AKP`NİN KHK`LERİ İLE "HANGİ MÜDÜRLÜK, HANGİ KURUM, HANGİ KURUL NE OLUYOR?" BİZ TAKİP EDEMEZ OLDUK, SANIYORUZ AKP MİLLETVEKİLLERİ DE TAKİP EDEMİYOR...

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 26 Ağustos 2011 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

 

AKP‘NİN KHK‘LERİ İLE 
"HANGİ MÜDÜRLÜK, HANGİ KURUM, HANGİ KURUL NE OLUYOR?" 
BİZ TAKİP EDEMEZ OLDUK, 
SANIYORUZ AKP MİLLETVEKİLLERİ DE TAKİP EDEMİYOR...

 

AKP İktidarının Yetki Kanunu‘na dayanarak çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameler ile getirdiği düzenlemeler kamuoyu tarafından takip edilemez hale gelmiştir.

KHK ile kurduğu bakanlığı üzerinden bir ay geçmeden ikiye bölen, bundan bir ay sonra görevlerini yeniden düzenleyen; başka bir KHK ile bir önceki KHK‘yi değiştiren, eklemeler yapan, çıkaran; genel müdürlükleri, kurulları bir bakanlıktan diğerine geçiren AKP, son olarak yayımlanan 649 sayılı KHK ile Birliğimizin de Genel Kurulu‘nda temsil edildiği Milli Prodüktivite Merkezi‘ni lağvetmiştir.

AKP‘nin MPM ile ilgili olarak kafaları karıştırmadaki ustalığının kronolojik sıralaması şöyle:

634 sayılı KHK ile Avrupa Birliği Bakanlığı kuruldu. (03.06.2011)
635 sayılı KHK ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kuruldu. (03.06.2011)
649 sayılı KHK Avrupa Birliği Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair KHK adıyla yayımlandı. (17.08.2011)

649 sayılı ve esas olarak AB Bakanlığındaki değişikliği ilgilendiren ve aslında torba yasa olan Kanun Hükmünde Kararname ile 635 sayılı KHK‘ye geçici madde eklenerek MPM lağvedildi ve mal varlıkları 635 sayılı KHK‘yi ilgilendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘na devredildi. Aynı kararnamenin 41. maddesi ile de 580 sayılı Milli Prodüktivite Merkezi Kuruluş Kanunu yürürlükten kaldırıldı.

Biz bunu takip etmekte gerçekten zorlandık. AB Bakanlığı‘yla ilgili düzenlemeleri içeren KHK‘de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘ndaki değişikliklerin ne işi olabilir?

Ama bir şey biliyoruz:

Bırakın bizi, bırakın halkımızı, bırakın parlamentonun diğer bileşenlerini, bırakın AKP‘nin milletvekillerini, bırakın bu kararnamelerin altında imzası bulunan değerli bakanları, bu kararnameyi onaylayan Sayın Cumhurbaşkanı da bu ayrıntıları takip etmekte zorlanıyor. Ama onaylıyor.

1965 yılında 580 sayılı Kanun ile kurulan Milli Prodüktivite Merkezi‘nin, en üst yetkili organı Genel Kurulu‘nun üyesi olan Birliğimizin dahi haberi olmadan mal varlığının bir bakanlığa devredilerek kapatılması AKP‘nin ustalık dönemi uygulamalarının bir örneğidir.

Soruyoruz:

Neden AKP iki dönemdir MPM‘nin gerekli olup olamadığına karar veremedi de aldığı yetki ile kimse ile konuşmadan, görüşmeden,  nedenini bile söylemeden MPM‘nin gereksizliğine karar verip kapattı?

Açıktan söylüyoruz:

KHK‘ler ile halkın haberdar olması bir yana, ilgili kurum ve kuruluşların dikkatlerinden kaçırılarak, toplum ve ülkenin kaderi üzerinde etkide bulunabilecek önemli kararların yasalaştırılması AKP‘nin ileri demokrasi kavramının altını nasıl doldurduğunu net olarak ortaya koymaktadır.

"Dinlerler ve ciddiye alınır mı?" bilmiyoruz:

AKP‘yi uyarıyor ve tüm kurumları, emek-meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, siyasal partileri, Meclisi ve doğal ki halkımızı yok sayarak aldığı bu kararları ve bu yönetim anlayışını gözden geçirmeye çağırıyoruz.   

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı