TMMOB, KAMU ÇALIŞANI ÜYELERİ İÇİN MECLİSE YÜRÜDÜ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB, Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücret yetersizliği ve ücret adaletsizliğine yönelik haklı taleplerini içeren dilekçesini iletmek üzere yaklaşık 500 kişilik kitlesel bir katılımla Meclis‘e yürüdü.TBMM önünde TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı basın açıklaması yaptı.

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE

"DENGE TAZMİNATI YASA TASARISI" MEVCUT SORUNLARI
YENİ DENGESİZLİKLER YARATMADAN ÇÖZMELİDİR

Siyasi iktidar, 2002 seçimlerinden sonra açıkladığı "Acil Eylem Planı" ile, kamuda benzer statüler arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkların giderilmesi amacıyla ücret sisteminin sadeleştirilerek mevcut dengesizliğin giderileceği vaadinde bulunmuştu. Aradan geçen sürede bir iyileştirme yapılmadığı gibi, çıkarılan çeşitli yasalarla onaltı kurum çalışanına ek ödemeler getirilmiş, ücret dengesizliği daha da artırılmıştır.

Bu süreçte, çeşitli gerekçelerle ek ödeme alamayan yaklaşık 1.400.000 kamu çalışanına "denge tazminatı" adıyla 2006 yılı için toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasını öngören yasa tasarısı, bu gün TBMM gündemindedir.

TMMOB; "ücret yetersizliği ve dengesizliği" sorununu gidermeye yönelik girişimleri "ilke" olarak olumlu bulmaktadır. Ancak yaşanan süreç ve hazırlanan tasarı bu amaca hizmet etmemektedir.

TMMOB yaptığı saptamalar ışığında kamuoyunu ve ilgilileri uyarmaktadır.

- Açlık sınırı ile yoksulluk sınırı rakamları arasında sıkışan ücretlerimiz, 2006 yılı için yapılan yıllık % 5‘lik genel zamla "insanca yaşanabilir bir düzey"e gelmemiştir. Bu nedenle, öncelikle, ücret yetersizliğini giderecek düzenlemeler gündeme getirilmelidir.

- Gerekçesinde ".. kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen bazı personelin mali haklarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir" denilen Tasarıda, mühendis, mimar ve şehir plancılarına yönelik yeterli düzenlemeler yapılmamıştır.

- Tasarı ile getirilen ödenekler, yeterli değildir.

- Tasarıda, aynı unvanla aynı işi yapan mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki ücret dengesizliği giderilmemekte, aksine artmaktadır.

- Tasarıda yeni kurumsal farklılıklar yaratılarak çalışma barışı bozulmaktadır.

- Tasarıda ek özel hizmet tazminatında ayrıcalık getirilen üç kurumda çalışanlarla, Temmuz 2005‘te aynı çalışma koşullarında aynı ücreti alan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, İller Bankası, İl Özel İdareleri, Belediyeler gibi kurumlarda çalışan mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, eşitlik ilkesine aykırı şekilde bu düzenlemenin dışında tutulmaktadır.

- Siyasi iktidar tasarıda tercihini kullanırken bazı kurumlardaki mühendis, mimar ve şehir plancılarını tasarı kapsamında kısmi olarak değerlendirirken, diğerlerini neye göre kapsam dışında tuttuğunu belirtmemektedir..

- Tasarı ile, "Açık çalışma mahallerinde fiilen çalışma" ölçütüne göre verilecek ek ödemelerin, kurumsal tazminat ödenmesi halinde verilmeyeceği belirtilerek, mühendis, mimar ve şehir plancılarının üretim sürecinden çekilmesine zemin hazırlanmaktadır.

Bu tespitlerle TMMOB, kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı üyeleri adına diyor ki:

- Kamuda çalışan 25 yıllık meslektaşlarımızın ücretleri 2000 Dolar düzeyine çıkarılmalıdır.

- Aynı işi farklı kurumda yapanlar aynı düzenlemeye tabi olmalıdır.

- "Eşit işe eşit ücret" verilmelidir.

- Kamu görevlileri arasında ayrımcılık yapılmadan, getirilecek ek tazminatlardan tüm mühendis, mimar ve şehir plancısı kamu çalışanı yararlanmalıdır.

- Meslektaşlarımız arasında rekabet ortamı ve huzursuzluk yaratacak şekilde farklı kurumlara sağlanacak "özel" avantajlar ortadan kaldırılmalıdır.

- Tasarıdaki "ek özel hizmet tazminatı" kapsamında, halen 125 puan alan geniş kesimin tümüne ayrımsız 100 YTL artış yapılmalıdır.

- Mühendislik hizmetinin niteliğinin yalnızca "arazi-büro" ayrımı ile ölçülemeyeceği her kes tarafından bilinmelidir.

- Yatırım ödeneklerin kısıldığı ve araziye gitmenin neredeyse olanaksız duruma geldiği bir süreçte, "açık çalışma mahallerinde fiilen çalışma" gibi herhangi bir kısıtlama konulmaksızın tüm mühendis, mimar ve şehir plancıları "ek arazi tazminatı"ndan yararlanmalıdır.

- Arazide çalışan meslektaşlarımızın ekonomik sorunları, yeterli düzeye çıkarılacak gündeliklerle çözülmelidir.

- Kurum ayrımı yaratılmaksızın, tüm kurumlardaki mühendis, mimar ve şehir plancılarına tasarıda yer alan 200 YTL "ek ödeme" yapılmalıdır..

- Öngörülen ücret iyileştirmeleri emekli meslektaşlarımızın ücretlerine de yansıtılmalıdır.

- Mühendislik hizmetlerini devletin asıl hizmetleri arasından çıkararak getirilecek sözleşmeli statü ile çalışanların iş güvencesiyle birlikte sosyal haklarını da ortadan kaldıracak "Kamu Personel Yasası" Tasarısı Taslağı, TBMM gündemine gelmeden TMMOB‘nin taleplerini içerecek şekilde değiştirilmelidir.

Siyasal iktidarı 8 Ekim mitinginde binlerce üyemizle birlikte Sıhhiye‘den uyardık. Yetmedi. 28 Aralık‘ta onbinlerce üyemizin imzalı dilekçesini TBMM ne ilettik Algılanmadı. Siyasal iktidarın IMF ve Dünya Bankasına endeksli tuttuğu yol, yol değildir.

Biz, bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları bu ülkede yaşananlara itiraz ediyoruz. Yıllık % 5 ücret artışı getiren bu bütçe bizim bütçemiz değildir. Kamuda ücret dengesizliklerini gidermeyip, aksine daha da artıran bu tasarı bizim tasarımız değildir. Bu yaşam bizim kabul edebileceğimiz bir yaşam değildir. Biz, başka bir dünya, başka bir Türkiye, başka bir yaşam mümkün diyoruz.

TMMOB bu süreçte yeni dengesizliklerin yaratılmaması için siyasal iktidarı bir kez daha üyeleri ile birlikte topluca uyarıyor. TMMOB, siyasal iktidarı derhal, hemen, şimdi, taleplerini yerine getirmeye çağırıyor.

Biz biliyoruz: Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz.

 

Mehmet SOĞANCI

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı