GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2009 GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Güneydoğu Enerji Forumu 2009, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubeleri sekreteryalığında, 30-31 Ekim 2009 tarihlerinde Tuğcan Hotel'de gerçekleştirildi.

Güneydoğu Enerji Forum‘un açışıl konuşmalarını; MMO Gaziantep Şube Başkanı Ali PERİ, EMO Gaziantep Şube Başkanı  Prof.Dr.Kemal KIYMIK, MMO Genel Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa ÇEÇEN, EİEİ Genel Müdürü M. Kemal BÜYÜKMIHÇI, Gaziantep Milletvekilleri İ.Halil MAZICIOĞLU, Fatma ŞAHİN, Adana Milletvekili Tacidar SEYHAN ve Gaziantep Valisi Süleyman KAMÇI tarafından yapıldı.

İki gün süren Güneydoğu Enerji Forum 2009; ikisi panel toplam beş bilimsel oturum ile gerçekleştirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR‘ın
Güneydoğu Enerji Forumu Konuşması

Değerli Konuklar, Değerli Katılımcılar, 

Sevgili Basın Mensupları, 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Genel Merkezi adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. 
55 yıllık tarihinde çağdaş, demokratik, üreten, sanayileşen bir Türkiye yaratılması amacıyla çalışmalarını sürdüren Odamız, meslek alanlarıyla ilgili platformlar oluşturmakta ve oluşan platformlarda yer almaktadır. 
2008/2010 yıllarını kapsayan 42. Çalışma Dönemimizde ulusal ölçekli 20 adet ulusal ölçekli kongre, kurultay ve sempozyum düzenlenmesi programlanmış ve 13‘ü gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. 
Bu etkinliklerin arasında, enerji ile ilgili olarak Enerji Verimliliği Kongresi, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, bu yıl Binalarda Enerji Performansı ana konusu ile düzenlenen Tesisat Mühendisliği Kongresi ve önümüzdeki hafta 6-7 Kasım‘da Mersin‘de düzenlenecek olan Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu da bulunmaktadır. 
Ayrıca Güneydoğu Enerji Forumu‘nda olduğu gibi, TMMOB‘ye bağlı diğer Odalarla birlikte düzenlediğimiz birçok etkinlik de bulunmaktadır. 
Bu etkinliklerin sonuçları, hep birlikte, Aralık ayı içerisinde yapılacak olan TMMOB Enerji Sempozyumu‘na taşınacaktır. 
Bu etkinlikler yanı sıra Enerji Çalışma Grubumuz her dönem enerji kaynakları ve politikaları üzerine yeni Oda Raporları hazırlamakta ve bu raporlar kamuoyu ile paylaşılmaktadır. 
Enerji Odamızın eğitim ve belgelendirme çalışmalarında önemli bir yer tutmakta; Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliğimiz uyarınca üyelerimiz eğitime tabi tutulmakta ve belgelendirilmektedir. 
Belgelendirme faaliyetleri için Oda merkezinde kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz, ilgili AB standardı kapsamında TÜRKAK‘a akredite ettirilmiştir. 

Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizde jeotermal enerji uygulamaları, güneş enerjisi sistemleri, ısıtma soğutma havalandırma tesisatı, ısı yalıtımı ve enerji yönetimi ile doğalgaz konularında kurslar ve seminerler düzenlenmekte; bu konularda zengin bir yayın faaliyetimiz de bulunmaktadır. 
Odamız aynı zamanda, enerji yönetimi ve çevre mevzuatı çerçevesinde emisyon ölçümleri de yapmaktadır. Odamız AB uyum mevzuatları çerçevesinde bu alanda, TÜRKAK tarafından A Tipi Muayene Kuruluşu olarak tanınmıştır.

Son olarak Odamız Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu tarafından sanayi ve bina sektörlerinde enerji yönetimi kursları düzenlemek üzere yetkilendirilmiş bulunmaktadır. Konuyla ilgili protokol, Elektrik İşleri Etüt İdaresi ile iki gün önce Oda Merkezimizde imzalanmıştır. 
Kasım ayı başından itibaren bu kursları açmak üzere ve ayrıca İstanbul Şubemizde yapacağımız kursları altyapı çalışmalarını tamamlayan diğer Şubelerimize yaygınlaştırmak ve B sınıfı olarak düzenlenen belgeyi A sınıfına yükselmek için hazırlıklarımız ayrıca sürdürülmektedir. 
Ayrıca Odamız, enerji sektöründe ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği yürütmekte ve iki dönemdir Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu‘nda temsil edilmektedir. 

Değerli Katılımcılar,
Enerji, uluslararası siyaset ve çelişkilerde stratejik bir boyuta sahiptir. Hemen yanı başımızda Afganistan ve Irak‘ta yaşanan insanlık dramlarının ana nedeni enerji kaynakları üzerindeki egemenlik mücadelesidir. Bu mücadele öylesine kızışmıştır ki,  ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinden bir senatör, NATO ittifakına dahil bir ülkenin saldırıya uğraması durumunda yapılacak müdahale ile ilgili ünlü 5. madde kapsamına, enerji sorunlarının da alınmasını önermiştir. Kısacası, enerji, dünyayı sömüren emperyalizmin önemli bir gündem maddesini oluşturmaktadır. 
Bu nedenle enerji dahil bütün alanlardaki dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaya yönelik öneriler oldukça önem taşımaktadır. 

Ülkemiz yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengindir. Sadece su, rüzgâr ve jeotermal kaynaklarımızdan elde edilebilecek kurulu güç olanaklarının iyi değerlendirilmesi ile ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını ciddi ölçülerde azaltması söz konusu olabilecektir. 
Oysa bugünkü durumda mevcut hidroelektrik potansiyelimizin % 30‘u, jeotermal potansiyelimizin % 3‘ü ve rüzgâr potansiyelimizin % 1‘i ancak değerlendirilebilmektedir. 

Güneş, jeotermal ve rüzgâr kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli teknoloji ve ekipmanların büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Ülkemiz bu alanlarda hizmet sunacak yetkinlikte mühendis ve teknik eleman birikimine de sahiptir. 
Bu noktada ülkemizi yönetenleri, dışa bağımlı enerji politikalarının ortadan kaldırılmasına yönelik kamusal planlama ve kamusal üretimi esas almaya, yerli kaynak kullanımına öncelik vermeye davet ediyoruz. 

Enerji antlaşmaları ülke çıkarları lehine düzenlenir, elektrik enerjisi üretiminde ulusal, kamusal kaynaklar ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilir, enerji verimliliği sağlanır ve ülke ölçeğinde meslek odalarının da içinde yer alacağı bir Master Plan uygulanırsa, emin olalım ki dışa bağımlılık kırılabilecek, elektrik fiyatları düşürülebilecek ve enerji yönetimi başarabilecektir.

Güneydoğu Enerji Forumumuzun, bölgenin enerji kaynaklarının tespiti ve ülkemiz lehine değerlendirilmesi yönünde geliştireceği öneriler, ülke çapında yapılacak bir enerji, sanayi ve tarım planlaması açısından oldukça önem taşıyacak ve bölgemize büyük katkısı olacaktır. 
Forumun sesinin kamuda yankılanması ayrıca önem taşımaktadır. 
Elektrik ve Makina Mühendisleri Odalarımızın Gaziantep Şubelerinin düzenlediği etkinliğin, bu açıdan karşılığını bulmasını ve verimli geçmesini diliyor, bütün emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, Forumumuza saygılar sunuyorum.

GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 
MMO Gaziantep Şube Başkanı Ali PERİ‘nin
AÇILIŞ KONUŞMASI

Değerli Konuklar, 
Değerli Katılımcılar,
Değerli Basın Mensupları,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubelerinin birlikte düzenlediği "GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU'na hoş geldiniz… 
Yaklaşık bir yıldır süren hazırlık çalışmaları sonucunda bu gün burada bizleri buluşturan Forumumuza katılan, herkesi Odam ve şahsım adına saygı ile selamlıyorum.

Değerli Konuklar,
Enerji; insan yaşamı ve sanayi üretimi için olmazsa olmaz temel unsurlardan bir tanesidir. 
Dünyada kullanılan enerji kaynakları içerisindeki en büyük pay % 85-90 oranında fosil yakıtlara (kömür, petrol, doğal gaz) aittir. Ancak söz konusu yakıtların rezervleri sınırlı ve tükenmektedir. Aynı hızla tüketilmeye devam edildiği takdirde, dünyamızdaki mevcut fosil yakıt rezervlerinden petrolün 40–45 yıl, doğal gazın 60–70 yıl ve kömürün 240–250 yıl sonra tükeneceği çeşitli uluslararası kaynaklarda ifade edilmektedir. 
Gerek dünyada gerekse ülkemizde ki artan nüfus, modern hayatın getirdiği yenilikler, sanayi ve teknolojideki gelişmeler, enerji ihtiyacını hızla arttırmaktadır. 
Diğer taraftan sınırlı enerji kaynaklarının, dünya üzerindeki dengesiz dağılımı ve ülkelerin paylaşım hırsları, insanlığı yeni ve temiz enerji kaynakları bulmaya zorlamıştır.
Bu çerçevede bütün dünya, güneş, jeotermal, rüzgâr gibi alternatif enerji kaynaklarından mümkün olduğunca daha fazla faydalanmak ve mevcut enerji kaynaklarını verimli kullanmak üzere bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. 
Hiçbir tehlikesi olmayan güneş, rüzgâr ve jeotermal enerjisi konusunda tüm dünya da birçok araştırma ve yatırım yapılırken, Ülkemizde ise bu konularda çok geç kaldığımızı görebiliyoruz.
Ülkemizin, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli bakımından oldukça zengin olduğunu ve bu kaynaklara ivedilikle yönelmenin artık bir zorunluluk haline geldiğini söyleyebiliriz. 
Yeni ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmenin, Ülkemiz için sağlayacağı kazanımlar tartışılamayacak kadar büyüktür. 

Değerli konuklar,
Ülkemizdeki ithalata dayalı enerji kullanımı; Ülkemizin dışa bağımlılığının önemli ölçüde artmasına neden olmaktadır.
Enerjiyi; ithal etmek yerine, kendi öz kaynaklarımız ile üretmek ve bunun yanında, enerjiyi tasarruflu kullanmak, iyi yönetmek, enerji tasarrufunu sağlayan yeni teknolojiler geliştirmek bir zorunluluk haline gelmiştir. 
Enerjiyi tasarruflu kullanmak, sadece lambaları kapatmak veya az kullanmak gibi algılanmamalıdır. Düşük enerji tüketimine sahip cihaz ve makinelerin kullanımına özen gösterilmeli, enerji tasarrufu sağlayan teknolojilerin gelişimi için gerekli AR-GE çalışmaları yapılmalı ve bu çalışmalara destek verilmelidir. En önemli enerjinin verimli kullanılmasıdır. 

İşte bugün bunun için;
Ülkemizin ve özellikle bölgemizin enerji politikaları, enerjideki mevcut durumu, enerji planlaması, enerji verimliliği, enerji sektöründeki teknolojik gelişmeler, alternatif enerji kaynaklarına yönelik çalışmalar ve yatırımlar, formumuzda iki gün boyunca detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
Formda; birçok üniversite, ilgili kurum ve kuruluşlardan bilim adamı ve teknik elemanların sunum yapacağı,     
·    " Türkiye Enerji Politikaları "
·    " Yerel Enerji Kaynakları, Değerlendirilmesi ve Yaygınlaştırılması "
·    " Bölgesel Enerji Kaynakları ve Verimliliği "
·    " Enerji Üretim Makina ve Ekipmanları "
·    " Enerji Verimliliği " ana başlıklarında ikisi panel olmak üzere 5 bilimsel oturum gerçekleştirilecektir.
Forumun, Ülkemize ve bölgemize yönelik yeni açılımlar sunarak, alternatifler üreteceği inancındayız.

Değerli konuklar
·    Biz Makina Mühendisleri Odası olarak tarafsız değiliz.
·    Ülkenin sanayileşmesinden yana tarafız,
·    Ülkenin demokratikleşmesinden yana tarafız
·    Ülkenin bölünmez bütünlüğünden yana tarafız,
·    Özgürlükten, barıştan ve emekten yana tarafız.
Bu çerçevede kuruluşumuzdan bu yana çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.
Makina Mühendisleri Odası olarak bu yıl, otomotiv, enerji, doğalgaz, asansör, makine imalatı, tıbbi cihazlar imalatı, mekanik tesisat, sanayileşme, kentleşme ve çevre konularında ulusal düzeyde onlarca etkinlik düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Bu etkinlerimizden bir tanesini de bugün burada sizlerle birlikte düzenliyoruz.
Her etkinlikte, konusunda uzman bilim adamlarını, teknik elemanları, kişi ve kuruluşları bir araya getirerek sorunlar, çözüm önerileri ile birlikte tespit edilmekte ve kamuoyu ve ilgililere duyurulmaktadır.
Düzenlediğimiz tüm etkinliklerde ele alınan konuların, önerilerin ve sonuç bildirgelerinin ilgililer tarafından dikkate alınmasını diliyoruz.

Değerli konuklar,
Form sonunda, panellerde değerli panelistlerimizin görüş ve önerilerinin, teknik oturumlarda sunulan bildirilerin ve Forum Sonuç Bildirgesinin yer alacağı FORUM BİLDİRİLER KİTABI hazırlanacak ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara dağıtımı en kısa sürede gerçekleştirilecektir.

Değerli konuklar,
Bu tür etkinliklere destek veren, 
·    Gaziantep Valisi Sayın Süleyman KAMÇI ve Gaziantep B.Şehir Belediyesi Bşk. Sayın Asım GÜZELBEY'e
·    TMMOB Başkanı Sayın Mehmet SOĞANCI'ya,

Bu etkinlikte emeği geçen, 
·    Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sayın Emin KORAMAZ'a ve Yönetim Kuruluna, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Musa ÇEÇEN'e ve Yönetim Kuruluna, özellikle MMO Genel Sekreteri Sayın Ali Ekber ÇAKAR ve MMO Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Tahsin AKBABA'ya
·    Forum Düzenleme Kurulu Üyelerine, 
·    Emeklerini esirgemeyen Yürütme Kurulu Üyelerine 
·    Kongre Sekreteryası Sayın Halil UĞUR ve Sayın Kerem YELEKÇİ'ye 
·    Şubemin Yönetim Kurulu Üyelerine ve çalışanlarına,
·    Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerine ve çalışanlarına,  
·    Forumumuzu destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara, 
·    Panellerimize katılan değerli panelistlere, 
·    Bildirileri ile forumumuzu değerli kılan bildiri yazarlarına, 
·    Forumumuza katılan meslektaş ve uzmanlarımıza, sanayicilerimize, tüm misafirlerimize, geleceğimizin aydınlık yüzü olan öğrencilerimize ve bu tür etkinliklerimizi kamuoyu ile paylaşmamızı sağlayan basınımıza teşekkür eder, hepinize saygılarımı sunarım.