44. Dönemin İlk Oda Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Odamız 44. Dönem ilk Danışma Kurulu toplantısı, 3 Haziran 2012 tarihinde 91 Danışma Kurulu üyesinin katılımıyla Oda Merkezinde yapıldı.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar`ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Danışma Kurulu üyeleri yeni dönem çalışma programı, örgütsel işleyişimiz, Odamızın içerisinde bulunduğu süreç ve Oda politikaları üzerine görüşlerini aktardılar. OYK Sekreteri Ercüment Çervatoğlu tarafından 31 Mayıs`ta yapılan Sekreter ve Sayman Üyeler toplantısında alınan kararlar hakkında bilgilendirmenin yapıldığı toplantı OYK Başkanı Ali Ekber Çakar`ın değerlendirme konuşmasıyla son buldu.

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar'ın 44. Dönem 1. Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmanın tam metni aşağıdadır:
Sayın Birlik Başkanım,
Sayın Oda-Şube Yöneticilerimiz, Onur ve Denetleme Kurulları Üyelerimiz,
Sayın Danışma Kurulu Üyesi Arkadaşlarım,
44. Çalışma Döneminin ilk Danışma Kurulu toplantısına hoş geldiniz.
Oda Yönetim Kurulu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Şube, Oda ve TMMOB genel kurullarımızı yurtsever toplumcu çizgimize güç katan bir şekilde tamamladık.
Genel kurullarımız, toplum ve kamu yararını ana belirleyici ilke olarak kabul eden, mesleki ve demokratik mücadeleyi birini diğerinin önüne koymadan ve bir sentez ile birleştirerek yürüten çalışma anlayışımızın, örgütlü üyelerimizce sahiplenildiğini bir kez daha göstermiştir.
Yönetimlerdeki görev değişimlerimiz de, bir bayrak devri, mesleki toplumsal sorumluluk ve süreklilik bilinci içinde gerçekleşmiştir.

Değerli Arkadaşlarım,
Bugünkü toplantımızda önümüzdeki dönemin çalışmalarını planlayacak ve Çalışma Programına son şeklini vereceğiz.
Oda Yönetim Kurulu (OYK) olarak, göreve seçildiğimizden bu yana yeni dönemin çalışmalarını planlamak, projeksiyon geliştirmek üzere bu toplantımıza yönelik önemli hazırlıklar yaptık.
Oda Kurumsal Yapısını Geliştirme Çalışma Grubu ve Sekreterler-Saymanlar Toplantılarının öneri, tavsiye ve kararları ile Çalışma Programı Taslağı, bugünkü toplantımızın altyapısını oluşturmakta ve bize yeni dönem için önemli görevler yüklemektedir.
Bunları birazdan OYK Sekreteri Ercümert Çervatoğlu arkadaşımız ayrıntılı olarak sunacak. Ben şimdiden, Oda Yönetim Kurulu olarak gerek kendi uzun toplantılarımızın sonuçlarının, gerekse diğer tüm toplantılarımızdaki kararlarımızın arkasında kararlılıkla duracağımızı özellikle belirtmek isterim.

Önümüzdeki güç dönemde ve hemen her kritik konuda başlıca dayanağımızın örgütsel bütünlük ile uygulama birliği/tekliğinin sağlanması, olacağını önemle belirtmeliyim.
Önümüzdeki dönem, AKP`nin otoriter heveslerini yaşama geçirme konusunda daha net adımlar atacağı, özgürlüklerin daha da daralacağı, dinin toplumsal yaşamdaki etkisinin daha da artacağı, barış ihtiyacının kendisini daha da dayatacağı, yeni rant alanlarının açılacağı, emekçilerin bütçelerinin daha da küçüleceği, yeni işsizlik katmanlarının oluşacağı bir dönem olacaktır.
Hepimiz biliyoruz ki, yalan yanlış her türlü kirli bilginin uçuştuğu, iktidarın baskıcı karakteriyle halkın bilincinin adeta esir alındığı, iktidar olanaklarının sonuna dek kullanıldığı bir dönemi yaşıyoruz.
Sendikal haklar, çalışma yaşamı, yargı bağımsızlığı, özelleştirmelerin alanının genişletilmesi, yürütmenin sınırsız yetkilerle donatılması gibi sermaye yanlısı antidemokratik, emek karşıtı değişiklikler, büyük bir yalan kampanyasıyla sunulurken AKP otoriterizmi "demokratikleşme" olarak sunulmaktadır. Kürt sorununda da benzer bir şekilde, "demokratikleşme" yalanı eşliğinde tasfiyeci, oyalayıcı, nihai planda da Kürt-İslam sentezini egemen kılmaya yönelik adımlar atılmaktadır.

