GÜVENLİK SORUŞTURMASI YASASINA KARŞI TMMOB GÖRÜŞLERİ AKP'LİLERİ RAHATSIZ ETTİ!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 18 Aralık 2019 tarihinde kabul edilen  içinde güvenlik soruşturması düzenlemesinin yer aldığı Torba Yasa teklifi görüşmelerinde TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül'ün görüşleri, AKP milletvekillerini rahatsız etti.  

Genel Sekreterimiz Dersim Gül'ün teklife ilişkin, “Öncelikle bu bizim yani Türkiye toplumunun hak ettiği bir süreç değil arkadaşlar. Sizlere oy veren yurttaşlarımızın geleceğiyle ilgili çok önemli bir madde oylanacak burada” sözleri üzerine, AKP'li vekiller Gül'ü susturmaya çalıştılar. Genel Sekreterimizin susturulmak istenmesine karşı görüşmelerde bulunan TMMOB, KESK ve TTB heyeti komisyonu topluca terk etti.

Meclis tutanaklarına geçen konuşmalar şu şekilde:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL - Satır aralarından dinlerken vekillerimizi anlıyoruz ki devletin güvenliğiyle ilgili bir husus var ama gerekçede böyle bir atıf yok, kanun teklifinde de böyle bir atıf yok. Devletin güvenliğini sağlamak adına bir düzenleme yapıldığı iddia edilmiyor. Yine satır aralarından anlıyoruz ki, başka türlü ama gerekçelerde olmayan, yalnız yüklenen anlamlar arka planına dair bir takım gerekçelerden bahsediliyor. Öncelikle bu bizim yani Türkiye toplumunun hak ettiği bir süreç değil arkadaşlar. Sizlere oy veren yurttaşlarımızın geleceğiyle ilgili çok önemli bir madde oylanacak burada.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Onu siz değerlendiremezsiniz.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Yok, tabii…

MUSTAFA KALAYCI (Konya) – Siyasi konulara girmeyin.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Tamam, ben devam edeyim.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Evet, siz sadece teknik görüşünüzü aktarın.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL - Tabii ki, tabii ki… Biz, siyaseti Türkiye’deki hayatın içerisindeki bütün olaylarla iç içe bir olgu olarak tanımlarız. TMMOB ilkelerinde de siyaseti hiçbir şekilde dışlamayız arkadaşlar. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Böyle bir değerlendirme olur mu?

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Bir saniye… Bir saniye…

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL - Konuştuğumuz her şey siyasetle ilgilidir. Siyasetteki okumalarımız da siyasetten bağımsız değildir.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Arkadaş, bak, lütfen…

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL - Siyaset de buradaki vekillere tahsis edilmiş bir hak değildir, anayasal hakkımız, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuyuz.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Bir saniye, arkadaşlar… Bir saniye…

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL - Devam ediyorum arkadaşlar. Bu gerekçe bulanık, belirsizlik üzerine dayalı bir gerekçe ve kanun teklifi var, kanun maddesi teklifi var. Kanun maddesinin anlaşılıyor ki iki ayağı olacak, bir, şimdiye kadar mahkemelerde yaşanan hadiselerde Anayasa Mahkemesinin kararıyla da önümüzde duran bir somut durum.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Böyle bir şey olur mu?

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL - Pardon, izin verir misiniz arkadaşlar.

BAŞKAN – Şimdi, ben, tabii, artık… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL - Tamam, siyaset sizin arkadaşlar, karışmıyorum ben siyasete, teslim ettim sizin olsun. Lütfen arkadaşlar… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Tavra bakar mısın ya!

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Lütfen konuşmamı tamamlamama izin verirseniz sayın vekiller, lütfen, lütfen arkadaşlar, konuşturmuyorsunuz ama.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Peki, lütfen tamamlayınız.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Sayın Başkan, devam edebilir miyim?

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Tamamlayınız. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Sayın Başkan, devam edebilir miyim.

BAŞKAN – Arkadaşlar, bir saniye… Tamamlayınız lütfen.

MUSTAFA BAKİ ERSOY (Kayseri) - Başkanım, bu kim de böyle konuşuyor ya?

AYŞE ACAR BAŞARAN (Batman) – Bu Meclis milletin Meclisi ya.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Bir saniye arkadaşlar… Sizin burada milletvekillerine yönelik bir değerlendirme hakkınız yok, böyle bir şey olamaz. Yani lütfen haddinizi aşmayınız. Ama görüşünüzü, teknik olarak görüşünüzü elbette dile getirebilirsiniz, onun için zaten ben size söz verdim. Ama burada, bakın, sadece iktidar değil, milletvekili arkadaşlarımız da rahatsız oldular konuşmanızdan. Dolayısıyla lütfen konuşmanızı tamamlayın, lütfen.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Tamam, teşekkür ederim Sayın Başkan.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Sayın Başkanım, emir kipiyle konuşuyor. Böyle bir şey var mı?

