NÜKLEER SANTRALLARA VE YAŞAMI YOK EDEN ENERJİ ÜRETİMLERİNE HAYIR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Çernobil faciasının 25. yıldönümünde Türkiye’nin dört bir yanından binlerce nükleer santral karşıtı İstanbul Kadıköy`de bir araya gelerek, Mersin ve Sinop`ta yapılmak istenen nükleer santrallere izin vermeyeceklerini haykırdılar. Nükleer Karşıtı Platform tarafından 24 Nisan Pazar günü Kadıköy`de düzenlenen “Nükleer Santrallara ve Yaşamı Yok Eden Enerji Üretimlerine Hayır” mitinginde Çernobil ve Fukuşima`daki nükleer santral kazalarına dikkat çekilerek, AKP Hükümeti ve Başbakan Erdoğan protesto edildi.

TMMOB‘nin de destek verdiği miting için öğle saatlerinden itibaren Tepe Nautilus önünde toplanılarak Kadıköy İskele Meydanı‘na yüründü. Mitinge Mersin ve Sinop‘tan katılanlar kortejin en önünde yürürken taşıdıkları renkli pankartlar ve attıkları sloganlarla dikkat çektiler. "Sinop, Mersin Çernobil olmayacak", "Tüpçü başbakan istemiyoruz", "Nükleere inat yaşasın hayat", "Nükleere karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı mitingde, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, TTB Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen ve KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar birer konuşma yaptılar.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın miting konuşması şöyle:

Nükleer Santrallara hayır diyenler,
Bu ülkenin geleceğine ve yaşama sahip çıkanlar
Hepinizi bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları adına,
Örgütüm TMMOB adına,
Sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Tüm dünyada nükleer santral teknolojisi terk edilirken, son olarak Japonya‘da yaşanan felaketle tehlikenin boyutları bir kez daha gözler önüne serilmişken, AKP nükleer santral macerasında ısrar ediyor.

Japonya Başbakanı yaşanan nükleer felaket için tüm dünyadan özür dilerken, dünya Fukuşima paniğinde iken, Çernobil daha unutulmamışken, nükleer santralleri piknik tüpüyle eşdeğer tutan AKP nükleer santral yapımındaki ısrarına devam ediyor.

AKP, TMMOB‘nin başvurusu ile yargı tarafından yönetmeliği durdurulan Akkuyu‘da nükleer santral kurulmasına yönelik olarak bu kez de Rusya ile devletlerarası anlaşmayı yürürlüğe koymuştur ve hayata geçirmek için adım atmaktadır.

Emperyalizmin enerji planlarının bölgemizdeki baş uygulayıcılarından olan siyasi iktidarın nükleer santral tercihinin siyasi bir tercih olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir.

TMMOB hep söyledi: Ülkemizin "nükleer santrallerden elektrik üretme macerasına" atılmasına gerek yoktur. Bu çılgınlığa derhal son verilmelidir.

AKP, Mersin‘de toplanan, geleceği için el ele vererek kilometrelerce insan zinciri oluşturan on binlerin sesine kulak vermelidir. AKP, bugün burada nükleer santrallara karşı buluşan insanların sesine kulak vermelidir. AKP bu ülkenin mühendislerinin, mimarlarının sesine kulak vermelidir.

Çağrımız tüm dünyayadır: "Çernobil‘den sonra Fukuşima yaşanan son ders olsun. İnsanlığın geleceği açısından, nükleer santralleri kapatın."

Sevgili Arkadaşlar,

Derelerimiz özgür aksın diye HES‘lere karşı mücadele verenlerin sesini, İnay köylüsünün, Bergama köylüsünün sesi ile; onların sesini Akkuyu‘da, Sinop‘ta nükleer santralarla karşı direnenlerin sesi ile, onların sesini kadınların, gençlerin sesi ile, onların sesini Kürtlerin, Alevilerin sesi ile, onların sesini parasız sağlık, eğitim, barınma kavgasını verenlerin sesi ile; ama tüm bu seslerin hepsini direnişin simgesi Tekel işçisinin ayak izlerinin geçtiği yoldan yürüyerek, emeğin sesi ile birleştirmek zorundayız.

Şimdi söyleme zamanıdır: Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz.