İYTE ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM VE UYGULAMA MERKEZİ AÇILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Makina Mühendisleri Odası birlikteliğinde sanayinin hizmetine sunulan "Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi"nin açılışı 13 Temmuz 2010 saat 14.00'de yapıldı. İYTE Makina Mühendisliği Bölümü içinde kurulan laboratuvarın açılışında Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken birer konuşma yaptılar.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Yasası ve ilgili mevzuata göre yıllık tüketimi 1000 TEP (ton eşdeğer petrol) ve üzerinde olan sanayi kuruluşları ile yıllık tüketimi 500 TEP ve üzerinde veya toplam inşaat alanı 20.000 m² ve üzerinde olan binalarda Enerji Yöneticisi bulundurulması zorunlu hale geldi. Odamızda bu yasa ve ilgili yönetmelik kapsamında Binalarda ve Sanayide Enerji Yöneticiliği Eğitimi düzenlemek ve mühendislere Enerji Yöneticisi sertifikası vermek üzere yetkilendirildi.

Söz konusu eğitimlerin İzmir‘de de yapılabilmesi için Odamız İzmir Şubesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü‘nün imzaladığı protokol kapsamında İYTE Kampusunda Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi dün yapılan törenle açıldı.

Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezinde, Enerji Yöneticisi Kursları, Enerji Verimliliği Bilgilendirme Eğitimleri teorik ve pratik olarak düzenlenecek ve Enerji Etüt ve Ölçüm Hizmetleri yapılacak.

Merkezin açılışında TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken birer konuşma yaptılar.

Prof. Dr. Zafer İlken, Makina Mühendisleri Odasını her zaman meslek sonrası eğ konuşmasında daha sonra özetle şunları söyledi: "Türkiye‘de bir Üniversite bünyesinde açılan ilk ve tek "Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi" olması nedeni ile, bu merkezin diğer üniversitelere de örnek olmasını temenni etti. Merkezimiz tüm Türkiye‘deki enerji yönetici olacak mühendislere yönelik olarak faaliyetini sürdürecektir. İYTE olarak enerji alanında pek çok araştırma faaliyetinin sürdürüldüğü Kampusümüzün alanı, jeotermal ve rüzgar açısından büyük potansiyele sahiptir. Kampusümüzün bütün elektrik ihtiyacının karşılanacağı ve enterkonekte sisteme enerji verecek yaklaşık 13 MW‘ lık rüzgar çiftliği yatırımı üzerine bir firma ile ortak çalışmaktayız. Ayrıca İYTE olarak rüzgar enerjisine yönelik araştırmalara önem vermekteyiz. Mimarlık Bölümümüzde Yapı Fiziği konusunda bir laboratuar açılmış olup enerji alanındaki bu çalışmalarımız artarak devam edecektir."

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR ise şöyle konuştu:

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Şubemizin özverili bir çalışma sonucunda yaşama geçirdiği Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi‘nin açılışına hoş geldiniz. Hepinizi TMMOB Makina Mühendisleri Yönetim Kurulu ve şahsım adına sevgi ve dostlukla selamlıyorum.

Değerli Katılımcılar,

Odamız 72 bin üyesi bulunan ve çağdaş, demokratik, üreten, sanayileşen bir Türkiye yaratılmasına katkıda bulunacak bilimsel, mesleki ve sosyal çalışmalar gerçekleştirmeyi ilke edinmiş, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.

Odamız, örgütlü üye katılımı temelinde meslek ve uzmanlık alanlarında çok yönlü çalışmalar yapmaktadır. 1998‘den bugüne, 111 noktada aynı anda 3 bin üyemize hizmet verebilen, 50 bini aşkın üyemizin kurslarına tabi olduğu Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz ve ayrıca düzenlenen yüzlerce eğitim, konferans, panel, söyleşi etkinliği, üyelerimize, ülkemiz sanayisine ve halkımıza geri dönecek hizmetlere önemli mesleki sosyal katkılar sunmaktadır.

Odamız ulusal ve uluslararası standardizasyon ve tanınırlıkta önem taşıyan akreditasyon ve onaylanmış kuruluş statüsündedir.

Yine Odamız, SMM Hizmetleri ve Mesleki Denetim, Bilirkişilik-Ekspertizlik ve Teknik Ölçüm hizmet çalışmaları, on binlerce asansörün ve milyonlarca LPG‘li aracın denetimini yapmakta; alanlarında referans oluşturan yüzlerce mesleki-teknik kitap, Oda raporları, etkinlik bildiri kitapları yayımlamakta; iş güvenliğinden sanayi sektörleri, uçak, uzay, havacılık, endüstri, tesisat mühendisliği ve enerji uygulamalarına dek geniş mesleki sosyal yelpazede sayısı 30‘u aşkın kongre, kurultay, sempozyum düzenlemektedir.

Odamız aynı zamanda, tekniğin gerektirdiği araç, gereç ve cihazları kullanarak enerji yönetimi ve çevre mevzuatı çerçevesinde akredite emisyon ölçümleri de yapmaktadır.

Odamız bütün bu çalışmaları kamusal görev anlayışı ile yalnızca örgütlü üyesinden aldığı güç ile gerçekleştirmektedir.

Değerli Katılımcılar,

Enerji konusu Odamızın, eğitim ve belgelendirme çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır. Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizde Jeotermal Enerji Uygulamaları, Güneş Enerjisi Sistemleri, Isıtma Soğutma Havalandırma Tesisatı, Isı Yalıtımı ve Enerji Yönetimi ile Doğalgaz konularında kurslar ve seminerler düzenlenmekte; bu konularda zengin bir yayın faaliyetimiz de bulunmaktadır.

