TMMOB`DEN ALSANCAK STADI VE LİMAN PLANINA DAİR UYARI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

22 Haziran 2012

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, düzenlediği basın toplantısıyla Alsancak Stadı'nın yıkılması ve İzmir Limanı'na dair yenileme planlarına ilişkin görüşlerini açıkladı.

Ziraat Mühendisleri Odası Lokali`nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi, İzmir Limanı`nın konumu ve potansiyeli bakımından büyük önem taşıdığını ve İzmir`in bir dünya kenti olma vizyonunun temel dayanaklarından birini oluşturduğunu ifade ederek, "Ancak, kentlerin gelişimi, bütüncül yaklaşımları gerektirmekte olup; yalnızca kısa dönemli parçacıl yaklaşımlar, uzun vadede beklenilen sonucun tam aksi yönde etkiler gösterebilme tehlikesi taşıdığı gibi, kentin yaşam niteliği açısından olumsuz durumlara da yol açabilmektedir" dedi. Alsancak Limanı`nın kruvaziyer turizmini geliştirecek şekilde yeniden planlanmasının tutarlı bir adım olduğunu belirten Çiftçi, "Ancak, İzmir Limanı planlama çalışmalarının, 'Özelleştirme İdaresi` tarafından: yerel yönetimlerin, ilgili meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve İzmir halkının katılımı sağlanmadan yürütülmesi, bütünsel planlama anlayışı ile de çelişen bir durum yaratmaktadır. İzmir Körfezi`ni tüm bileşenleri ile alan ve ilgili paydaşların bilgi, deneyim ve görüşleri ile katkı yapmalarına olanak veren katılımcı bir anlayış benimsenmeli; 'Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi (Integrated Coastal Zone Management)` olarak anılan ve gelişmiş ülkelerdeki kıyı planlamalarına yön veren bilimsel yöntem ve yaklaşımlardan yararlanılmalıdır" şeklinde konuştu. İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı`nın, Alsancak Stadyumu`nun spor alanı olarak kalması üzerinden kurgulandığına dikkat çeken Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Liman bölgesi için hazırlanmış olan imar planlarının, yerel yönetimler tarafından geri alanda yapılmış olan imar planları ile ilişkilendirilmemiş olması; plan hazırlanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Körfezi bütününde yürütülen tasarım çalışmalarının göz önünde bulundurulmaması, bu bağlamda ortaya çıkan eksikliklerdir.
Ancak içinde yaşadığımız şehrin, yaşam alanlarımızın şekillendirilmesi, küresel sermaye tarafından kendi ihtiyaçları doğrultusunda, tamamen ekonomik kaygılarla, kentsel rant üzerinden şekillenen projeler/daha çok AVM/daha çok rant beklentisi ile bizlere dayatılmaktadır.
Oysaki Kruvaziyer Liman Alanı Plan Değişikliği ile kentin merkezi iş alanında AVM önerilmesi, son günlerde sık sık gündeme gelen Alsancak Stadı`nın TOKİ`ye devredilerek AVM ya da farklı bir ticaret kullanımı kararı üretilmesi, kamu yararı ve hukuka aykırılığın yanı sıra, kent ekonomisini de olumsuz yönde etkileyecek kararlardır. Yüz yıllık tarihi geçmişi ile Altay, Göztepe, Karşıyaka, Altınordu ve İzmirspor`a ev sahipliği yapmış Alsancak Stadı`nın kent belleğine katkısı da büyüktür."

"Alsancak Stadı, deprem sonrası toplanma alanıdır"

Çiftçi, Alsancak Stadı'nın kaldırılmasının, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin 27. maddesine de aykırı olduğunu dile getirirken, "Ayrıca, İzmir Valiliği`nin hazırladığı Afet Acil Eylem Planı`na göre Alsancak Stadyumu olası bir deprem sonrasında çadır alanı ve toplanma merkezidir. Birinci Derece Deprem Kuşağı`nda olan kentimiz için son derece önemli olan çadır alanlarından Alsancak Stadyumu`nun ortadan kaldırılması ciddi bir sorundur" dedi.

Kruvaziyer Liman Plan Değişikliği ile İzmir`in en büyük AVM`sinin yapılmak istendiğine dikkat çeken Çiftçi, bu büyüklükte bir AVM`nin bazı yolcuların limanda kalmayı tercih etmelerine ve dolayısıyla turizm gelirlerinin İzmir kentlileri arasında hakça paylaşımını engelleyen bir haksız rekabet ortamı oluşmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. Ferdan Çiftçi, planda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış olan "Ulaştırma Ana Planı" ile de bir ilişkilendirme görülmediğini vurgulayarak, planın uygulanması sonucu mevcut alanda trafik yükünün artacağını ve yolcuları İzmir kentini ve çevresini ziyaret isteminden caydırabilecek bir ulaşım kargaşası doğacağını söyledi. Çiftçi son olarak, öngörülen alışveriş merkezinin 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında tanımlanan Kruvaziyer Liman Alanı hizmetlerine ilişkin hükümlere aykırı olduğunun görüldüğünü ifade ederek, "TOKİ ya da Özelleştirme Başkanlığı, kamu arazileri üzerinden rant yaratma ve bu rantı peşkeş çekme isteğinden vazgeçmemektedir. TMMOB olarak kamu arazileri üzerinden rant yaratma girişimlerine geçit vermeyeceğiz, her türlü demokratik ve hukuksal mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.