SÜRTÜNEN ELEMAN İLE KAYNAK (FSW) YÖNTEMİ KİTABI ÇIKTI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Bu kitapta, sürtünen eleman ile birleştirme kaynak (FSW) yöntemi ve yöntemin endüstriyel alandaki uygulamaları örnekler ile ülkemiz mühendis ve endüstrisine sunulmuştur.  Böylesine önemli ve yeni bir kaynak yöntemini bu eser aracılığıyla meslektaşlarımızla paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, ilgililere yararlı olmasını diliyoruz.

SUNUŞ 

Sürtünen eleman ile birleştirme kaynak yöntemi teknolojiyle beraber gelişimi sürekli devam eden bir kaynak yöntemidir. Birçok yönden sağladığı üstünlükler ile özellikle günümüzde alüminyum ve alüminyum alaşımları için yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.  Endüstrinin birçok dalında uygulama alanı bulan sürtünen eleman ile kaynak yöntemi getirdiği birçok üstünlük ile diğer ergitme kaynak yöntemlerine göre daha uygun bir yöntem konumuna gelmiştir. Özellikle Al ve Al alaşımları için mekanik özelliklerdeki iyileştirmeler, kaynak sonrası oluşabilecek hatalardaki azalmalar ile de gelecekte otomotiv endüstrisi, gemi inşaatı, uçak ve uzay endüstrisi ve diğer imalat sektörlerinde kullanımının her geçen gün artacağı beklenmektedir. 

Endüstride ergitme esaslı kaynak yöntemleri kullanıldığında; oluşturulan kaynak bağlantısının kaynak bölgesinde ve ısıdan etkilenmiş bölgesinde bazı metalurjik çökeltiler oluşmakta ve bağlantıdan istenen mekanik özeliklerde düşmeler ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla, alüminyum ve alüminyum alaşımlarının kaynağı için ergitme oluşturmaksızın gerçekleştirilebilen yeni bir katı faz kaynak yöntemi olan Sürtünen Eleman ile Birleştirme (FSW) kaynak yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem, birçok alanda kullanıma girmiş ve çeşitli alüminyum ve alüminyum alaşımı levhaların birleştirilmesinde yoğun bir biçimde kullanılır duruma gelmiştir. 

Bu kitapta, sürtünen eleman ile birleştirme kaynak (FSW) yöntemi ve yöntemin endüstriyel alandaki uygulamaları örnekler ile ülkemiz mühendis ve endüstrisine sunulmuştur.  
Böylesine önemli ve yeni bir kaynak yöntemini bu eser aracılığıyla meslektaşlarımızla paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, ilgililere yararlı olmasını diliyoruz.

Kitabı hazırlayan ve Oda yayınlarına kazandıran Sayın Prof. Dr.-Müh.Erdinç KALUÇ'a, Sayın Dr.-Müh.Emel TABAN'a, kitabın yayımlanmasında önemli katkıları olan Sayın Melih ŞAHİN ve Sayın Özgür AKÇAM'a ve emeği geçen herkese özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ederiz.