SANAYİ VE TOPLUM BÜLTENİ’NİN DÖRDÜNCÜ SAYISI YAYIMLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Odası’nın yeni periyodik yayını Sanayi ve Toplum’un dördüncü sayısı yayımlandı.

Ağırlıklı Olarak Orta Vadeli Program 2024-2026 ve

2024-2028’e Dair 12. Kalkınma Planı’nın Değerlendirildiği

Sanayi ve Toplum Bülteni’nin dördüncü sayısı yayımlandı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Odası’nın yeni periyodik yayını Sanayi ve Toplum’un dördüncü sayısı yayımlandı. Editör Dr. Anıl Aba’nın sunuş yazısında, ülke gündemi ve gündem dışına dair çok iyi makalelerin yer aldığı, ağırlığın ülke gündemine verildiği belirtilerek dördüncü sayının özeti yapılıyor.

Prof. Dr. Oğuz Oyan, “2024-2026 Dönemi Orta Vadeli Programının Ekonomi Politiği” başlıklı değerlendirmesinde, bu OVP’nin önceki OVP’den farklı olarak, neoliberal temellere geri dönüş içerikli olduğunu belirtiyor. Oyan’ın makalesi OVP’yi, Giriş, Plan-Programla Uyuşmayan AKP Zihniyeti, Sıkı Maliye Politikaları, Büyüme, Dış Açıklar, Tarım ve Diğer Hedefler, Emekçi Sınıfların Durumu ve Sonuç ara başlıkları altında değerlendiriyor ve önümüzdeki üç yılda ücretli kesimin enflasyona ezdirileceğinin altını çiziyor.

Prof. Dr. Aziz Konukman’ın “Seçimi Kazanmaya Endeksli Bir OVP” başlıklı makalesi, OVP’de Bütçe Hakkı İhlalleri, Vergi Harcamalarıyla İlgili Bütçe Hakkı İhlali, 2023’de Neredeyse Her Hedefte Sapma Var, 2024 Öngörülerinin İçsel Tutarlılığı Yok, Büyüme Önceliği Devam Ediyor, Enflasyon Hedefi Gerçekçi Değil, , İktidarın 23 Hedefleri Çökmüş Durumda, Ek Bütçe Öncesinde Paralel Bir Ek Bütçe Yaratılma Süreci, Paralel Ek Bütçe Seçime Yönelik Harcamalar İçin Önemli Bir Kaynak, 2024 Bütçesi Üzerine Kısa Bir Değerlendirme, Vergi Muafiyet ve İstisnaları Ağırlıklı Olarak Sermaye Lehine, Vergide Ağırlıklı Olarak Yük Emekçilerin Sırtına Binecek, 2024’te Yine Ek Bütçe Gelebilir!, IMF’li veya IMF’siz Olası Bir İstikrar Programında OVP Sil Baştan Değişebilir! ara başlıkları altında OVP’yi değerlendiriyor.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, OVP’den sonra açıklanan 12. Kalkınma Planı’nı “On İkinci Kalkınma Planı: Temenniler Silsilesi” başlıklı makalesinde planın, Mehmet Şimşek-Gaye Erkan ekibinin uluslararası piyasalardan borçlanmaya odaklanan, finans kapitale şirin görünme gayreti içinde bulunan sığ stratejisine destek amaçlı kurgulandığını belirtiyor. Planın makro ekonomik hedeflerine odaklanan değerlendirmede, Büyüme, İstihdam, Ekonominin Genel Dengesi, Ödemeler Dengesi, Enflasyon konularında planın rakamlarla bir özeti yapılıyor.

Diğer iki makale ise çevirilerden oluşuyor. Güney Işıkara ve Özgür Narin’in, İngilizce olarak Monthly Review’da çıkan makalelerinde küçülme literatürünün eleştirisi, büyümeyi fetiş haline getirmesi ve yakın zamana kadar planlama literatürü ile arasına koyduğu mesafe ele alınıyor. İkinci çeviri, Seth Ackerman’ın, iktisat tarihçisi Robert Brenner’in küresel duraklama teorisinin değerlendirmesini içeriyor.

Sanayi ve Toplum’da, son olarak, 9-11 Kasım 2023 tarihlerinde Odamızın Edirne’de düzenleyeceği Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’nun Cumhuriyetin 100. Yıldönümü etkinlikleri kapsamındaki ön etkinliklerinin kısa haberi ve 28 Ekim’de Ankara’da yapılacak olan Kamuculuk Yeniden etkinliğinin duyurusu yer alıyor.

Sanayi ve Toplum’un tam metin pdf hali açıklamamızın ekinde sunulmaktadır.