ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ GELECEĞİN MESLEĞİ 'MEKATRONİK'LE TANIŞTIRDIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Haziran 2009

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde bir yıldır sürdürülen proje kapsamında üniversite öğrencilerine mekatronikle ilgili 7 seminer düzenlendi. Seminerlere 4 ayrı üniversitenin makina mühendisliği bölümünde öğrenim gören 243 öğrenci katıldı.

MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya, bu pilot çalışmayla öğrencileri yeni bir mühendislik alanı olan mekatronikle tanıştırmayı ve gelecekte bu alanda çalışabilecek nitelikli elemanlar yetişmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

MMO, ayrıca proje kapsamında İzmir'de Çınarlı Endüstri Meslek Lisesini de pilot lise seçerek son sınıf öğrencilerine mekatroniği tanıtan 6 ayrı seminer düzenledi. Oda bu çalışmaları mekatronik alanında uzman gönüllü üyelerinden oluşan bir komisyonla gerçekleştirdi.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Türkiye‘de bir ilk çalışmayı gönüllü çabalarla yaşama geçirdi. Dönem başında Şube bünyesinde uzman üyelerden bir "Mekatronik Komisyonu" kuran Şube, bu komisyon aracılığıyla yıl boyunca üniversite öğrencilerine yönelik olarak 7 eğitim semineri gerçekleştirdi. Bu seminerlerde toplam 21 saat eğitim veren uzmanlar, yüksek öğrenim müfredatında yer almayan mekatronik konusunda öğrencilere adeta yeni bir branş eğitimi verdiler.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya gerçekleştirdikleri çalışmayla ilgili olarak şu bilgileri verdi;

"Şubemizde öğrenci üyelerimiz için başlattığımız "Mekatronik Seminerleri"ni uzman üyelerimizin desteğiyle 8 Kasım 2008- 6 Haziran 2009 tarihleri arasında 7 seminer olarak tamamladık. Bölgemizde eğitim veren CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, EGE ÜNİVERSİTESİ ve İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ‘DE makina mühendisliği bölümünde okuyan toplam 243 öğrenciye mekatronik alanını oluşturan konularda eğitim verdik. Bu seminerler  Mekatronik Uygulamalar, Temel Hidrolik, Temel Pnömatik, Kaynak Teknolojileri ve Kaynak Otomasyonu, Alüminyum Konstrüksiyon ve Uygulamaları, Lineer Yataklama ve Hareket Sistemleri, Otomasyona Giriş - Elektronik Uygulamaları başlıklarında verildi. Öğrencilerimiz ilk eğitimden itibaren programa çok yoğun bir ilgi gösterdiler. Biz de dönem başında oluşturduğumuz  Mekatronik Komisyonumuzun kuruluş amaçlarının ve hedeflerinin yaşamla ne kadar örtüştüğünü ve gerçek ihtiyaca yanıt verdiğini görmüş olduk.

Amacımız, makina mühendisi olarak mezun olacak öğrencilerimizin geleceğin mesleklerinden biri olan mekatronik alanıyla tanışmalarını ve disiplinin temel bilgilerini edinmelerini sağlamaktı. Seminerlerimizle bunu başardığımıza inanıyorum. Öğrencilerimiz bu seminerlerle adeta yeni bir "branş" eğitimi aldılar. Bir pilot çalışma olarak başlattığımız bu seminerleri önümüzdeki dönem nasıl geliştireceğimize dair geniş bir perspektif elde ettik.

Sanayimizin nitelikli teknik eleman gereksinimini karşılamak amacıyla kurulan endüstri meslek liselerimizde de mekatronik eğitimine yer verilmesi gerektiğini inanıyoruz. Bu inançla, çalışmamızın bir başka pilot uygulamasını İzmir‘de Çınarlı Endüstri Meslek Lisesinde gerçekleştirdik.  Lise düzeyine indirgenen eğitim programımızı Çınarlı Teknik Meslek Lisesi son sınıf öğrencilerine 6 seminerlik bir paket olarak uyguladık. Burada gördüğümüz ilgi ve gerek öğrencilerden gerek eğitimcilerden aldığımız tepkiler çok olumlu oldu.

