ODA DANIŞMA KURULU 47. DÖNEM 4. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Oda Danışma Kurulu 47. Dönem 4.toplantısı, 15 Aralık 2019 Pazar günü "Ülke Gündemi ve TMMOB/Oda Çalışmaları üzerine görüşme" gündemi ile Oda Merkezi Suat Sezai Gürü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Oda Başkanı Yunus Yener'in Oda Danışma Kurulu açış konuşması: 

"Sayın Birlik Başkanlarım,

Sayın Oda-Şube Yöneticilerimiz,

Sayın Onur ve Denetleme Kurulları Üyelerimiz,

Sayın Danışma Kurulu Üyesi Arkadaşlarım,

47. Çalışma Döneminin Dördüncü Danışma Kurulu toplantısına hoş geldiniz. Oda Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri dostlukla selamlıyorum.

İki gün süren TMMOB Sanayi Kongresine katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu dönem bilgi paylaşımının en önemli platformu olarak ifade ettiğimiz kongre, sempozyum ve kurultayların finalini Sanayi Kongresi ile yaptık. Her birini ilgili arkadaşlar muhakkak ayrı ayrı değerlendirecekler. Genel bir değerlendirme ile başarılı ve katılımların yükseldiği, içerik olarak da zenginleşen etkinlikler yapıldı. İki kongremiz Denizlimiz Şube tarafından düzenlenen Bakım Teknolojileri kongresi ile Adana Şubemiz tarafından düzenlenen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongrelerimiz bir ilki gerçekleştirerek uluslararası olarak düzenlendi. Örgüte önemli bir deneyim kazandırıldı. Katkı koyan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönem mevcut kongreleri daha iyileştirmeli, uluslararası kongreleri artırmalı ve meslek alanlarımızla ilgili yeni etkinlikler düzenlemeliyiz.

Bu toplantı, şu anki Şube Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımızın katıldığı son Danışma Kurulu oluyor. Bildiğimiz üzere Şube genel kurulları 8-9 Şubat’ta yapılacak. Bu vesileyle, iktidar baskılarının yoğunlaştığı bu güç dönemde görev alan, bu cesareti gösteren bütün arkadaşlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki görevden ayrılacak arkadaşlarımızın Oda’ya katkıları devam edecektir. Ayrıca yeni dönemde görev almak için aday olacak tüm arkadaşları da cesaretlerinden dolayı kutluyorum.

Bu toplantıyı iki gün süren Sanayi Kongresinin yorgunluğunun ardından yaptığımız için kısa konuşacağım.

Benden sonra, Oda çalışmaları üzerine, Yönetim Kurulu Sekreterimiz Elif Öztürk arkadaşımız bizleri ayrıntılı olarak bilgilendirecek.

Sevgili Arkadaşlar,

Sanayi kongresinde ülkemizin içinde bulunduğu sosyoekonomik durum üzerine önemli tespitler yapıldığı için şimdi kısaca siyasi duruma değinmekle yetineceğim.

Öncesi de var ama en son gerek 31 Mart yerel seçimleri, gerekse 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimleri bir şeyi açık etmiştir; iktidarın kırılgan bir zeminde olduğu. Ve Hayat pahalılığından, baskı rejiminden, işsizlik ve yoksulluk ile gelecek belirsizliklerinden bunalan geniş halk kitleleri aslında başka bir Türkiye ve insanca bir yaşam özlemi içindedir. Lakin bu fırsat muhalefetin yanlış politikaları nedeniyle heba edilmiş görünmektedir. Bu yanlış politika nedeniyle iktidar kayyum operasyonunu gerçekleştirebilmiştir.

Tabii burada muhalefet partisinin kamusal bir anlayışla yapmaya çalıştığımız Asansör Periyodik Kontrollerine ilişkin “anlaşılmaz” tutumuna da değinmeden geçmek olmaz. Genel Başkanı tarafından her ne kadar farklı ifadeler kullanılmışsa da, yapılan görüşmelerde farklı yönetici ve belediye başkanlarınca itiraf edildiği üzere Genel Başkan Yardımcısının faaliyetleri kişisel olmayıp medya çalışmalarının finansmanı için parti yönetiminin bir tasarrufudur. Buna ilişkin olarak medyada herhangi bir haber yokken öğrendiğimiz ilk anda yapılanın yanlış olduğunu, taşıdığı riskleri parti yönetimine ifade ettik. Basın açıklamaları yapıldı, yazılar gönderdik. Şimdi sıra protokol yenilemesi yapmayan bölgelerde kamuoyu oluşturma ve mücadele çalışmalarındadır.

Bununla birlikte şimdi dikkatli olunması gereken bir başka husus, geçmişten bugüne iktidar uygulamalarının en üst düzeyde sorumluluğunu taşıyan bazı temsilcilerinin sözde “yeni, ılımlı” bir imajla ortaya çıkarak ve yalnızca vitrin düzenlemeleriyle mevcut ekonomik sosyal politikaların devamını sağlamaya aday olmalarıdır.

Bu noktada toplumsal muhalefetin bu rejime karşı çıkışının sürekliliğinin doğru bir şekilde sağlanması oldukça önemlidir.

Tek adam rejiminin geriletilmesi çok önemli olmakla birlikte Türkiye’yi, “ılımlı İslam” diye diye emperyalizmle uyumlu ve siyasal İslam’ın egemenliğine sokan, iç kutuplaşma yaratan bir ekibin iç çelişkileri Türkiye’nin geleceğine yön veremez.

Yalnız bir kişiye itiraz düzeyinde kalmamalıyız. Esasen, halk lehine ekonomik sosyal politikalar, Cumhuriyetin kazanımları, laiklik, hukukun üstünlüğü, gerçek bir güçler ayrılığı ve kamucu politikaların esas alınması, yani halkçı toplumcu paradigmanın güç kazanması gerekiyor.

Bizim 2020’de hızlanacak siyasi gelişmelerde genel olarak bu çerçeve içinde, TMMOB’nin gelenekselleşmiş bağımsız çizgisi içinde davranmamız oldukça önemlidir.

Değerli Arkadaşlar,

Elif arkadaşımızın sunacağı konulara girmeksizin Oda çalışmaları üzerine de bir kaç söz söylemek istiyorum.

Önümüzdeki dönemin yine çok sıkıntılı olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle Sekreter-Sayman toplantısında önemli kararlar alınmış, bunları da dikkate alarak tasarruf önlemlerimizi, gerektiği yerde daralmayı, gereken alanlarda faaliyetlerimizi geliştirmeyi ama her halükarda Oda ve Şubelerimizi en akılcı tarzda ayakta tutmayı, sürekliliğimizi sağlayıcı şekilde planlamalı ve bunun için çaba göstermeliyiz.

Üyelerimiz arasında Odaya aidiyeti ve Üye-Oda ilişkisini geliştirmeli, katılımı artırmalı ve faaliyetlerimizi bu yönde artırmalıyız. Daha fazla kolektif ürün ancak üye etkinliğinin artırılması ve daha fazla üyenin sürece dahil edilmesi ile mümkündür. Aidiyetin olmazsa olmazı üye aidatlarını toplamayı aksatmaksızın sürdürmemiz gerekiyor.

Önem vermemiz gereken konuların başında eğitim çalışmalarının olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. Çünkü bu çalışmalar Odamızın asli işlevleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu konuya özel bir önem veriyoruz. Eğitim Çalışma Grubumuz bu doğrultuda yeni eğitim alanları ve konularını yoğun bir şekilde çalışarak belirliyor; kurs ve eğitimleri nicelik ve nitelik olarak geliştirme yönünde önemli adımlar atıyor. Bu nedenle Mehmet Soğancı Başkanlığındaki Çalışma Grubumuza ve programların hazırlanmasında emeği geçen tüm yönetici, teknik görevli ve katkı koyan üyelerimize özel olarak teşekkür ediyorum.

Bu programlar ortak bir çalışmanın kolektif ürünleridir.

Bu kolektif çalışmanın örneğini verdiğimiz bir başka alanda odamız Enerji çalışmaları. Oğuz Türkyılmaz ağabeyimiz nezdinde Oda Enerji Çalışma Grubumuzu da kamuoyunu aydınlatan ve takdir edilen çalışmaları nedeniyle kutluyor, kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu dönem bir başka ortak çalışmanın ürünü de Mekanik Tesisat teknik şartnamesi. Tesisat Kongremizde dört yıl önce çalışmaları başlatılan ve yüzlerce meslektaşımızın katkıları ile hazırlanan metin Çalışma Bakanlığı tarafından yönetmeliğin tasarım kriterleri olarak yayımlandı. Başta Ankara şube üyemiz Abdullah Bilgin olmak üzere katkı sunan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum.

PBK çalışmalarımızı da yeniden yapılandırıyoruz, sadeleşiyoruz. Bu konularda başarılı çalışmalar yapan çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Bildiğiniz üzere Bülten artık dijital platformda yayınlanıyor. Mühendis ve Makina Güncel dergimizi de dijital yayına dönüştürmeyi planlıyoruz. Şubelerin üyelerimizi dergiye yazı yazmaya yönlendirmesini bekliyoruz.

Bu çalışma döneminde Tesisat Mühendisliği Dergimiz ulusal, Mühendis ve Makina ve Endüstri Mühendisliği Dergilerimiz de editoryal yapının yenilenmesiyle birlikte uluslararası indekslere/veri tabanlarına girdiler. Tesisat Mühendisliği, Mühendis ve Makina ve özellikle neredeyse ölüm döşeğinde olan Endüstri Mühendisliği Dergilerini bu sürece taşıyan, emek ve katkısı olan bütün arkadaşlarımız ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.

TMMOB’ye bağlı Odalarla ilişkileri artırmayı, ortak etkinlikler, refleksler üretmeyi, İKK’ları canlı kılmayı ve aktif katkıda bulunmaya devam etmeliyiz.

Yapacağımız her çalışmanın mesleğimizin, Odamızın, TMMOB’mizin itibarını koruma ve artırmaya yönelik olması gerektiğini belirtmek istiyorum.

Hiçbir siyasi gücün arka bahçesi olmayan, her zaman doğrulanan bağımsız tutumumuzu güçlendirmemiz özellikle önümüzdeki dönemde daha fazla önem taşıyor.

Son olarak, TMMOB ve Odalarımıza yönelik olası saldırıları göğüsleyecek, ülkemizdeki olumsuz gelişmelere TMMOB çatısı altında emek-meslek örgütleri ve toplumsal muhalefet ile birlikte duyarlılık gösterecek reflekslerimizi geliştirmeliyiz diyerek konuşmamı tamamlıyor, toplantımızın verimli geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum."

Toplantıya katılanlar:

