MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ STRATEJİK PLANLAMA ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

İstanbul Şubemiz tarafından düzenlenen Mekatronik Mühendisliği Stratejik Planlama Çalıştayı, 11-12 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener bir konuşma yaptı. 

Çalıştayda planlanan 6 oturumdan 5 tanesi gerçekleştirilirken, konusunda deneyimli 21 katılımcı konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte mekatronik mühendisliğinin tanıtımı, eğitim durumu, imza yetki alanları, Dünya’da mekatronik mühendisliği ve mühendislik disiplinleri arasındaki yeri, meslek dalı komisyon süreçleri ele alındı ve stratejik planlama konulu forum düzenlendi. Etkinlikte oturumlara ortalama 80 kişi katılırken toplam katılım 470 kişi olmuştur.

Oda Başkanı Yunus Yener’in Mekatronik Mühendisliği Stratejik Planlama Çalıştayı Açış Konuşması:

"Sayın Meslektaşlarım, Sayın Konuklar,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri saygıyla, dostlukla  selamlıyorum.

Pandemi koşullarında yüzyüze olmasa da İstanbul Şubemiz tarafından düzenlenen Mekatronik Mühendisliği Stratejik Planlama Çalıştayı’na hoş geldiniz.

Öncelikle, etkinliğimizi düzenleyen İstanbul Şubemize, çalışan arkadaşlarımıza ve katkıda bulunan dostlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Odamız yasa ile kurulmuş ve alanında kamu adına tasarrufta bulunma yetkisine sahip,  TMMOB bünyesinde Anayasal bir kuruluştur. Mesleği icra edebilmek için Oda Üyeliği esastır. Mesleğin ehil insanlar eliyle icrası yani bilen uzmanlarca yapılması, meslek onurunun korunması, Üyelerinin sicilini tutmak Odamızın görevleri arasındadır. Bunları nasıl yapıyoruz? Eğitim ve Belgelendirme, ulusal ve yerel etkinlikler, onlarca kongre, sempozyum panel seminer/webinar, periyodik yayınlar, kitaplar… Bunların tamamı bilginin ortaklaştırılması, çoğalması, toplumsallaşması, topluma karşı sorumluluğumuzun, borcumuzun yerine getirilmesi ve işin bilenlerce yapılması içindir. Diyoruz ki Odaya üye olan meslektaşlarımızın uzmanlığını belirlemek sicilini tutmak yani hangi işi kimin yapabileceğini belirlemek bizlerin yani ODALAR’ın görevidir.

Ancak İDARE son yıllarda Odaları zayıflatmak-işlevsizleştirmek politikalarıyla bizleri dışlamaya ve mühendislik mesleğini değersizleştirmeye çalışmaktadır. Bu sürecin önemli bir unsuru da ülke sanayi ihtiyaçları gözetilmeden, hiçbir plan yapılmadan, öğretim kadrosu laboratuvar gibi gereklilikler gözetilmeden, bizlerin görüşü alınmadan açılan yeni bölümler, artırılan kontenjanlar olmuştur. Ülke ihtiyacına bakılmaksızın ve iş alanına ilişkin mevzuat düzenlemeleri yapılmadan açılan yeni mühendislik bölümleri ve artan kontenjanlar nedeniyle mezuniyet sonrası problemler daha da artırmıştır. Ülkede artan işşizlik rakamları içinde diplomalılar da dahil gençlik işsizliği, ortalamanın neredeyse iki katıdır.

Yukarıda ifade ettiğim mesleğin değersizleştirilmesi sürecinde TMMOB Mühendis Asgari Ücret Protokülünün SGK tarafından tek taraflı iptali, kiralık diploma, düşük ücretle çalıştırma gibi uygulamaların da önü açılmıştır. Odadan arkadaşlarımız bunları oturumlarda açaacaktır.

Bilindiği üzere Mekatronik Mühendisliği Odamıza bağlı meslek disiplinleri arasındadır. Etkinliği bu nedenle ve Çalıştay programında belirlenmiş olan konularda bilgilerin ve meslektaş birikimlerinin paylaşılması amacıyla düzenliyoruz.

Yukarıda ifade ettiğim uzmanlığın Oda tarafından belgelendirilmesi gerektiği görüşümüze rağmen sizlerle ilgili sorunlu bir süreç yaşıyoruz. Kısaca özetleyeceğim.

