TMMOB ÜYESİ KADINLAR 8 MART İÇİN BULUŞTU

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

08 Mart 2012

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu tarafından 7 Mart günü Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde bir dizi etkinlik düzenlendi.

Anadolu Salonu`nda gerçekleşen etkinlikler, TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu adına Bengi Avun Hasırcı`nın ve TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi`nin yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı. Bengi Avun Hasırcı, yaptığı konuşmada 8 Mart`ın TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu için ayrı bir önem taşıdığını belirterek, "Çünkü bu grubun oluşumuna dair ilk fikir 2008 yılında yine ortak gerçekleştirilen bir 8 Mart etkinliği sonrasında doğmuştur" dedi. 8 Mart`ın, Clara Zetkin`in önerisiyle 1911 yılında "Uluslararası Kadınlar Günü" ilan edildiğini, Türkiye`de de 1921 yılından bu yana kutlandığını ifade eden Avun Hasırcı, "Ülkemizde, hala töre cinayetleri işleniyor, kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor, kız çocukları kendi rızaları olmadan evlendiriliyor, okuma hakları ellerinden alınıyor, okulları bitirenler iş hayatına erkek meslektaşlarıyla aynı koşullarda başlayamıyor, eşit işe eşit ücret alamıyor. AB üyesi ülkeler kadınların istihdam oranını yüzde 60`lara çıkarmayı hedeflerken, Türkiye`de bu oran  yüzde 23`lerde kalıyor. Yani her dört kadından sadece birisi istihdam ediliyor" dedi.

Kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla çalışmaları süren yasanın başlığındaki "kadın" sözcüğünün bile çıkarılmaya çalışıldığına dikkat çeken Avun Hasırcı, "Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincine ulaşılmaksızın özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir. Bizler, her yıl 8 Mart`ta bu büyük kadın direnişini ve hakları için yaşamlarını yitiren tüm kadınları anıyoruz. Tüm kadınların eşitlik, hak ve özgürlük mücadelesini yükseltmek için sesimizi birleştiriyoruz" şeklinde konuştu. Avun Hasırcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde yaşanan bu gelişmeleri izlerken kadının sosyal, siyasal, eğitim ve çalışma yaşamındaki yerine dair üretilen ve hayata geçirilen politikaların güzel ambalajlarla, ikna edici söylemlerle ancak farklı niyetlerle sunulduğunun artık hepimiz farkındayız. Çünkü hangi söylemle ne yapılırsa yapılsın her gün okuduğumuz korkunç haberlerle aslında yapılan bu değişikliklerin günlük hayata yansımalarının maalesef hiç de anlatıldığı gibi olmadığını görüyoruz. Her fırsatta doğal olarak erkekle eşit yaratılmadığımızdan dem vurularak, insan hakkı olarak talep ettiklerimizden aslında kadın erkek yoksun bırakıldığımızı fark ediyoruz. Biz kadınlar insanlık adına, gelecek nesiller adına birlikte üretmenin, kol kola yürüyerek birlikte yeni bir yol açmanın ve ‘BİZ`  başardık demenin gücüne inanıyoruz. Bu durumda bize düşen her zaman olduğu gibi yine haksızlıklarla, yanlışlıklarla mücadeleye devam etmek. Bunun için farklı görüşlerle, farklı inanışlarla, farklı yaşam tarzlarıyla, farklı görünüşlerle, farklı dillerle, insan haklarını temel alan bir hoşgörü içinde birlikte yaşamayı başarmak."

Avun Hasırcı`nın ardından söz alan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi de, AKP iktidarı döneminde çok büyük oranda artan kadın cinayetlerine ve "4+4+4" şeklinde tanımlanan eğitim sistemindeki yeni düzenleme girişimine dikkat çekerken, iktidarın kadın sorununun çözümü konusunda samimi olmadığını ifade etti.

Konuşmaların ardından, Daio Fo`nun Ulrike Meinhof`un ağzından yazdığı "Ben Ulrike, Bağırıyorum" isimli okuma tiyatrosu eseri sahnelenirken, oyunun ardından Atölyemor Kolektifi tarafından hazırlanan "Avcılar, Aracılar ve Kadınlar" filminin gösterimi yapıldı. Film gösteriminden sonra verilen aranın ardından ise İzmir Flamenko Dans ve Müzik Atölyesi Flamenco Esmirna grubu yaklaşık yarım saat süren bir flamenko gösterisi sergiledi. Etkinlik, izleyicilerden uzun süre alkış alan Flamenco Esmirna`nın gösterisiyle sona erdi.