11 İşçi için 11 Dakika Anma Eylemi Yapıldı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Esenyurt'ta bir inşaatın şantiyesinde yanarak ölen 11 işçi için TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabip Odası tüm birimlerinde anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlik "11 İşçi İçin Saat 11:00`de 11 Dakika" sloganıyla gerçekleştirildi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da İstanbul`da Makina Mühendisleri Odası'nda yapılan anmaya katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anma toplantısının açılış konuşmasını Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan yaptı. Arslan konuşmasında işçiler yanarken seyreden,daha önce madenlerde, Davutpaşa'da,Ümraniye'de, OSTİM'de ve daha sayısız iş cinayeti yaşanırken seyreden bir siyasi iktidarla karşı karşıya olunduğunu belirtti. Sivas davasını zamanaşımına uğratan, cezaevlerinde binlerce düşünce suçlusu ve gazetecinin olduğu bir ülkede işçilerin de onar onar öldüğünü belirtti. Bu tür ölümleri, iş cinayetlerini normalmiş gibi göstermeye çalışanlara karşı işçi ve emekçilerin her türlü platformda yürüttükleri mücadeleye destek olacaklarını belirtti.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da yaptığı konuşmada iş kazalarının bu iktidar döneminde rekor üstüne rekor kırdığını belirterek, kavram olarak iş kazası kavramının da kendileri tarafından artık kullanılmadığını, çünkü bu kazaların düpedüz "iş cinayeti" olduğunu, neoliberal politikaların en sadık uygulayıcısı AKP hükümetinin buna karşı en küçük bir önlem almadığını, ülkemizde insan canının her şeyden ucuz olduğunu söyledi. Maalesef işçiler ölüyor ve bakanlık seyrediyor. Biz bu konuda defalarca raporlar hazırlamış bir örgütüz, her bakana dedik siz tarihe döneminde en çok işçi ölümü olan bakan olarak geçeceksiniz diye ancak maalesef bir sonraki bakan onun rekorunu egale ediyor. Bu durumun önüne geçilmelidir. Derhal kapsamlı bir yasal düzenleme için tüm meslek örgütlerine, sendikalara kulak verilmelidir.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise anmanın ülkemizde iş kazasının cinayet ve katliam gibi gerçekleşmeye başlamasına karşı çok anlamlı olduğunu, ülkemizde katliamların ortak tarihlerinin olduğunu 16 Mart  Beyazıt ve Halepçe katliamlarının da yıldönümü olduğunu onları da buradan anmak istediği söyledi. Bakanın meclis plan ve bütçe komisyonundaki konuşmasında bu iş cinayetinin "kader" olarak gördüğünü söylemesi manidardır. Bu bir cinayettir.  Kamuoyunun harekete geçirmek açısından bu tür etkinliklerin son derece önemli olduğunu söyledi.