Türkiye’de ilk mekatronik mühendisliği bölümü, bildiğimiz üzere 2000 yılında Kocaeli Üniversitesinde açılmıştı. 2006 yılında bu üniversiteden mezun olan bir arkadaşımız, 2007 yılında Odamıza kayıt olan ilk Mekatronik Mühendisi idi.

Daha sonra üye arkadaşlarımızdan gelen başvurular üzerine 2013 yılında Odamızda “Meslek Disiplinlerini Değerlendirme Çalışma Grubu”nu kurduk. Çalışma grubunun Mekatronik Mühendislerinin asansör alanında yetkilendirilmesi önerisi Oda Yönetim Kurulu (OYK) onayına sunuldu ve OYK’mız bu öneriyi onayladı.

2014 yılı Nisan ayındaki Odamızın 45. Olağan Genel Kurulunda da Mekatronik Mühendislerinin asansör alanında yetkilendirilmesi için yönetmelik değişikliği yaptık. Mekatronik Mühendisi arkadaşlarımız böylece eğitim ve belgelendirme sürecine dahil oldular.

Bundan sonraki süreç ise oldukça sorunlu bir şekilde gelişti.

2016 yılı sonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca asansörlerin tasarımına dair ilk defa bir mevzuat hazırlığı yapılarak (Asansörlerin Tasarımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliği Taslağı) Odamızdan görüş istendiğini ve Odamızın, Mekatronik Mühendislerinin bu süreçte yer alması gerektiğine dair görüş ilettiğini belirtmeliyim.

Ancak 14.06.2017 tarihinde yayımlanan tebliğde Odamız görüşlerine yer verilmediğini gördük. Bu durumun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yer alan ibareler nedeniyle olduğu anlaşıldığını eklemeliyim.

Bakanlık bir ay sonra bu yönetmelikte yapacağı değişiklikle ilgili Odamızdan görüş istememiştir. 01.07.2017 tarihli yeni bir yönetmelik (Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği) yayımlanmış ve söz konusu ibarelerde herhangi bir düzelti yapılmamıştır.

Bunun üzerine Odamız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir yazı göndererek ilgili 57. maddede gerekli değişikliklerin yapılmasını istedi. Bir ay sonra Bakanlık, görüşümüzün mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere kayıt altına alındığını belirtmiş ise de çalışmalarında görüşlerimize yer vermediğini gördük.

Daha sonra Bakanlık, Mekatronik Mühendisleri Derneği’nin 30.04.2019 tarihinde gönderdiği bir yazıya istinaden, Odamız, YÖK ve Sanayi Bakanlığı’ndan, Mekatronik Mühendislerinin hangi koşullarda proje hazırlayabileceğine dair görüş istemiştir.

Biz, Mekatronik Mühendislerinin asansör konusunda görev almaları konusunda yeniden görüş ilettik ve ilgili bütün bölüm başkanlıklarına da yazılar gönderdik.

YÖK ise Bakanlığa önce olumsuz yanıt verdi, 2020 yılı Mart ayında ise Mekatronik Mühendisleri Derneği’ne olumsuz görüşlerinin iptal edildiğini bildirdi.

Bu gelişme üzerine Bakanlıktan süreci tekrar değerlendirmesini istedik.

Durum özetle bu şekildedir. Ancak Odamız yanı sıra Mekatronik Mühendisleri Derneği ile Mekatronik Mühendisi arkadaşlarımızın Bakanlık nezdinde girişimleri kararlıklıkla sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz.

Odamızın arkadaşlarımızın sorunlarını çözmeye yönelik etkinlik, öneri ve katkılarını kararlılıkla sürdüreceğini belirtmek isterim. Çalıştayımız bu açıdan önemli bir etkinliktir. Buradan çıkacak önerilerin Odamız tarafından titizlikle değerlendirileceğini ayrıca belirtmek isterim. Buradan İDARE’ye tekrar sesleniyorum: Meslektaşlarımızın uzmanlıklarını belirlemek, sicilleriini tutmak yani yetki ve sorumluluklarını belirlemek Odaların görevidir ve bu işi en iyi yapabilecek olan da mühendislerin bileşke bilgisini uhdesinde toplayan ODALAR’dır.

Sözlerime son verirken, Çalıştayımızın verimli geçmesini diliyor, emeği geçen tüm arkadaşlara ve katılımcılara katkıları için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum."