15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 42. Yıldönümünde Alanlardaydık

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

DİSK'in 15-16 Haziran direnişinin 42. yılı dolayısıyla Ankara'da gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında Genel-İş sendikası önünde toplanıp Sakarya Caddesine yürüdük.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı`nın da katıldığı eylemde OYK Üyeleri, Oda Çalışanları ve üyelerimiz de yerini aldı.

Basın açıklaması metni şöyledir:
Değerli Basın Emekçileri, Sevgili Emek Dostları,
15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 42. yılında yine sokaklarda, yine alanlardayız.
42 yıl boyunca dünyada ve Türkiye‘de çok büyük değişiklikler yaşandı. Yeni bir dünya düzeni kuruldu, sınırlar, bölgeler değişti, maskeler, kıyafetler, yüzler değişti ama ülkemizde milyonların yaşadığı açlık, işsizlik, sefalet ve yaşamsal sorunları hiç değişmedi. 42 yıl önce işçi sınıfını sokaklar döken sorun neyse, bugünkü sorunumuz da aynı. Hatta daha da gerisindeyiz. Çünkü yıllarca mücadelelerle ve bedel ödeyerek kazandığımız haklarımız 42 yıl boyunca gaspedildi ve ediliyor. Örgütlenme, sendika seçme, sendikalı olma, sendika kurma, toplusözleşme yapma, grev yapma haklarımız birer birer ortadan kaldırılıyor. 12 Eylül yasakları, yeni güvencesizliklerle birlikte AKP iktidarı tarafından sürdürülüyor.
AKP iktidarı emekçilere karşı olanca gücüyle savaşıyor. "Savaşıyor" kelimesi öylesine kullandığımız bir sözcük değil.

Sendika kurma ve üye olma hakkından grev hakkına kadar pek çok şey gaspedilmiş, işsizlik fonları yağmalanmış, mezarda emeklilik getirilmiş, güvencesizlik dayatılmış, kiralık köle büroları oluşturulmuş, çalışanlar açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiş, işçi sağlığı ve güvenliği rafa kaldırılarak binlerce işçinin hayatına kastedilmiş ve üstüne üstlük bir de işçinin önemli bir güvencesi olan kıdem tazminatları hakları ellrinden alınmaya çalışılıyorsa, bunun adı düpedüz SAVAŞTIR.
Kimin kime karşı savaşıdır bu? Yanıtı biliyorsunuz. Sermayenin sadık partisi, yeni liberalizmin uygulayıcısı ve emperyalizmin Ortadoğu taşeronu AKP‘nin işçi sınıfına ve tüm emekçilere, yoksullara karşı savaşıdır bu.
Emekçilere bu kadar iştahla saldırılmasının başkaca bir anlamı yoktur. Ülkemizin yeni muktedirleri, dün kendilerine yapılanları "zulüm" diye adlandırıyorlardı ama iktidar koltuğuna oturunca yaptıkları şey bir zalime dönüşmek oldu. Bunlar bugünün yeni ZALİMLERİ ve YASAKÇILARIDIR!..

Değerli Dostlar, Sevgili Basın Emekçileri
Bugün insan hakları ihlallerinden en temel hak gasplarına, sendikal hak ihlallerinden, adalet duygusunun rencide edilmesine, basın yayın araçlarındaki sansürden, üniversitelerin baskı altında tutulmasına, şovenizmin yaygınlaşmasından militarizm övgüsüne... ve neoliberal yıkım politikalarına kadar hayatımızı karartan bütün uygulamaların kökeninde bu yasakçı, anti-demokratik zihniyet var. Dünün iktidar sahipleri de işçilere, emekçilere, halk kitlelerine ve yoksullara kan kusturdu, bugünün iktidar sahipleri de öyle yapıyorlar.   
Emperyalizmin Ortadoğu taşeronluğuna soyunan AKP iktidarı ile bu "zulüm" artarak devam ediyor... Hatta 12 Eylül‘cülerin bile yasaklamadığı hava işkoluna grev yasağı getiriliyor... Sendikal yasalar "toplu iş ilişkileri"ne indirgenip, işsizlik fonları yağmalanıyor.
"Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi"yle de kıdem tazminatlarının kaldırılması, bölgesel asgari ücret uygulaması, işçiyi köleleştirecek özel istihdam büroları, taşeronlaştırma, esnek ve kuralsız çalışma "yasal" hale getirilmek isteniyor. İstiyorlar ki sessiz birer ölü, gönüllü birer köle olalım.
Ama hayır!.. Bu zulme sessiz kalmayacağız, boyun eğmeyeceğiz!
Taşeronlaştırmalara, güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, örgütsüzleştirmelere, yeni sendikal yasaklara, toplumun baskı altına alınmasına, insanca bir iş ve insanca bir yaşam için HAYIR diyeceğiz!
DİSK işçi sınıfına karşı sorumluluğu ve topluma karşı demokratik görevini yerine getirmek için bugün bütün ülkede SOKAKLARA ÇIKIYOR!
Bizi bu yürüyüşümüzde yalnız bırakmayan dostlarımızla birlikte sanatçı dostlarımız da bizimle birlikte, "HAYAT DENİLEN KAVGADA ÇELİK ADIMLARLA" yürüdüler.
ADANA‘da, ANKARA‘da, DİYARBAKIR‘da, İZMİR‘de, ANTALYA‘da, ARTVİN‘de, BURSA‘da, SAMSUN‘da, EDİRNE‘de, ESKİŞEHİR‘de, GAZİANTEP‘te, KONYA‘da, MERSİN‘de ve daha pek çok il ve ilçede, bugün işçi sınıfı ve dostları alanlara çıkıyor.
AKP iktidarının bizi birer canlı cenaze olarak gömmek istediği mezarlıklara karşı, zalimin zulmüne direnmek, insanca iş ve insanca bir yaşam için bir kampanya başlatıyoruz.
"UCUZ" İSTİHDAMI HEDEFLEYEN "ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ"NE, İŞÇİYİ KÖLELEŞTİREN "ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI"NA, KIDEM TAZMİNATININ GASPEDİLMESİNE, TOPLU İŞ İLİŞKİLERİ YASA TASARISI‘NA SENDİKAL GREV YASAKLARINA, ESNEK ÇALIŞTIRMAYA, TAŞERONLAŞTIRMAYA VE GÜVENCESİZLİĞE, SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASINA, İŞÇİLERİN İŞ CİNAYETLERİNE KURBAN EDİLMESİNE HAYIR DİYORUZ!.
Ve hayır diyen bütün halkımızı, "ZALİMİN ZULMÜNE KARŞI DİRENECEĞİZ" adıyla başlattığımız kampanya boyunca Türkiye genelinde açacağımız standlarda bir imza vererek mücadelemize destek olmaya davet ediyoruz.

YAŞASIN 15-16 HAZİRAN İŞÇİ SINIFININ ŞANLI DİRENİŞİ
YAŞASIN MÜCADELEMİZ, YAŞASIN DİSK
İŞÇİYİZ, HAKLIYIZ, KAZANACAĞIZ!