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Lütfen arkadaşlar, lütfen…

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Bunun iki ayağı olduğu anlaşılıyor. Bir: Önümüzde somut bir durum var. Anayasa Mahkemesine de yansıyacak şekilde belli düzeyde bir olguyla karşı karşıyayız, bunun giderilmesiyle ilgili bir düzenek. Buna olumlu ya da olumsuz anlamda yeni bir (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – İkinci ayağı da bundan sonra kamuda işe başlayacak olan her yurttaş için geçerli olan bir süreç. Yani kamuya girmek isteyen mühendis, mimar, avukat, hekim veya herhangi bir düzeyde, 657’ye tabi olarak işe girme başvurusunda bulunabilecek bütün yurttaşlarımızla ilgili yeni bir süreç, yeni bir adım atılmış oluyor.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Peki, teşekkür ediyorum efendim.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Sayın Başkanım, bir cümle söyleyebilir miyim izin verirseniz?

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Buyurun, o bir cümleyi de alalım.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Sözümü tamamlamadım, zaten çok kısa konuşuyordum Sayın Başkan, aradaki tartışmalardan dolayı uzadı. O yüzden, hani bir ikincisi olarak da bana haddimi aştığıma ilişkin bir yorumda bulundunuz.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Evet, aştınız.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Ben haddimi aşmadığımı düşünüyorum, buna inanıyorum.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) – Ne konuştuğunun farkında değilsin ya.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Evet, aştınız, aştınız.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Hâlâ ısrarcı olduğunuz için de ben gerçekten üzüldüğümü belirtiliyorum.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Peki, teşekkür ediyorum.

TMMOB GENEL SEKRETERİ DERSİM GÜL – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adına buraya…

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Önce milletin vekillerine saygı duymasını öğreneceksin, ondan sonra istediğin şekilde düşünceni aktarabilirsin. Bakı n, tüm milletvekillerimiz rahatsız konuşmanızdan. Teşekkür ediyorum.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Oda adına gelmişsin, biz de millet adına buradayız ya.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN - Sayın Cora, buyurun.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Millet adına buradayız.

SAMİ ÇAKIR (Kocaeli) – Uzatma kardeşim ya.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Mimarlar Odasına söyleyelim de başkasını göndersinler.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Arkadaşlar, lütfen, tamam…

Sayın Cora, buyurun.

SALİH CORA (Trabzon) – Başkanım, değerli…

MUSTAFA BAKİ ERSOY (Kayseri) – Çıksın, gitsin!

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Çık git kardeşim buradan!

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Evet, teşekkür ediyoruz.

Çık dışarı, git.

Teşekkür ediyoruz, hadi.

MEHMET RUŞTU TİRYAKİ (Batman) – “Arkadaşlar” demek kötü bir şey değil.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Biz “kardeşimiz” dedik, rahatsız oldunuz ya burada.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Böyle bir tarzı olamaz insanın ya.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Değerli arkadaşlar, müsaade edin…

Arkadaşlar, bakın, burada…

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Siz “kardeşimiz” deyince rahatsız oluyorsunuz…

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Müsaade edin Sayın Aydemir, müsaade edin…

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) – Sayın Başkanım…

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Müsaade eder misiniz ya, Sayın Güneş. Değerli arkadaşlar, bakın, burada diğer sivil toplum kuruluşlarından gelen arkadaşlara söz verdim. Gayet nezaket içerisinde konuşmalarını yaptılar hem de verdiğim süreden daha fazla süre de verdim, ki beş dakika dedim, yedi dakikadan fazla konuştu hanımefendi. Dolayısıyla gayet nezaket içerisinde  düşüncelerini anlattı ama bu gelen arkadaşımız… Şurada sizin ses çıkarmamanız özellikle üzdü bazı… Tamam, evet, tüm diğer siyasi partilerimiz…

MUSTAFA KALAYCI (Konya) – Siyaseti siyasetçi yapar.

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Burada sadece AK PARTİ, MHP değil, İYİ PARTİ’den arkadaşlarımız da tepki gösterdi. Aynı tepkiyi, zannedersem, CHP’deki arkadaşların da gösterdiğini biliyorum ama burada aynı tepkinin HDP tarafından da gösterilmesini beklerdim açıkçası.

 

Kaynak: https://www.medyafaresi.com/