AKP uygulamaları bildiğimiz gibi bizlere de uzanmıştır. Ülkemiz ve halkımız ile birlikte meslek ve uygulama alanlarımızı çok ciddi bir şekilde etkileyen Kanun Hükmünde Kararnamelerin getirdiklerine ve uzantılarına; onların öncesi ve sonrasındaki, ve son aylarda yoğunlaşan, arkası da gelecek olan yeni mevzuat düzenlemelerine karşı, yine örgütlü üyemize dayalı gücümüzle ama ciddi bir iç tahkimat kapsamında gerekli tarz ve yöntem değişikliklerini mutlaka yaparak direnebilir ve yapımızı koruyabiliriz. Başka bir çıkış yolu bulunmadığının bilincinde olmalıyız.
Kısaca, toplantımızın olağanın ötesinde başarılı geçmesi, birliğimizi pekiştirmesi, çalışma tarz ve yöntemlerimizi gerekli biçimlerde değiştirmemiz, geliştirmemiz gerekmektedir.
Sevgili Meslektaşlarım,
Yeni dönem çalışmalarına geçmeden, bugünümüzü ve geleceği gerektiği gibi anlamlandırmak için, geçmişimize ve kat ettiğimiz mesafeye biraz değinmek istiyorum.

Söyleyeceklerim bazı arkadaşlarımız için bilinen şeyler olsa da, birçok yeni arkadaşımızın yakın tarihimizi daha iyi bilmesi, geldiğimiz aşamayı içselleştirmeleri ve yapacağımız çalışmalarda mutlaka gerekli olan uyum ve kolektif yaklaşım açısından büyük yarar görüyorum.

Bugünden geriye gidersek şöyle bir özetleme yapmak mümkündür:
•    Odamızın 83 bin 183 üyesi, 17 bin 235 öğrenci üyesi bulunmaktadır.
•    Sayısı 33`e ulaşan yönetmeliklerimiz, iç işleyişimiz ve mesleki hizmetlerimizi ciddi bir şekilde düzenlemektedir.
•    18 Şube, 56 il, 42 ilçe temsilciliği, 11 mesleki denetim bürosu, 1.500`ü aşan işyeri temsilciliği ve 310`u teknik görevli, toplam 571 çalışandan oluşan büyük bir yapı söz konusudur.
Odamız,
•    Hemen hepsi kendi mülkiyetimizdeki hizmet binaları,
•    1998`den bugüne, 116 noktada aynı anda 3 bin üyemize hizmet veren, 69 bin üyemizin eğitim ve kurslarına tabi olduğu Meslek İçi Eğitim Merkezleri,
•    Yüzlerce eğitim, konferans, panel, söyleşi etkinliği,
•    Basınçlı Kaplar ve Kaldırma İletme Makinalarının Periyodik Kontrolleri ile Teknik Ölçüm ve Analiz Hizmetleri kapsamlarında 'A` Tipi Muayene Kuruluşu olmamız,
•    Bacagazı Emisyon ve Toz Ölçümleri Laboratuvarı Akreditasyonu,
•    Ege Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyonu,
•    Personel Belgelendirme Kuruluşu Akreditasyonu,
•    Asansör Kontrol Merkezimizin Akreditasyonu ve Onaylanmış Kuruluş olması,
•    SMM Hizmetleri ve Mesleki Denetim, Bilirkişilik-Ekspertizlik ve Teknik Ölçüm hizmet çalışmalarında oluşturulan düzey; on binlerce asansör ve milyonlarca LPG`li araç denetimi,
•    Alanlarında referans oluşturan yüzlerce mesleki-teknik kitap, etkinlik bildiri kitapları, Oda raporları,
•    Üyelerimizi ve ilgili tarafları bir araya getiren iş güvenliğinden sanayi sektörleri, uçak, uzay, havacılık, endüstri, tesisat mühendisliği ve enerji uygulamalarına dek geniş bir mesleki sosyal yelpazede 6`sı yerel, 2`si konferans, 23`ü kongre, 5`i kurultay, 28`i sempozyum olmak üzere toplam 58 etkinlik,
•    Oda yapısı, hizmetleri ve etkinliklerine, TMMOB`ye, çalışanlarına, özünde halka geri dönen mali koşulları ile fonksiyonel büyük bir yapı konumuna ulaşmıştır.

Bu yapının başarıları, öncü arkadaşlarımızın, bütün yönetim kurullarının, komisyonlarımızın, örgütlü üyelerimizin ve değerlerimizi paylaşan çalışanlarımızın kolektif emeği ile gerçekleştirilmiştir.

Sevgili Arkadaşlarım,
Yine önceki dönemlerde meslek alanlarımızla ilgili mevzuatlara yaptığımız müdahale ve girdiler önemli sonuçlar vermiştir. Doğalgaz tesisatı, motorlu araç imal ve tadilatı, asansör üretim, bakım ve montajı, LPG uygulamaları, bilirkişilik ve enerji verimliliği bunların başında gelmektedir. Böylece Odadan yetki belgeli meslektaşlarımızın hizmetlerinin esas alınması sağlanmış ve 20 binden daha fazla üyemize yeni iş alanları açılmıştır.
Bu çalışmaları yürütürken Odamızın dar meslekçi bir yaklaşıma sahip olmadığını özellikle belirtmeliyim.
Meslek ve uzmanlık alanlarımızdaki mücadelemiz, rant, kişi veya grup çıkarı için değil, bilimin gerekleri, toplumun can güvenliği, sanayileşme, çalışma yaşamının insanca düzenlenmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi gerekler üzerine kurulmuştur.
Diğer yandan Odamız dar siyasi bir yaklaşıma da sahip olmamış; siyaseti de benzer bir yöntemle, yine geniş anlamıyla yapmıştır. Odamız ekonomik sosyal politikalar, serbestleştirme ve özelleştirmeler, "küreselleşme ve Avrupa Birliği`ne uyum" süreçleri ile meslek-uzmanlık alanlarımız ile ülke çıkarları arasındaki bağları ustalıkla kurmuştur.
Kısaca, sanayileşme, planlama, kalkınma, toplumsal refah ve demokratikleşme gerekleri ile meslek ve uzmanlık alanlarımız arasındaki ilişki ve bütünlük, bizim için vazgeçilmez öneme sahiptir.

Değerli Arkadaşlarım,
Kurumsallaşması ve etkin mesleki-toplumsal hizmet sunumu ile bu yapı TMMOB`nin en büyük, en etkin Odası konumuna ulaşmıştır.
Öğrenci üyelikten yönetmeliklere, belgelendirmeden akreditasyon gerekliliklerine, mesleki sosyal sorumluluklarımızın kaynaştırılmasından Birlik içi dayanışmaya ve bağımsızlık, demokrasi, eşitlik mücadelesine dek TMMOB`de özel bir yerimiz vardır.  
Yeni Oda Yönetim Kurulu olarak devraldığımız yurtsever toplumcu çizgi, Suat Sezai Gürü`den Mehmet Soğancı ve Emin Koramaz`a, Elif Öztürk, Nergis Bilgin gibi birçok arkadaşımıza, bizlere, Şubelerimizdeki arkadaşlara dek geniş bir kadro tarafından temsil edilmektedir.
Odamız, bu arkadaşlarımızın yönetime geldiği 1994 yılından bu yana, yalnızca örgütlü üye katılımına dayanmış, örgütsel bağımsızlığını ve yurtsever toplumcu çizgisini böylece tesis etmiştir.
Bağımsız çizgi çok önemlidir. Çünkü eğer bu konum yok ise egemen ekonomi-siyaset alanından birilerinin payandası olmak işten bile değildir.
Bugün bu toplantıda güncellenmiş olarak ele alacağımız; emekten, halktan, mesleğimizden, sanayileşmemizden, ülkemizin bağımsızlığı ve gelişmesinden yana Oda Çalışma Programı, İlkeleri ve açımlanması böylesi bir geçmişe dayanmaktadır.
Bu program ve ilkelerin aynı zamanda TMMOB`nin program ve ilkeleri olarak yerleşmesi, yine arkadaşlarımız tarafından sağlanmıştır.
1998 TMMOB Demokrasi Kurultayı, 2002 TMMOB Mühendislik-Mimarlık Kurultayı çok önemlidir ve Odamız bu kurultayların eksenini belirlemiştir.
1996`dan 2002, 2007, 2008, sonraki bir dizi merkezi mitingler ve ülkemize, mesleğimize, onurumuza, geleceğimize sahip çıktığımız 15 Mayıs 2011 ile 8 Ekim 2011`deki mitingler, TMMOB olarak kendi özgücümüz ile alanlara çıktığımız etkinliklerdir. Bu etkinlikler aydınlatıcıdır, öğreticidir, korku duvarlarını gerileticidir. Alanların boş olmadığının ve olamayacağının en güzel ifadesidir.
DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, HAK-İŞ`li Emek Platformunun programının hazırlık sekretaryasında yine arkadaşlarımız vardı.
Ayrıca TMMOB etkinliklerinde ve emek ve meslek örgütleriyle birlikte düzenlenen her etkinlikte TMMOB`den en aktif ve kitlesel katılımını Odamız sağlamıştır.
Bütün bunları, içinde yer aldığımız, bugün temsil ettiğimiz çizginin yakın tarihinin bazı satırbaşları olarak, yeni dönem çalışmalarımızı şekillendirirken Kurulumuza yol göstermesi amacıyla sizlerle paylaşmak istedim.

Sevgili Arkadaşlar,
Önümüzdeki dönemin çalışmalarını planlama, Çalışma Programı ve açılımları üzerine toplu görüşmeye birazdan geçeceğiz.
Biraz önce Odamızın güçlü yapısı ve başarılarına değindim. Ancak unutmamamız gereken çok önemli bir kaç konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.
Bir dönemimizin bittiğini ve kapatılması gerektiğini söylemeliyim. Bina yapım veya alımlarından bu binaların mefruşatına, yeni personel alınmasına kadar, rahatlıklarımızın olduğu dönemin artık bittiğini görmek ve buna göre davranmak gerekiyor.
Kamusal hizmetlerin serbestleştirilmesi operasyonu; iş makinaları operatör eğitimleri, iş güvenliği eğitimleri ve LPG sızdırmazlık raporu düzenlenmesinin piyasaya açılmasına, proje denetimleri ve sicil durum belgelerinin kaldırılmasına dek uzanmıştır. Başta hukuk olmak üzere çok yönlü mücadele yürütülmektedir ancak egemen ekonomik sosyal politikaların hizmet alanlarımızı sardığını görerek çok dikkatli davranmak durumundayız.
Bizim dışımızda bir takım kurum ve kuruluşların hizmet sunmaları ve denetim görevi yapmaları ve serbestleştirme mantığının gerektirdiği düzenlemelerle birlikte Odamızın ve dolayısıyla TMMOB`nin mali yapısının bir hayli zayıflayacağı açıktır.
Bu gelişmeler ile Odalar ve TMMOB`nin mevzuatında yapılacak değişikliklerle yapısal dönüşüme uğratılması eşiktedir.

Demokrasi-hak-hukuk-adalet kavramları insanlığın gelişimiyle birlikte toplumsal yaşamla bütünleşerek bugünlere gelinmiştir. Ancak bu kavramlar bugün gerek siyasi iktidar ve siyasal partiler ve gerekse medyada görev yapan bazı kişiler ve bunların görüşlerine başvurduğu akademik çevreler tarafından anlamlarından koparılarak tartışılmaktadır. Son çıkarılan KHK`ler de bu çerçevede gerçek içeriğiyle algılanamamış, yalnızca hükümet yapısında bir değişiklik olarak algılanmaktadır. Üzerimize gelindiğini bilerek buna uygun ciddi yaklaşımlar ve önlemler geliştirmeliyiz.
İktidar bürokrasisinin, KHK`lere paralel olarak TMMOB ve Odaların mevzuatını düzenleme çalışmalarının son günlerde hızlandığını biliyoruz. Bütün bu konular önümüzdeki yeni dönem için birer mücadele başlığı oluşturmaktadır.
Yeni durum ve yeni dönem, her şeyi yeni baştan planlamamızı gerektirmektedir. İktidar kanatlarının yayılmacı özelliklerini gözeterek, bir-iki seçim sonra bu mevzileri kaybetmemek için ciddi bir iç tahkimat yapmamız gerekmekte. Örgütlü üye ilişkilerimizi yeni yöntemler de ekleyerek geliştirmemiz, daha fazla üye ile temas kurmamız ve onları örgütlü üye ağına dahil etmemiz gerekiyor.
Yeni üyeler kazanmayı, işyeri temsilciliklerini işletmeyi, yenilerini kurmayı, komisyonlarımızı aktif kılmayı, mücadeleci yaklaşımımızı geliştirmeyi, meslek ve uzmanlık alanlarımızı koruma, çeşitlendirme ve yaygınlaştırmayı başarmalıyız.

