6. AVRUPA SOSYAL FORUMU 1. TÜRKİYE HAZIRLIK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

6. Avrupa Sosyal Forumu 1. Türkiye Hazırlık Toplantısı, 6 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda yapıldı. Aynı gün saat 13:30’da Pangaltı metro çıkışında da kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklama TSF adına TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından okundu.

AVRUPA SOSYAL FORUMU 2010 İSTANBUL‘DA TOPLANACAK

Bizler, sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler, toplumsal hareketler, sol siyasi gruplar, kadın örgütleri, çevre örgütleri ve savaş karşıtı hareketten geliyoruz.

Çok farklı yerlerden ve geçmişlerden geliyor olmamıza rağmen ortak bir noktamız var; neoliberalizmin, kapitalizmin, ekonomik krizlerin, ekolojik krizin, emperyalist savaşların, ataerkilliğin, adaletsizliği ve sömürüyü meşrulaştırdığını ve beslediğini; toplumları, dünyayı, insanca yaşamı, doğayı tehdit ettiğini ve tehlikenin hızla büyüdüğünü görüyoruz. Her gün evde, işte, sokakta ezilen, sömürülen, şiddete maruz kalan, savaşlarda ölenleriz, biz.  Direnenler de yine bizleriz.

Bizleri neoliberalizme, emperyalizme, kapitalizme, ekolojik yıkıma, cinsiyetçiliğe karşı olan mücadelemiz birleştiriyor. Sayımız burada göründüğü kadar değil dünyanın her köşesindeyiz ve milyonlarcayız ve 2001‘de düzenlenen ilk Dünya Sosyal Forumundan bu yana Dünyanın çeşitli yerlerinde gerek Dünya Sosyal Forumlarında, gerek Avrupa Sosyal Forumlarında, gerekse diğer yerel ve bölgesel forumlarda bir araya gelip, dünyanın efendilerine ve bizi sömüren sisteme karşı kendi alternatiflerimizi tartışıyor ve mücadele deneyimlerimizi paylaşıyoruz.

2006‘da Atina‘da düzenlenen Avrupa Sosyal Forumu‘na, Türkiye‘den binden fazla kişi ile katıldık, ardından 2008‘de Malmö‘deki Avrupa Sosyal Forumuna yine kalabalık bir grupla katılıp Avrupa‘daki kardeşlerimizle beraber ortak düşmana karşı nasıl mücadele edeceğimizi tartıştık, mücadele deneyimlerimizi paylaştık. Şimdi sıra biz de, 2010 Haziranında Avrupa‘nın dört bir yanındaki sendikalardan, toplumsal hareketlerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelecek on binlerce kardeşimizle birlikte, burada, İstanbul‘da, "Başka Bir Avrupa‘yı Mümkün" kılmanın yollarını arayacağız. Hep birlikte kadın haklarından iklim değişikliğine, neo-liberal küreselleşmeden sosyal haklara, savaşlardan, emperyalizme, Kürt sorunundan kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına kadar onlarca farklı alanda düzenleyeceğimiz toplantılarla deneyimlerimizi paylaşacağız ve mücadelelerimizi ortaklaştırmaya çalışacağız.

Ve bizler, burada bulunan ve bundan sonra bize katılacak olan sendikalar, meslek örgütleri, kadın örgütleri, gençlik örgütleri, çevre örgütleri, emekten yana siyasi partiler, sol siyasi oluşumlar, platformlar, inisiyatifler ve çeşitli toplumsal hareketler olarak, hep beraber 2010‘da katılımcı, şeffaf ve açık bir Avrupa Sosyal Forumunu İstanbul‘da örgütleme irademizi beyan ediyoruz.

Dünyanın ve Türkiye‘nin her yerindeki ezilenleri, emekçileri, kalbinde "Başka Bir Dünya" özlemi taşıyan herkesi ve onların örgütlerini de bu yolda bizlerle beraber yürümeye davet ediyoruz.

SOSYAL FORUM SÜREÇLERİ

Dünya Sosyal Forumu

Dünya Sosyal Forumu; neo-liberalizme, sermaye tarafından yönetilen bir dünyaya veya emperyalizmin her türlüsüne karşı çıkan sosyal hareketlerin, ağların, sendikaların ve diğer sivil toplum örgütlerinin, fikirlerini demokratikçe tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek, deneyimlerini özgürce paylaşmak ve etkili bir eylem ağı geliştirmek amacı ile bir araya geldikleri bir açık buluşma alanıdır. 2001‘deki ilk dünya buluşmasından bu yana, neoliberal politikalara alternatifler arayan ve üreten sürekli bir uluslararası süreç halini almıştır. 

 Dünya Sosyal Forumu bugüne kadar, Ocak aylarında olmak üzere 2001‘de, 2002‘de, 2003‘de Porto Alegre-Brezilya‘da, 2004‘de Mumbai-Hindistan‘da,  2005‘de Porto Alegre-Brezilya‘da, 2006‘da  çok Merkezli olarak (Karakas-Venezüella, Bamako-Mali, Karaçi-Pakistan), 2007‘de Nayrobi-Kenya‘da, 2009‘da Belem-Brezilya‘da toplandı

Avrupa Sosyal Forumu

 2001‘de Brezilya‘nın Porto Allegre kentinde, "Başka Bir Dünya Mümkün" sloganıyla yapılan ilk Dünya Sosyal Forumu, dünyanın dört bir yanından birbirinden farklı pek çok sosyal hareketi bir araya getirerek çok büyük bir yankı uyandırdı. Avrupa Sosyal Forumu, Dünya Sosyal Forumu‘nun forum süreçlerini kıtasal ve yerel düzeyde yaygınlaştırmak amacıyla aldığı bir karar üzerine, ilk kez 2002 yılında İtalya‘nın Floransa kentinde gerçekleşti. İkincisi, 2003‘ün Kasım ayında Paris‘te, üçüncüsü 2004‘te Londra‘da, dördüncüsü ise 2006‘da Atina‘da, beşincisi ise 2008 de İsveç‘in Malmö kentinde düzenlendi. 2010‘da İstanbul‘da yapılacak olan 6. Avrupa Sosyal Forumunda da Avrupa‘nın çeşitli yerlerinden gelen binlerce sosyal hareket temsilcisi "Başka Bir Dünya" yolunda deneyimlerini paylaşacak ve mücadelelerini ortaklaştırmaya çalışacaklar.

Türkiye Sosyal Forumu

 Türkiye Sosyal Forumu çalışmaları, aralarında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) gibi emek ve meslek örgütleri ile çok sayıda siyasi platform, oluşum, inisiyatif, emekten yana partiler, çok sayıda kadın örgütleri, gençlik inisiyatifleri, çevre örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve diğer toplumsal hareketlerin yer aldığı ve herkese açık olan bir örgütlenme komitesi tarafından yürütülmektedir.

 1.Türkiye Sosyal Forumu, 30 Eylül - 1 Ekim 2007 tarihlerinde İstanbul‘da toplandı. İki günde 3000 kişinin katıldığı 1.Türkiye Sosyal Forumu‘nda 70‘den fazla kuruluşun ortaklaşa düzenlediği 24 seminer ve 15 atölye yapıldı. Türkiye Sosyal Forumu gösterdi ki, sosyal forum süreçleri Türkiye‘de de büyük bir ilgi uyandırmıştır. Bu ilgi, sosyal hareketlerin bir araya gelip ortak konular etrafında çözüm üretmesine, birlikteliği güçlendirmesine ve alternatif çözüm yolları aramasına duyulan ihtiyaçtan kaynaklanmıştır.

Türkiye Sosyal Forumunun İşleyişi

Organizasyon Komitesi Toplantısı: Türkiye Sosyal Forumunda kararlar, isteyen herkesin katılımına açık olan ve açık duyurulan Organizasyon Komitesi toplantılarında alınır. Toplantı notları herkese açık olarak internet sitesinden ve e-posta grubundan duyurulur. Toplantılarda kararlar konsensüs ile alınır.

Çalışma Grupları: Çeşitli işlerin yapılması ve alınacak kararlarla ilgili ön çalışma yapılması için çalışma grupları oluşturulur. Çalışma gruplarının oluşturulmasına organizasyon komitesi toplantılarında karar verilir. Çalışma grupları yaptıkları çalışmalarla ilgili raporlarını organizasyon komitesi toplantısında sunar, bu raporlar genel toplantıda tartışılıp, karara bağlanır. Şu anda Genişleme, Program, Çeviri ve Lojistik olmak üzere dört çalışma grubu aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kolaylaştırıcı Kurul: Türk-İş, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB den oluşan bu kurul, sürecin devamlılığının sağlanması ve sürece dair pratik işlerin yürümesi için Organizasyon Komitesi toplantısında alınan kararlar doğrultusunda çalışmalar yürütür. Kolaykaştırıcı Kurulun sekreteryalığı DİSK tarafından yürütülmektedir.