MÜHENDİS VE MAKİNA GÜNCEL DERGİSİ YENİ SAYISI YAYIMLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Mühendis ve Makina Güncel Dergisi yani sayısı "Endüstriyel Tesislerde Yangın" özel sayısı ile yayımlandı.

Dergi Sunuş Yazısı:

Değerli Meslektaşlarımız Merhaba,

Kamuoyuna yansıdığı üzere neredeyse hemen her gün bir fabrika yangını olmaktadır. 2017 yılında en az 182 endüstriyel yangın, 2018 yılında en az 385 endüstriyel yangın olayı olmuştur. Son dönemlerde ülkemizde peş peşe yaşanan endüstriyel tesis yangınları büyüyen bir sorun olurken, beraberinde bu yangınların neden çıktığı ve nasıl önlenebileceği sorularını da getirdi. Mühendis ve Makina Güncel dergimizin 2019 yılı Kasım sayısında bu sorulara cevap niteliğinde hazırlanmış özel sayımızla karşınızdayız. Bu sayımızda, konuyla ilgili hazırlanmış Endüstriyel Tesis yangınları bölümü ile Haber, Basın açıklaması, Sanayi Analizleri, Sonuç Bildirisi, Etkinlik, Eğitimlerimiz bölümlerine de yer verilmektedir. 

Basın Açıklaması bölümünde, 2020 yılı Merkezi Yönetim bütçesi kanun teklifi üzerine Oda Yönetim Kutulu Başkanı Başkanı Yunus Yener in kamuoyu ile paylaştığı görüşleri yer almaktadır.
Haberler bölümünde, MMO tarafından yayımlanan akademik yayımlardan Endüstri Mühendisliği dergisinin uluslararası veritabanları hakkındaki habere,  
Basın açıklaması bölümünde, MMO Adana Şube sekreteryalığında Ekim ayında gerçekleştirilmiş olan İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kongresi sonucunda bu alanda atılması beklenen adım, önlem ve düzenlemeler kamuoyununu bilgisine sunulmuştur. Sanayi Analizleri bölümünde, 2 yılda bir gerçekleştirilen TMMOB Sanayi Kongresi hazırlıkları kapsamında Mustafa Sönmez’in Sanayi Sorunları ve Analizleri yazı dizisi şeklinde hazırlanan yazılarından “Yatırımlar Çakıldı, Krediler Sorunlu” isimli metine ulaşabilirsiniz.

Endüstriyel Tesis Yangınları bölümünde, konuyla ilgili yazılmış altı adet yazımız bulunmaktadır. Yangın tehlikesinin bugüne kadar tam olarak çözülemediği ülkemizde sanayi tesislerinde önemli sayıda yangın ve patlamalar meydana gelmektedir. Uzmanlık gerektiren bir konu olan endüstri tesislerindeki yangınlar,  ölüm ve yaralanmalara, büyük çevresel zararlara ve ekonomik olarak olağanüstü maddi kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu bölümdeki yazılarımızda endüstriyel işletmelerin en büyük risklerinden biri olan yangınların nedenleri, önlemleri, korunma yöntemleri, tesislerde kullanılan yangın söndürme sistemleri, yanıcı/patlayıyıcı sıvı kullanılan tesislerde yangın riskinin engellenmesi ve ilgili uluslararası standartlara değinilmiştir,  Endüstri tesis yangınlarının sayısını azaltmak için yangınlarının sürekli eğitim ve tatbikatların yapılması, risk analizleri, istatistiklerin paylaşılması, yangınla mücadele elemanlarının periyodik kontrollerinin yapılıp kayıt altına alınması yalıtımdan, bakıma ve eğitime kadar bir dizi önlem alınması gerektiği önerilerle vurgulanmıştır.

Her zaman olduğu gibi bu sayımızda yine, üyelerimizin üniversite sonrası eğitimden uzaklaşmamaları, mevcut teorik-pratik bilgilerini güncellemeleri için Odamız Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Kasım ayı eğitim programına ve Odamız tarafından dönem içerisinde şubelerimiz sekreteryalığında gerçekleşen etkinliklerimizin, etkinlik takvimi ilgili duyurumuza ulaşabilirsiniz.
Mühendis ve Makina-Güncel dergimiz geçmiş sayılarına https://www.mmo.org.tr/yayin-turu/muhendis-ve-makina-guncel adresinden, yayınlar bölümünden ulaşabilir; yazı, yeni ürün tanıtımları, reklam ve görüşleriniz ile dergimize destek olabilirsiniz.
Bir sonraki sayımızda buluşmak üzere iyi okumalar diliyoruz

TMMOB Makina Mühendisleri Odası 
Yönetim Kurulu