiftçi, yaşanan sürece paralel olarak, Mühendislik ve Mimarlık Haftası`nın ana temasının 'Kentsel Dönüşüm` olarak seçildiğini belirtirken, tüm TMMOB üyelerini ve yurttaşları, hafta kapsamında düzenlenen etkinliklere katılmaya davet etti.