MMO KENTİN OYUNCULARI, ULUSLARARASI ANKARA TİYATRO FESTİVALİ'NDE SAHNE ALIYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

MMO İzmir Şubemiz bünyesinde çalışmalarını sürdüren MMO Kentin oyuncuları 13. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali'nde 'Karagözün Seçmenliği/Gülcemal Korbakan İle Cemal Yağdamlatan’ın Maceraları/32 Kısım Tekmili Birden' oyunu ile sahne alıyor.

MMO İzmir Şubemiz bünyesinde çalışmalarını sürdüren MMO Kentin oyuncuları 13. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali‘nde "Karagözün Seçmenliği/ Gülcemal Korbakan İle Cemal Yağdamlatan‘ın Maceraları/ 32 Kısım Tekmili Birden" oyunu ile  sahne alıyor. 29 Kasım 2008 Cumartesi günü Saat: 20:00‘de DT Çayyolu Sahnesi‘nde oynanacak oyun için biletlerinizi http://www.mybilet.com/taksav.php adresinden alabilirsiniz.

Oyun Hakkında Bilgiler:

"Karagözün Seçmenliği/ Gülcemal Korbakan İle Cemal Yağdamlatan‘ın Maceraları/ 32 Kısım Tekmili Birden"
Yazan: Hakan Bintepe(Geleneksel metinlerden yararlanılmıştır.)
Yöneten: Günay Toprak
Reji asistanı: Barancan Eraslan
Özgün müzik: Mert Saraçoğlu
Tasvir   tasarım /Yapım:Hakan Bintepe
Gitar / vokal: Mert Saraçoğlu
Ritm sazlar: Yaşar Tütüncü
Teknik görevliler : Alp Doğan Selçuk, Barancan Eraslan
Oyuncu Kadrosu :Hakan Bintepe, Günay Toprak, Hüseyin Tatlıdilliler, ahar Öztop, Gizem Şahin, Barancan Eraslan
Oyunun Konusu: 1911 yılında Sultan Abdülaziz, Karagöz‘e siyasi taşlama yasağı getirir. Bu sadece batmakta olan Osmanlı Devletinin tahammülsüzlüğünün değil aynı zamanda da halkın muhalif yüzünün Osmanlı Devleti gibi bir monarşide onlarca yıl süren bir tiyatro biçimi olarak yer alıp sevilişinin de kanıtını oluşturuyor. Pek çok araştırmacı Karagöz‘ün siyasal taşlamacı yanının altını çizerken Prof. Metin And Karagöz‘ün bu yanına dair 18. ve 19. Yüz Yıllara ait onlarca kanıt sunar. Karagöz siyasidir, utanmazdır, muhaliftir. Ahlak kurallarına, iktidarlara, iktidarların yanlışlarına karşı muhaliftir. Taşlamacıdır, yergiyi alaya vardırmaktan çekinmez. Tahammülsüz dönemler (Abdülhamit, Abdülaziz vs) dışında tuhaf bir dokunulmazlığa da sahiptir. Kutsal sayılan Halife Padişah‘a bile sivri dilini uzatır. Sadrazamlara, vezirlere, devlet büyüklerine, din adamlarına ise söylemediğini bırakmaz.

1911 yılında Sultan Abdülaziz, Karagöz‘e siyasi taşlama yasağı getirir. Ama Karagöz sünnet çocuğu eğlencesi olmayı reddeder ve bir mizah kültürü olarak varlığını sürdürür. Gazete kılığına bile girer.

Karagöz‘ün Seçmenliği‘ni Karagöz‘ü yazmanın yanlışlığını bile bile kaleme aldım. Karagöz‘ü yazmanın, onu bir sınıra hapsetmek demek olduğunu bilmez değiliz. Ama öte yandan da yaşamakta olduğumuz bu tuhaf istibdat döneminde anlaşılmaz bir muhalefet boşluğu yaşandığını da görmekteyiz. Özellikle "tiyatro mizahı", muhalif ve politik yanını kaybetmiş durumdadır.

"Karagöz‘ün Seçmenliği" Karagöz çenesini tutabilsin diye kaleme alındı. Bıraksak kim bilir ne potlar kıracaktı.

Bir not: Oyun, uzun bir araştırma süreci sonrası yazıldı. Kuşkusuz araştırma sırasında okuduğum onlarca Karagöz metninin oyuna katkısı büyüktür. Karagöz‘ün doğaçlama ustaları önünde saygıyla eğiliyorum. Sürçü lisan ettimse affola.