OHAL VE KHK DÜZENİ TÜRKİYE’Yİ KARANLIĞA SÜRÜKLÜYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

24 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan 695 ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler hakkında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından 25 Aralık 2017 tarihinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

OHAL VE KHK DÜZENİ TÜRKİYE’Yİ KARANLIĞA SÜRÜKLÜYOR

15 Temmuz Darbe Girişimine karışanları bertaraf etme gerekçesiyle 3 ay süreyle ilan edilen Olağanüstü Hal Rejimi, on yedinci ayını doldurdu. On yedi aydır devam eden Olağanüstü Hal Rejimi boyunca parlamentonun yetkileri gasp edilerek çıkartılan toplam 30 Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemeler, Türkiye’yi hızla karanlığa doğru sürüklüyor.

24 Aralık sabahı yayınlanan 695 ve 696 Sayılı KHK’larda yapılan düzenlemeler, içine sürüklendiğimiz bu karanlığın en açık göstergesidir. 2756 kamu emekçisinin daha hukuksuz biçimde ihraç edildiği bu KHK’larla, tutuklu sanıklara tek tip elbise uygulamasından Yargıtay’a yeni üyeler atanmasına, taşeron işçilerden Varlık Fonu’na dış borç yetkisine kadar çok sayıda yeni düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemelerin en korkutucu olanlarından birisi, 696 Sayılı KHK’nın 121. Maddesi ile herhangi bir kamu görevi taşımayan sivillerin “terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında” hukuki sorumsuzluk getirilmesidir. Şiddeti özendiren, toplumsal çatışmayı körükleyen, hukukun üstünlüğü ilkesini yok sayan bu cezasızlık sistemi asla kabul edilemez! AKP Hükümetini bir kez daha uyarıyoruz! Hükümet, kendi siyasal istikbali için ülkenin geleceğini karanlığa sürüklemeyi bırakmalıdır. Ülke olarak ihtiyacımız olan şey, toplumsal çatışmaların körüklenmesi değil, barış ve huzur dolu bir Türkiye’dir.

Artık herkes biliyor ki, AKP Hükümeti OHAL’i, darbe girişiminde bulunanlarla hesaplaşmak için değil, kendi siyasal ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmaktadır. Hukuk düzenini ve toplumsal barışı tehdit eden bu gidişata artık bir son verilmelidir. Daha da geç olmadan, halk iradesini görmezden gelen, güçler ayrılığı ilkesini tanımayan, parlamentonun yasama yetkisini gasp eden bu düzenlemeler geri alınmalı, OHAL Rejimine derhal son verilmelidir.

Emin Koramaz

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı