AVRUPA SOSYAL FORUMU HAZIRLIK TOPLANTISI KİEV'DE YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Eylül 2008‘de, İsveç‘in Malmö kentinde toplanacak olan 5.Avrupa Sosyal Forumu‘nun son hazırlık toplantısı 5-8 Haziran 2008 tarihleri arasında Kiev‘de yapıldı. Hazırlık toplantısında Malmö forumunun seminer önerilerinin değerlendirilmesi, birleştirilmesi ve Malmö‘de yapılacak foruma dair önemli kararlar aldı. Türkiye‘den, aralarında TMMOB ve KESK temsilcilerinin de bulunduğu 15 kişinin katıldığı hazırlık toplantısı esnasında çok sayıda network bir araya geldi.

Toplantıda KESK ve TMMOB‘nin yanı sıra, ÖDP, DTP, SODEV, Devrimci Proletarya, Küresel BAK temsilcileri de katıldı. Doğu Avrupa ülkeleri, ev sahibi konumunda oldukları toplantıya büyük ilgi gösterdi.

Network toplantıları

Hazırlık toplantısının ilk günü networklerin çalışmalarına ayrıldı. Emek ve küreselleşme networku, Babel networku, kamu hizmetleri için Avrupa networku, savaş karşıtı network, göçmen networku, ayrımcılığa, ırkçılığa ve erkek egemen düzene karşı çeşitli ağlar, kendi networklerine gönderilen konuları değerlendirdiler. Emek networkunde geniş bir katılımın olduğu gözlenirken, toplantıya doğu Avrupa ülkelerinin yoğun katılımı vardı. Sendikaların sorunlarını ve ASF‘ye önerilerini tartıştığı toplantı‘da KESK adına Sevgi Göyçe de bir sunum yaptı.

Program Grubu Toplantısı

Program grubu toplantısında seminerler için yapılan önerilerin birleştirilmesine çalışıldı. Brüksel‘de birleşme sürecini ve temaları netleştirmek üzere bir toplantının daha yapılmasına karar verildi. Toplantının 12 Temmuz‘da yapılması kararlaştırıldı.

Birleştirme (Merging) Süreci

Çeşitli ülkelerden çeşitli kurumların yolladığı 800‘ü aşkın seminer ve atölye önerisi Kiev‘deki hazırlık toplantısında tek tek değerlendirildi. 12 başlık altında değerlendirilen konular, konu yakınlığı taşıyan seminer ve atölyelerle birleştirildi ve yaklaşık 200 ayrı seminere indirilmeye çalışıldı. Birleştirme sürecinin son halleri daha sonra internet ortamında yayınlanacak ve verilen kontak adreslerine (telefon, e-mail) yollanacak. Birleştirilen konular sonrasında partnerler kendi aralarında görüşerek seminerin nasıl gerçekleştirileceği hakkında konuşabilir. 15-30 Haziran tarihleri arasında konu önerenlere ulaşılması planlanıyor. Birleşmeye itirazlar bu kontak esnasında belirtilebilir. Seminer için başka örgütlerle birleşmek istemeyen organizasyonlar ise en küçük odaları kullanmak zorunda kalacak ve tercüman talep edemeyecek. Birleşme teklifleri 30 Haziran‘a kadar açık olacak. Birleşmeler 30 Haziran‘da sona erecektir.

Konu öneren kurumlar daha sonra esf2008.org adresinden eski kodlarını kullanarak konularına girerek seminerin yeni ismini, partnerlerini yazabilir böylece yeni bir ortak kod alabilir. Kurumlar yeni kodlarıyla ödemelerini yapacaktır. Ödemeler için son tarih 10 Temmuz 2008‘dir. Ödeme yapılmazsa program önerisi iptal edilecektir. 200-400 kişilik odaların fiyatı 800 Euro, 100-200 kişilik odaların fiyatı 300 Euro, 50-100 kişilik odalar 150 Euro‘dur. Bu fiyat, semineri yapan kurumlarca paylaşılacaktır. İsteğe bağlı kitap stantlarının fiyatları ise büyüklüklerine göre 80, 160, 260, 510 Euro‘dur.

Avrupa Sosyal Forumu 17-21 Eylül‘de Malmö‘de

Kiev‘deki hazırlık toplantısında Malmö‘deki ASF 2008 ile ilgili Nordic Organizasyon Komitesi bir sunum yaptı. Yapılan sunumda yukarıda bahsedilen ücretler dışında konaklama, ulaşım konuları tartışıldı. Katılacakların oteller için rezervasyonların acilen yapmasını isteyen komite, şehir içinde ulaşım için belediye otobüsü tahsisine çalıştıklarını ancak mesafenin merkeze uzak olmadığını ve tren, otobüs, teksi imkanlarının olduğunu belirtti. Uçak biletlerinin de ayırtılması gerektiği hatırlatıldı. Vize işlemlerini kolaylaştırmak için davetiye gönderecek olan organizasyon komitesine, yolladığınız formları ivedilikle ileteceğiz. Böylece konsolosluktan daha kolay vize alınabilecek.

Forumun açılışında TSF‘den bir konuşmacıya beş dakika söz verilecek. TSF Organizasyon Komitesi, kapanışta da yaptıkları hazırlıkları ve 2010 İstanbul forumuna dair önerilerini içeren bir sunum yapacaklar.

İstanbul‘a yoğun ilgi

2010 yılında Avrupa Sosyal Forumu‘na ev sahipliği yapacak olan İstanbul, tartışmaların odak noktasını oluşturdu. İstanbul‘un forumun geleceği için bir eşik olduğunu dillendiren pek çok katılımcı, Malmö Forumunu da bu süreci besleyecek bir unsur olarak değerlendirdi. Katılımcıların ilgisine teşekkür etmek üzere toplantının sonunda söz alan Hüseyin Yeşil, bundan önce yapılan ASF‘lerden ve Malmö‘de yapılacak ASF‘den çıkarılacak derslerle İstanbul‘da daha mücadeleci bir Forum‘u örgütlemek üzere yola çıkıldığını söyledi. Yeşil, Malmö‘de açılış ve kapanışta İstanbul‘a yer verecek olan Nordic Organizasyon Komitesine teşekkürlerini iletti.

Bu arada 2010‘da Forumu gerçekleştirecek olan Türkiye‘nin forumun websitesini de devralması gerektiği iletildi. Bu konudaki dökümanlar Türkiye Organizasyon Komitesi tarafından toplanarak, Türkiye‘deki ASF hazırlık komitesine sunulmak üzere getirildi. Nordic Web ekibine, bu konudaki kararımızı toplantıda komite üyelerine danışarak vereceğimizi ilettik.

Türkiye Sosyal Forumu Koordinasyon Kurulu