Meslek alanlarımızdaki daralmaya karşı yeni hizmet alanları bulmamız, gerek Odanın mevcut gücünün korunması, daralma yaşamamak ve gerekse meslektaşlarımızın istihdam sorunu, diğer yandan Oda personel yapısının korunması açısından çök yönlü bir önem taşımaktadır.
Kamuoyunda takdir edilen etkinlik ve çalışma düzeyi ile meslek alanlarımızı koruma ve genişletme çalışmalarımızın, yalnızca örgütlü üyelerimize dayanarak gerçekleştirildiğini belirterek, bu özelliğimizin birlik içinde geliştirilmesinin, önümüzdeki dönem açısından taşıdığı öneme vurgu yapmak istiyorum.
Olanaklarımızı, üye ve dolayısıyla topluma yönelik değerlendirmeli, anlamlı sosyal, kültürel, eğitsel etkinlikler düzenlemeliyiz.
Kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi, doğal, kültürel ve tarihi mirasın rant talanına açılacağı, üst ölçekli planları ve parselasyon planı yapma, yerel yönetimler üzerindeki vesayetin artırılması, merkezi idarenin keyfiyet alanlarının genişletilmesi ve oluşacak kamusal-mesleki denetim eksikliğinin toplumsal yaşamdaki yansımalarını meslektaşlarımıza ve kamuoyuna iyi anlatmalıyız.  
Meslek ve hizmet alanlarımız ile ülkemiz sanayisine yönelik saldırılara karşı mücadele etmek, üyelerimizle ortak çalışma ve dayanışma içinde olmak temel felsefemiz olmalıdır.  
Danışma Kurullarının yanı sıra Oda-Şube kararlarının üyelerimizce ve bütün örgütte içselleştirilmesine yönelik ortamlar yaratmak ve sürekli kılmak çok önemlidir.
İşsiz ya da iş değiştiren, iş arayan üyelerimize yönelik çok yönlü hizmetlerimizi, geliştirmek temel bir uğraş alanımız olmalıdır.

Mühendis işsizliğinin ardında yatan gerçekleri sanayi ve hizmet sektörlerindeki durum ve genel işsizlik olgusu ile bağ kurarak teşhir etmek görevimiz olmalıdır.
TMMOB`ye bağlı diğer Odalarla ilişkiler geliştirmeyi, ortak refleksler üretmeyi, İKK`ları canlı kılmayı, aktif katkıda bulunmayı ihmal etmemeliyiz.
Bulunduğumuz illerde ve Türkiye genelinde diğer emek ve meslek örgütleriyle yakınlaşmayı, ortak paydalarda birlikte davranmayı önümüze koymalıyız.
Oda raporlarımız, basın açıklamalarımız, birçok konuda ürettiğimiz Oda görüşleri, panel, söyleşi, eğitim, kurs etkinliklerimizden hareketle kamuoyuna hitabımızı geliştirmemiz gerekiyor.
Bu açıdan çok önemli olan kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerimizin her boyutuyla gözden geçirilmesi, kamuoyuna duyurulması, halka yönelik ilgi çekici yönlerinin bulunması; bu etkinliklerimizin niteliklerinin yükseltilip, katılımının artırılması; panel ve diğer oturumlarda Odamız temsilcilerinin mutlaka yer alması sağlanmalıdır.

Sonuç bildirileri ile yetinmeyip, her kongre, kurultay, sempozyum konusunun mühendislik, istihdam, Ar-Ge, inovasyon, teknoloji ve sektörel durum boyutlarıyla artık Oda raporlarımızın arasına katılma zamanı gelmiştir. Şubelerimiz, Danışma, Düzenleme, Yürütme Kurullarımız bu gözle de düzenlenecek etkinlikleri ele alırlarsa bildiri kitaplarının yanı sıra önemli bir adım daha atılmış olacaktır.
"Üye İlişkilerine Yönelik İlkeler"imiz arasında bulunan "Oda`nın 'üye olunması gerekli` bir kurum olarak görülmesinin sağlanması" gereklidir. Bu açıdan, aşırı subjektif eleştirileri dışarıda tutarak söylüyorum, eksiklerimiz ne ise gidermeye yönelik ciddi adımlar atmalıyız.
Son olarak teknik görevlilerimizin herhangi bir çalışan değil, Odanın sahibi oldukları ve bu bilinç ile davranmaları gerektiği, bizlerin de onlar gibi alın terimizle işyerlerimizde çalışırken bizlere ve üyesi oldukları Odaya yardımcı olduklarını iyi anlatmamız, Yönetim Kurullarındaki arkadaşlarımızın da onlara bu çerçevede davranması gerektiğini belirtmek istiyorum.
Bizler yıllardan beri Oda Yönetim Kurulu toplantılarına teknik görevli arkadaşlarımızı da katıyoruz. Bu kolektif işleyişin çok yararını görüyor ve örgütümüze de öneriyoruz.

Toplantımızın katılım düzeyi yüksek, karar ve yönelimlerimizin gereksinim duyduğumuz netlikte olmasını diliyorum. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyor, yeni dönemde hepimize başarılar diliyor, saygılar sunuyorum.