EMEKTEN VE HALKTAN YANA TAVIR ALACAK BİR CUMHURBAŞKANI İSTİYORUZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak ortak bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, "Neoliberalizme, Gericiliğe ve Irkçılığa karşı emekten ve halktan yana bir Cumhurbaşkanı İstiyoruz" dendi. 

Basın açıklaması yazının devamındadır.

NEOLİBERALİZME, GERİCİLİĞE VE IRKÇILIĞA KARŞI

EMEKTEN VE HALKTAN YANA TAVIR ALACAK BİR CUMHURBAŞKANI

İSTİYORUZ

 

Mayıs ayı içerisinde Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı TBMM'de seçilecek. Seçimler sürecinde -halkın günlük yaşamına yeterince değmeden- sürdürülen tartışmalar, yönetenler arasındaki iktidar çatışmasının yansımasıyla, toplumu laik-anti laik ekseninde saflaşmaya itiyor. Yaşanan bu tartışmalar örgütleri ve bireyleri bu saflaşmanın bir tarafı olmaya zorluyor. 

Emek ve meslek örgütlerinin görevi ve sorumluluğu; bu sahte saflaşmanın dışında emekten, halktan yana bir çözüm oluşturmak ve bu eksende bir gücü açığa çıkarmaktır.

KESK ve TMMOB, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini bu sorumluluk ve bilinçle değerlendirmektedir:

Cumhurbaşkanı, Anayasa'da yazılı olduğu biçimiyle TBMM'de seçilecektir. Oysa "Cumhur"un yani "Halk"ın başkanını seçecek parlamentonun yapısı temsil özürlüdür. 12 Eylül hukukunun ürünü olan antidemokratik %10'luk seçim barajlarıyla, 2002 seçimlerinde toplam seçmenin %55'inin, oy kullanan seçmenin ise %45'inin iradesi parlamentoya yansımamıştır. AKP toplam seçmenin %25'inin oyuyla parlamentoda %65 çoğunluk sağlamıştır. AKP bu antidemokratik temsile dayanarak Cumhurbaşkanını tek başına belirlemek istemektedir.

Bu süreçte bütün toplum Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ağzından çıkacak Cumhurbaşkanı adayının adını bekliyor. Biliyoruz ki, Erdoğan'ın belirlediği aday TBMM'de AKP çoğunluğu tarafından oylanacak ve Cumhurbaşkanı olacaktır. Aslında Cumhurbaşkanı'nı tek başına AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan belirleyecektir. Halk ve emekçiler, karar sürecine müdahil olamadan, siyasi partiler yasasının yarattığı "sultan" liderin belirlemesiyle, temsil özürlü parlamentoda "demokratik(!)" biçimde "sonuç" belirlenecektir. Ve ne yazık ki bunun adı da "milli irade" olacaktır.

AKP'nin bu süreci, halkın %65'inin iradesini karşısına alarak, tek başına belirleme isteği demokratik değildir. Kısa süre sonra yapılacak genel seçimlerle de telafisi zor temsil sorunları ortaya çıkacaktır.

Diğer yandan, %10'luk seçim barajını savunup "Bu Parlamento Cumhurbaşkanı'nı seçemez" demek de başka bir çelişkidir. Yapılması gereken en kısa zamanda siyasi partiler yasasının ve seçim yasasının değiştirilmesi ve barajların kaldırılarak halkın tümünün iradesinin meclise yansımasının sağlanmasıdır.

Darbeci Generaller tarafından hazırlatılan 12 Eylül Anayasası'nda Kenan Evren için belirlenen "Cumhurbaşkanı'nın görev, yetki ve sorumlulukları" demokratik parlamenter sistemle uyuşmamaktadır. Parlamento tarafından seçilmiş, halkın iradesinin üzerine oturmayan bir Cumhurbaşkanı'nın, "Devletin Başı" sıfatıyla geniş yetkilerle donatılması ve dahası işlemlerinden dolayı bir sorumluluğunun olmaması demokratik değerlerle bağdaşmaz.

Yetkileri tartışılmadan, bu yetkileri kimin kullanacağını tartışmak da, yetkileri kullanmaya talip olmak da kabul edilebilir bir durum değildir ve sorunu çözmeyecektir. Zaman varken hemen Anayasa değişikliğine gidilerek, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri sınırlandırılmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde sorun "Rejim Sorunu" olarak sunulmakta ama konu Recep Tayyip Erdoğan ismine indirgenerek tartışılmaktadır. Oysa toplumun muhafazakârlaştırılması, 12 Eylül'ün ortaya koyduğu "Türk-İslam Sentezi" politikalarının doğrudan bir sonucudur. Bu politikaları sistematik olarak uygulayarak "Siyasal İslam"ın gelişmesine katkı sunanların bugün laiklikten söz etmesi ironiktir.

Hiç kimse yaşanan tartışmaları gerekçe gösterip, darbe girişimleri ya da çığırtkanlığı yapmaya, Cumhurbaşkanlığı sorununu demokrasi dışı yollarla çözmeye cesaret etmemelidir. Başta 12 Eylül olmak üzere bütün darbelerin öncelikli mağduru emekçiler ve halk olmuştur. Anti demokratik yönelimlerin karşısında olmak her demokratın öncelikli görevidir. Bizim her süreçte darbelere karşı duracağımız bilinmelidir.

İçerisinden geçtiğimiz süreçte "Nasıl bir Cumhurbaşkanı?" sorusunun yanıtı önem kazanmaktadır. 

Cumhurbaşkanı Taraf Olmalıdır!

Biz, neo-liberalizme, gericiliğe ve ırkçılığa karşı eşitlikten, özgürlükten, laiklikten, demokrasiden yani emekten ve halktan yana tavır alacak bir Cumhurbaşkanı istiyoruz.

Biz; gericiliği toplumun ve devletin her zerresine yerleştirmek ve kurumsallaştırmak isteyenlerle, IMF ve ABD'nin emirlerini harfiyen yerine getirenlerle darbeci generaller arasından bir tercih yapmak zorunda değiliz.

Biz asıl yapılması gerekenin, cumhurbaşkanlığı sorununu da çözecek olanın bir demokratik dönüşümün gerçekleştirilmesi olduğunu söylüyoruz.

Biz bu dönüşüm için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz, bunun için kararlıyız.

İsmail H. Tombul 
KESK Genel Başkanı

Mehmet Soğancı 
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı

Yayına Giriş Tarihi

2016-09-28 09:30:00