Lise öğrencileri seminerlerde mekatronik alanının temel prensiplerini öğrendiler ve gelecekte seçebilecekleri yeni bir uzmanlık alanıyla tanışmış oldular. Bilindiği üzere ülkemizde ara teknik eleman eğitiminde büyük bir yetersizlik söz konusu. Odamız ara teknik elemanlara birçok alanda eğitimler düzenlemekte ve sanayimizin ihtiyacı olan nitelikli ara teknik elamanın yetişmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Düzenlediğimiz kongrelerde, sempozyumlarda konuya dikkat çekmekte ve sonuç bildirgeleri ile yetkilileri bu alana ciddi ilgi göstermeye davet etmektedir. Önümüzdeki dönemde liselerde gerçekleştirdiğimiz bu pilot çalışmayı da geliştirmeyi hedefliyoruz.

Çınarlı Endüstri Meslek Lisesinde Mekatronik Komisyonu üyelerimiz Cem Sarman, Emre Arbak, Emre Taşlıdere, Halil Ünsal, Lütfü Mumkaya, Övünç Akil ve Çağlar Emiroğlu tarafından içeriği oluşturulan seminer programı yine bu üyelerimizin eğitimci olarak gönüllü katılımları ile gerçekleştirildi.

İlk seminer 23 Aralık 2008 tarihinde "Mekatronik Uygulamalar" konusundaki verildi. Bu semineri takiben, birer ay arayla "Temel Hidrolik" semineri Lütfü Mumkaya, (LMC Makina Ltd . Şti.), "Temel Pnömatik" semineri Cem Sarman (FESTO A.Ş.), "Kaynak Teknolojileri ve Kaynak Otomasyonu"  semineri Rıza Ötenbülbül (Başar Elektromekanik), "Alüminyum Konstrüksiyon ve Uygulamaları"  semineri İbrahim Karaca (Karaca Makina), "Lineer Yataklama ve Hareket Sistemleri" semineri  İlker Ergüllü (ENDO), "Otomasyon Giriş - Elektronik Uygulamaları" semineri Övünç Akil (Deflab) tarafından verildi. Bu seminerlerde teorik bilgilerin yanı sıra sanayideki uygulamalar da anlatıldı.

Gelecek dönem mekatronik alanında 5 yeni başlıkta seminer konusu daha belirleyerek sonuçta toplam iki yıla yayılmış 12 seminerlik  "Mekatronik Seminerleri"nin temel yapısını tamamlamış olacağız. Yaz aylarında 2009-2010 programını oluşturarak dönem başında öğrencilerimize duyuracağız. Seminerlerimize 50‘ye yakın öğrenci sürekli katılım sağlamış durumdadır. Bu öğrencilerimize iki yıllık eğitimi tamamlamaları halinde özel bir program çerçevesinde uygulama ve çalışma alanı sağlamaya yönelik çabalarımız olacaktır.

Önümüzdeki dönemde üniversite öğrencileri için planladığımız yeni konular arasında Temel Elektrik-Elektronik Eğitimi (Workshop biçiminde), Motorlar-Servo / Step motorlar, Hız Kontrol Cihazları, Algılayıcılar, Sensörler Kameralar ve Görüntü işleme, Algoritmalar ve Yazılım, Kontrol Sistemleri PLC Kontrol ve bu alanda sanayide yaşanmış deneyimlerini paylaşmayı amaçlayan başarı/başarısızlık öyküleri ile iki yıllık çalışma programımız tamamlanacaktır.

Ayrıca bu eğitimleri, iş arayan üyelerimize yönelik Şubemizce  düzenlenen eğitimlerin bir parçası haline getirmeyi ve Odamızın eğitim birimiyle işbirliği halinde sürekli kurslara dönüştürmeyi de hedeflemekteyiz."