HASTANE İKLİMLENDİRME TESİSATI VE DENETİM ESASLARI KİTABI ÇIKTI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Hastane İklimlendirme Tesisatı ve Denetim Esasları kitabı çıktı. Kitabı şubelerimizden edinebilirsiniz.

Oda Yönetim Kurulu‘nun yazdığı sunuş ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy‘un yazdığı önsöz aşağıdadır.

SUNUŞ

Makina Mühendisleri Odası, yurdumuzun doğal kaynaklarının ülke ve toplum yararına kullanılması, üretimin artırılması, yurt sanayinin ulusal çıkarlara uygun yönde geliştirilmesi için bilimsel araştırmalar yapan, bunları üyelerinin ve insanlığın hizmetine sunan bir meslek örgütüdür. Bu kapsamda sürekli eğitim ilkesi çerçevesinde, üyelerimizin meslek içi eğitimlerine çok yönlü fayda sağlamak amacıyla kongre, sempozyum, konferans, seminer, kurs ve yayın çalışmalarını artırarak devam ettirmektedir. 

Yapı teknolojisinin gelişimi her geçen gün daha sağlıklı ve konforlu yapılara ihtiyaç duymaktadır. Odamız üyelerinin meslek alanlarındaki gereksinimlerini ve taleplerini dikkate alarak, gelişen bilim ve teknoloji doğrultusunda toplumun ihtiyaçlarını gözeterek yetişmiş teknik eleman gücüne olan gereksinimin karşılanmasını sürekli gündeminde tutmaktadır. Doğru ve yeterli bilgiye ulaşmak, bilgi ve deneyimin erişilebilir olmasını sağlamak ve tüm meslek alanlarımızda olduğu gibi Mekanik Tesisat alanında da yaygınlaşmasına katkıda bulunmak hedefi ile çalışmalarımız sürmektedir. 

"Hastane İklimlendirme Tesisatı Tasarım ve Denetim Esasları" da öznesinde insan sağlığı ve yaşamının olduğu meslek alanımız olup, bu alanın genel terimi "hijyendir". Klima ve havalandırmanın olmadığı yerde hijyenik ortamın oluşmayacağı bilimsel gerçekliktir. Bir gerçeklik de konuyla ilgili ülkemizde standart ve yönetmelik boşluğunun olmasıdır. 

Odamız, meslek alanlarından kalkarak ülkemiz gerçeklerini ortaya koymak, çözüm önerileri oluşturulmak ve meslek alanlarımızın düzenlemesi doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır. Bu doğrultuda ülkemizde hastanelerin ameliyathane, yoğun bakım ve karantina bölümlerinin mekanik tesisatlarının tasarım ve denetim standartlarının olmadığını, standart ve yönetmelik boşluğu olduğunu her platformda dile getirmektedir. 

Bu eserde; standartlarda ve yönetmeliklerde olmayan tasarım kriterleri, steril alan planlama kriterleri, klima ve havalandırma kriterleri, seçilecek cihaz ve ekipman kriterleri, test kriterleri ve işletme kriterleri yer almaktadır.

"Hastane İklimlendirme Tesisatı Tasarım ve Denetim Esasları" isimli bu güzel çalışmayı, mesleğimizin, ülkemiz makina mühendislerinin, üniversitelerimizin, öğrencilerimizin, hastanelerimizin, sağlık kuruluşlarımızın ve konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşların faydasına sunuyoruz.
Bu eseri hazırlayan değerli yazarlarımız Prof. Dr. Hasan Alpay Heperkan, Tevfik Peker, Dr. Mustafa Bilge ve Tuncay Meral‘e, ayrıca bu yayınımıza tıbbi konularda düzeltme ve önerilerde bulunarak destek veren kardeş kurum İstanbul Tabib Odası‘na ve Genel sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizin‘e, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları, Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Reha Masatlı‘ya, bu kitabın Odamız adına yayına hazırlanması çalışmalarını yürüten MMO İstanbul Şubemiz Yönetim Kurulu ve çalışanlarına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

ÖNSÖZ

Hastanelerin, özellikle ameliyathane, yoğun-bakım, yoğun-gözetim üniteleri, doğum servisleri, bebek odaları vb. mekanlarında zaman zaman ortaya çıkan ve çoğu kez ölümlerle sonlanan enfeksiyonlar, tedavi kurumlarının korkulu rüyaları gibidir.

Böyle olayların kendileri kadar, haberlerinin kulaktan kulağa yayılmasının yol açtığı güven kaybının, bazen tedavi kurumlarının geleceklerini tehdit edecek boyutlara ulaştığını hepimiz biliriz.

Bu yüzdendir ki, böyle trajik olaylar karşısında kimi kurum yöneticisinin klasik refleksi, durumu elden geldiği kadar gözlerden gizlemeye çalışmak olur. Ne yazık ki bu refleks tavır da çoğu kez beklenenin tersi sonuçlar verir. Gizlenmek istenen kötü haber katlanarak yayılır, önlemler gecikir ve süreç gerçek bir faciayla sonlanır. 

İnsan soyunun akıl becerisi ne kadar gelişmiş olursa olsun, akıl almaz bir uyum ve değişim yeteneğine sahip "mikroplar evreni"nde bir sığıntı azınlık olarak, egemenlik kurması hiç kolay değil.

Bu yüzden, hastane gibi mekanlardaki bu kıran kırana evrende daima tetikte olmak, insan yaşamını tehdit edebilecek her etkeni iğneden ipliğe kontrol altında tutmak zorundayız. Çünkü bu tehlike bazen basit bir hijyen kuralına uymamaktan, bazen kaçak bir hava akımından, bazen bir sızıntıdan, bazen karmaşık bir aletin uygun nitelikte olmayan bir parçasından, bazen da steril ortamlardan sorumlu havalandırma ve ısıtma sistemlerinden kaynaklanabilir. O halde bu "multifaktoryel" sorunla mücadeleyi, "multidisipliner" bir anlayış içinde, çeşitli uzmanlık dallarındaki hekimler, mimarlar ve mühendisler birlikte yürütmelidir.

Elinizdeki çalışma işte böyle bir çabanın ürünü olarak TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirildi.
   
Uzmanlık dalımın sınırları içine girmeyen bu çalışmanın içeriğini değerlendirmeye kalkmadan, bu kıymetli çabanın meslek örgütlerimiz arasındaki işbirliği alanını daha da genişleterek, böyle yaşamsal sorunları da kapsamasında umut verici bir adım olmasını diliyor, emeği geçenleri kutluyorum.

Prof. Dr. Gençay Gürsoy
TTB Merkez Konseyi Başkanı