TMMOB  
Emin Koramaz TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı
Tevfik Peker TMMOB Yönetim Kurulu Y. Üyesi
Melih Şahin TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi
İlter Çelik TMMOB Denetleme Kurulu Üyesi
Geçmiş Dönemler TMMOB/Oda Başkanları  
Mehmet Soğancı  
Oda Merkezi  
Yunus Yener OYK Başkanı
Abdullah Selçuk Soylu OYK Başkan Vekili
Elif Öztürk OYK Sekreter Üyesi
Bedri Tekin OYK Sayman Üyesi
Harun Erpolat OYK Üyesi
İsmail Odabaşı OYK Üyesi
Yılmaz Yıldırım OYK Üyesi
Haydar Şahin OYK Üyesi
Serap Özpolat Çete OYK Üyesi
Evren Sağ Oda Müdürü
Bülent Göksülük Oda Teknik Görevli
Derya Baran Oda Teknik Görevli
Sıla Aytemiz Oda Teknik Görevli
Meltem Özdemir Oda Teknik Görevli
H. Cem Şavur Oda Teknik Görevli
Aslı Çağlayan Turan Oda Teknik Görevli
Egemen Ceylan Oda Teknik Görevli
Oda Denetleme Kurulu  
Satılmış Göktaş  
Hüseyin Kaya  
Osman Çakıl  
Fikret Çaral  
Kahraman Dağdeviren  
Mustafa Varel  
Oğuz Kepez  
Orhan Tevfik Okuducu  
Aydın Güçkıran  
Levent Tanrısever  
Gürsel Yayla  
Hüseyin Kalantar  
Alaaddin Eksin  
Servet Tetik  
İbrahim Özçakır  
Gültekin Keskin  
Mahmut Köse  
Adil Kesten  
Oda Onur Kurulu  
Nergiz Bilgin  
Zafer Güzey  
Adana  
Ümit Galip Uncu ŞYK Başkan Vekili
Mehmet Samim Aldık ŞYK Üyesi
Hikmet Pekdur Şube Müdürü
Ankara  
Cemal Gedikoğlu ŞYK Başkan Vekili
Seyit Ali Korkmaz ŞYK Sekreter Üyesi
Selim Ulukan ŞYK Sayman Üyesi
Mehmet Serdar Ulu ŞYK Üyesi
Elif Canlı ŞYK Üyesi
Tülay Yener ŞYK Yedek Üyesi
Antalya  
Ayşen Hamamcıoğlu ŞYK Başkanı
Mustafa Karaman ŞYK Üyesi
Bursa  
Fikri Düşünceli ŞYK Başkanı
A. İhsan Taşkınsel ŞYK Sayman Üyesi
Ergin Polat EİM MEDAK Üyesi
Denizli  
Mehmet Sarıca ŞYK Sekreter Üyesi
Özay Karagöz ŞYK Üyesi
Diyarbakır  
Mehmet Emin Tümür ŞYK Başkanı
Sinan Öztemel ŞYK Sekreter Üyesi
Güler Akcan ŞYK Sayman Üyesi
Edirne  
Aziz Avukatoğlu ŞYK Başkanı
Eskişehir  
Neşet Aykanat ŞYK Sekreter Üyesi
Fadime Gökkütük ŞYK Üyesi
Gaziantep  
Hüseyin Ovayolu ŞYK Başkanı
İstanbul  
Battal Kılıç ŞYK Başkanı
İzmir  
Yüksel Yaşartekin ŞYK Başkanı
Melih Yalçın ŞYK Başkan Vekili
Selda Ünver ŞYK Sekreter Üyesi
Dilek Ferda Yamanlar ŞYK Sayman Üyesi
Kayseri  
Akif Aksoy ŞYK Başkanı
Ziya Murat Öztürk ŞYK Üyesi
Kocaeli  
Murat Kürekci ŞYK Başkanı
Mehmet Ali Elma ŞYK Sekreter Üyesi
A. Fahri Aloğlu ŞYK Sayman Üyesi
Hüseyin Çelik ŞYK Üyesi
Alpaslan Güven Şube Müdürü
Ali Şahin Teknik Görevli
Konya  
Aziz Hakan Altun ŞYK Başkanı
Kerim Demir ŞYK Başkan Vekili
Adnan Kuntoğlu ŞYK Sekreter Üyesi
Nurettin Yıldıran ŞYK Üyesi
M. Levent Şam Şube Müdürü
Trabzon  
Fulya Bankoğlu ŞYK Başkanı
Önder Durmuş ŞYK Sekreter Üyesi
Ufuk Bulut ŞYK Sayman Üyesi
Sena Sağlam ŞYK Üyesi
Dilek Denizci ŞYK Yedek Üyesi
Metin Bıçakcı Rize İl Temsilciliği
Zonguldak  
Birhan Şahin ŞYK Başkanı
Ahmet Zoroğlu ŞYK Başkan Vekili
Melih Başören ŞYK Sekreter Üyesi
Soner Sinoplu ŞYK Sayman Üyesi