Enerji Çalışma Grubumuz enerji kaynakları ve politikaları üzerine MMO‘nun görüşlerini, uzman destekleri ile oluşturmakta kamuoyu ile paylaşmakta ve bu konuda çeşitli Oda Raporları hazırlamaktadır.

Enerji verimliliği ise meslek disiplinimiz çerçevesinde, Odamızın en önemli çalışma alanlarından birisi olarak en fazla çalışma yürütülen ve deneyim sahibi olduğumuz bir alandır.

Binaların ısı yalıtımı ve enerji performansı açısından değerlendirilmesi; yüksek verimli kazanlar, ısı tesisatı, soğutma ekipmanları, sıcak ve soğuk boru ve yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon; bölgesel ısıtma tesislerinin kurulması; enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, enerji verimliliği açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır ve bu konularda odamız eğitimden denetim ve belgelendirmeye kadar çeşitli faaliyetleri yürütmektedir.

Bu alanda temel kuruluşlardan birisi olmamız nedeni ile Odamızca, Enerji Yönetimi Kurslarını düzenleme konusuna özel bir önem verilmiştir. Enerji Verimliliği Kanunu gereğince yoğun bir hazırlık süreci tamamlanarak, 28 Ekim 2009 tarihli Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu/EVKK toplantısında alınan kararla, sanayi ve bina sektörlerinde enerji yönetimi kursları düzenlemek üzere "B Sınıfı Yetki Belgesi" ile Odamız yetkilendirilmiş ve ilk kurs Kasım 2009 da düzenlenmiştir.

İlk kurslarımızı yürüttüğümüz İstanbul Şubemizden kazandığımız deneyimlerle Kocaeli Şubemizde de eğitimler başlatılmış ve ardından da enerji yöneticisi eğitimlerinin ülke geneline yaygınlaştırılması amacıyla Adana, Ankara, Antalya‘da da organize edilmesi için girişimler yapılmıştır.

Bugüne dek, bir yıl dolmadan 8‘i sanayi, 9‘u binalar üzerine olmak üzere toplam 17 kurs düzenlenmiş, bu kurslarımıza 400 ün üzerinde mühendis ve teknik öğretmen katılmıştır. Bu şekilde EİE tarafından bir yıl içinde 5.000 sertifikalı Enerji Yöneticisi hedefine önemli katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.

İstanbul‘da başlattığımız eğitim organizasyonumuzun uygulamaları için; asgari kriterlerin sağlandığı sistemlere sahip firmalardan hizmet alınmış ve bu eğitimler firmaların eğitim ünitelerinde gerçekleştirilmiştir. 

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olma sorumluluğumuz nedeni ile uygulama konusunda dar boğaza giren enerji yönetimi eğitimlerini rahatlamak üzere sanayinin yoğun olduğu Kocaeli ve İzmir Şubelerimizde uygulama laboratuarları kurma kararı aldık. Bu laboratuardan sonra Kocaeli‘ndeki laboratuarımız da takriben 2 ay sonra kullanıma hazır olacaktır. Bu laboratuarın devreye girmesiyle "A Sınıfı Yetki Belgesi" alarak etüt-proje eğitimlerine de başlamış olacağız.

Bilindiği üzere Odamız uzmanlık alanına giren konularda yapmakta olduğu çalışmalarda üniversitelerle ve sanayi ile işbirliğine büyük önem vermektedir. Bu yapıların güçlerini birleştirerek teknolojinin gelişimine önemli katkılarda bulunabileceğini inanıyoruz.  Bugün hizmete açtığımız merkezimiz bu inancın ve çabanın yaşama geçmiş bir kanıtını oluşturmaktadır.

Söz konusu eğitimlerin İzmir‘de de yapılabilmesi için Şubemizin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile imzaladığı protokol kapsamında İYTE Kampusunda "Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi" bugün itibariyle yaşama geçirilmiştir.

Şube Yönetim Kurulumuz ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü bu merkezin yaşama geçmesi için bir yıl boyunca yoğun bir şekilde çalıştı.

Merkezimiz Ege bölgemizde kurulan ilk enerji verimliliği uygulama merkezi olma özelliliğinin yanı sıra bir üniversite ve meslek odasının birlikte kurdukları ilk laboratuar olma özelliğini de taşımaktadır. Merkezimiz meslektaşlarımızın, sanayinin ve hizmet sektörünün ihtiyaçlarına yanıt verirken mühendislik öğrencileri de laboratuar olanaklarından yararlanabilecektir.

Merkezimizde Enerji Yöneticisi Kursları düzenlenecek, sanayi kuruluşlarının ve binaların enerji etüt ve test taleplerine yanıt verilecek ayrıca enerji verimliliği bilgilendirme eğitimleri yapılacaktır.

Bu çalışmamızın bölgemizin enerji verimliliği eğitim ve uygulama üssü olmasına katkıda bulunmasını diliyor,  Merkezimizin oluşması sürecine destek veren Başta rektörümüz Zafer İlken olmak üzere Mühendislik Fakültesi Dekanı Barış Özerdem‘e, Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Metin Tanoğlu‘na, Doç. Dr. Moghtada Mobedi‘ye, Eke A.Ş.‘ye, İntervalf‘e, ERT Kompresör‘e, Üyelerimiz Ali Dönmez ve Berkay Eriş‘e huzurlarınızda teşekkür ediyorum.