MÜHENDİS VE MAKİNA DERGİSİ YAYIN DANIŞMA KURULU VE YAYIN KURULU ORTAK TOPLANTISI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Mühendis ve Makina Dergisi Yayın Danışma Kurulu toplantısı 3 Temmuz 2010 tarihinde Makina Mühendisleri Odası’nda yapıldı. Yayın Danışma Kurulu Mühendis ve Makina dergisinin gelişiminin sağlanması, eksikliklerin tespit edilmesi, bu yönde gerekli tedbirlerin alınması, genel yayın planının ve yeni hedeflerin belirlenmesi amacıyla yılda 2 kez toplanmaktadır

Dönemin ilk toplantısında;

·         Derginin Gelişiminin Değerlendirilmesi,

·         Makalelerin Nitelik ve Niceliğinin Arttırılmasına Yönelik Çalışmalar ve Öneriler,

·         Bilimsel Veri Tabanlarında Yer Alma Çalışmaları,

·         Taslak Yayın Programının Görüşülmesi ve Görev Dağılımının Yapılması

Konuları görüşülmüştür.

Toplantı, son dört yılın değerlendirmesini yapan ve gelinen durumu özetleyen bir sunum ile başlamıştır. Ardından derginin gelişimi, eksiklikleri ve yapılması gereken konular ve yeni hedefler üzerinde görüşülmüştür.

Derginin gelişimi ile ilgili şu tespitler yapılmıştır;

·         Hakem değerlendirme süreçleri kısmen azalmış,

·         Hakem portföyümüz genişlemiş,

·         Özel sayılar ve güncel dosya konularıyla dergimiz zenginleştirilmiş,

·         Görsel olarak daha okunur hale getirilmiş,

·         Dergimizin ulusal ve uluslar arası indeks çalışmaları ivme kazanmış,

·         Online Makale Yönetim sistemi uygulamaya geçmiş ve bu sistem sayesinde; makale gönderimi, değerlendirilmesi, revizyonları ve kabulü sırasında olası posta gecikmeleri, zaman kaybı, telefon ve kağıt israfı vb. kayıpların ortadan kaldırılması ve en hızlı bir şekilde sonuç alınması sağlanmaya başlanmıştır.

Bunların yanında, özellikle dergimizin uluslararası düzeyde tanınan, izlenen ve veri tabanlarına alınan bir dergi niteliği kazanması için dergimize yapılan atıfların/referansların artması ve atıf durumunun sürekli olarak izlenmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

Odamızca düzenlenen kongre ve sempozyumların dünyada eşi benzeri olmadığı, bu önemli platformların dergimize daha fazla katkı sağlaması ve bu yönde çalışmalar yapılması gerekliliği ortaya konmuştur.

Dergimizin mevcut haliyle devam ettirilmesi, ancak sektörden ve uygulama alanından daha fazla çalışmanın dergimizde yer alması gerektiği belirlenmiştir.

Yeni bir anket çalışmasıyla gelinen son durumun değerlendirilmesi ve üyenin dergimize bakışının güncellenmesi yönünde bir çalışma yapılması öngörülmüştür.

İnşaat Mühendisleri Odası‘nın SCI‘da yer alan dergisi "Teknik Dergi" çalışması değerlendirilmiş, EBSCO veri tabanına alınan dergimizin yeni dönemde öncelikli hedefinin Engineering Index çalışması olduğu ve bu yönde çalışmalarını yoğunlaştıracağı belirlenmiştir.

2011 yılı için yayın programı hazırlanmış ve yeni hedefler için görev paylaşımı yapılmıştır. 2011 yılı için yaklaşık 11 özel sayının hazırlanmasına karar verilmiştir. Bunlar:

·         İmalat mühendisliği

·         Uçak - havacılık

·         Otomotiv

·         İş sağlığı ve güvenliği

·         Çevre ve enerji

·         Mekatronik

·         Hidrolik-pnömatik

·         Makina mühendisliği eğitimi

·         Bakım teknolojisi

·         Kaynak teknolojisi

·         Sanayileşme ve kalkınma

 

Sonuç olarak dergimizin bugün geldiği noktanın olumlu bir nokta olduğu ancak her zaman daha iyiyi arayan Odamızın bu çalışmalarını daha da ileriye taşımanın gerekliliği vurgulanmıştır. Tüm üyelerimizin beğeniyle okuyabileceği, uluslar arası standartlarda ve uluslar arası veri tabanlarında yer alan, yazı kalitesi yükselmiş, yeni dosya ve özel sayılarla çeşitliliği arttırılmış bir yayın için çaba gösterilmeye devam edilecektir.

Toplantıya katılanlar şöyledir;

Yunus YENER                       MMO Yön. Kur. Sekreteri

S. Melih ŞAHİN                       Makina Mühendisleri Odası

Prof. Dr. Metin AKKÖK                                ODTÜ

Prof. Dr. L. Berrin ERBAY                       Eskişehir Osmangazi Üniv.

Prof. Dr. Hikmet RENDE                       Akdeniz Üniv.

Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI                       Çukurova Üniv.

Prof. Dr. Erdinç KALUÇ                       Kocaeli Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. Erol KILIÇKAP                       Dicle Üniversitesi

Ersoy BEY                             BOSCH

Yılmaz YILDIRIM                            Aydın Yazılım

Emin UYSAL                       MMO Yayın Sorumlusu

Mehmet AYDIN                       MMO Yayın Görevlisi

Şehnaz KAPLAN                       MMO Yayın Görevlisi

Muazzez POLAT                       MMO Yayın Görevlisi

Arzu YILDIZ            MMO Yayın Görevlisi