GÖKÇEK, ELİNİ ANKARA HALKININ CEBİNDEN ÇEKMELİDİR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Ankara ve İstanbul’da ulaşım ücretlerine yapılan son zamlar, Türkiye ekonomisinin bir aynası durumundadır. Zira yanlış yönetilen ekonominin bütün yükü doğrudan ve dolaylı vergiler ve zamlarla halka yansıtılmaktadır.

 BİR YIL İÇİNDE ANKARA`DA İKİNCİ ULAŞIM ZAMMI!
SON ULAŞIM ZAMLARI İLE ANKARALILAR ULAŞIMA GÜNDE 200.000 TL DAHA FAZLA ÖDEYECEK!
GÖKÇEK, ELİNİ ANKARA HALKININ CEBİNDEN ÇEKMELİDİR!

Ankara ve İstanbul`da ulaşım ücretlerine yapılan son zamlar, Türkiye ekonomisinin bir aynası durumundadır. Zira yanlış yönetilen ekonominin bütün yükü doğrudan ve dolaylı vergiler ve zamlarla halka yansıtılmaktadır. Ankara ve İstanbul`da aynı gün gerçekleştirilen zamlar da göstermiştir ki AKP iktidarının elleri halkın cebinden başka bir yere uzanmamaktadır. 
Ankara Belediyesi`nin hukuka aykırılık içeren ulaşım zamları geçtiğimiz yıllarda yargı kararlarıyla iptal edilmiş olmasına ve Ankara halkı en pahalı ulaşım ücretleriyle yaşamaya mahkum edilmiş olmasına rağmen zamlar dur durak bilmemektedir. 
Ankara`da kent içi ulaşıma yapılan zam konusu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek`in Ankara`yı nasıl yönettiğinin ibretlik bir öyküsüdür ve hukuksuzlukla maluldür.
Bilindiği üzere 2004 Aralık ayında 90 kuruş olan kent içi ulaşıma zam yapılarak 1,20 TL`ye yükseltilmiş, buna karşı açılan dava da Danıştay aşamasından da geçerek 2009 Ekim ayında sonlanmıştı. Mahkeme UKOME kararını iptal etmiş, ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi bu karara uymayarak zamlı tarifeye devam etmiştir.

Davalar devam ederken zamlar durmamış, 2008 yılı başında toplu ulaşıma gene zam yapılmıştır. 2008 yılı Ekim ayında "özel ulaşım aracı sahiplerinin talebi var" gerekçesiyle ikinci kez zam yapılmıştır. 1,20 TL`den 1,40 TL`ye çıkan bu zamma karşı da TÜDEF dava açmış ve Ankara 9. İdare Mahkemesi 2009 Temmuz ayında zam kararının yürütmesini durdurmuştur. Ancak Gökçek kararı uygulamayınca TÜDEF Melih Gökçek hakkında ceza davası için suç duyurusunda bulunmuş, Gökçek savcılıklara ifade vermiş ve konunun ciddiyetini anlamış, ancak hukuka karşı hile yoluyla yalnızca 1 kuruşluk komik bir indirim yapma yoluna baş vurmuştur.

EGO Genel Müdürlüğü verilerine göre; Ankara`nın kent içi taşımacılığında toplu taşıma sistemlerinin payı yüzde 72`dir. EGO Otobüsleri, Ankara Metrosu ve Ankaray ile günde ortalama 1.000.000 kişi yolculuk yapmaktadır.

2010 sonunda 1.50 TL olan taşıma ücreti 1 Ocak 2011`de 1.65 TL`ye, son zamlarla da 1.75 TL`ye çıkmıştır. 1 Eylül`den itibaren geçerli olmak üzere yapılan zam ABB`nin web sayfasında "Başkentte Ulaşıma Mini Zam" şeklinde duyurularak Ankara halkıyla dalga geçilmiştir. Metro, Ankaray, EGO Otobüsleriyle günde 1.000.000 yolcu taşındığını kabul edersek, böylelikle, Ankaralıların, yılbaşına göre sadece Ankara Belediyesine ödedikleri taşıma ücreti bir gün için 250.000 TL artmıştır. Ankaralılar 1.65 TL`den 1.75 TL`ye çıkan fiyatlarla 1 Eylül`den itibaren, bir önceki aya göre ABB`ye 100.000 TL daha fazla ödeyeceklerdir. Toplu taşıma sistemi içerisinde yer alan dolmuş ve halk otobüslerine ödenecek ücretler ile zamların servis ücretlerine yansıması, toplu taşıma araçlarını yoğun kullanan öğrenci, kamu çalışanı, işçi ve emekliler için büyük bir darbe niteliğinde olacaktır.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)`nin arkasına saklanan Melih Gökçek ve ABB, Ankara halkının biriken tepkisinden kurtulamayacaktır. ABB zamlarla fahiş ölçüde kazanmakta, ancak gerçekte halkın gönlünde kaybetmektedir.

TMMOB`ye bağlı 23 meslek odasının bileşiminden oluşan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara`yı rant alanına çeviren Melih Gökçek yönetimini protesto etmekte ve Ankara halkının yanında olduğunu bir kez daha ifade etmektedir.

Bedri TEKİN
TMMOB Ankara İKK Sekreteri