TMMOB SANAYİ KONGRESİ 2009 DÜZENLEME KURULU 1. TOPLANTISI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Bu yıl onyedincisi düzenlenecek olan TMMOB Sanayi Kongresi 2009’un Düzenleme Kurulu toplantısı 24 Ocak 2009 tarihinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası Genel Merkezinde 22 kişinin katılımıyla yapılmıştır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Sekreteryalığında geleneksel olarak TMMOB adına düzenlemekte olan TMMOB Sanayi Kongresi 2009 için Düzenleme Kurulu toplantısı öncesinde geçmiş dönem düzenlenen kongrelerin Yürütme Kurulu üyeleri, akademisyenler ve Oda Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte 4 adet atölye çalışması gerçekleştirmiştir. Atölye çalışmalarında Prof. Dr. Korkut BORATAV, Prof Dr. Oktar TÜREL, Prof. Dr. İşaya ÜŞÜR, Prof. Dr. Aziz KONUKMAN, Prof. Dr. Hayri KOZANOĞLU'ndan oluşan akademisyenler yer almıştır. Atölye çalışmaları 11 Eylül 2008'de, 6 Kasım 2008 tarihlerinde Ankara'da, 4 Aralık 2008'de İstanbul'da ve 9 Ocak 2009'da yine Ankara'da MMO Genel Merkezinde yapılmıştır. Çalışma sonucu hazırlanan taslak çalışma, bu toplantıda düzenleme kurulu üyelerine iletilmiş ve Kongre hakkında genel bir bilgilendirme yapıldıktan sonra yapılan tartışmalar sonucunda aşağıda yer alan konular karar altına alınmıştır.

Gündem:
1.    Kongre Hakkında Genel Bilgilenme,
2.    Kongre Ana Başlığı ve Ele Alınacak Konuların Belirlenmesi,
3.    Kongre Tarih ve Süresinin Belirlenmesi,
4.    Kongre Düzenleme Kurulu Toplantı Takviminin Belirlenmesi,
5.    Kongre Yürütme Kurulunun Belirlenmesi,
6.    Kongre Sekreterinin belirlenmesi,
7.    Kongreye Bildiri Verme ve Yazım Koşullarının, Bildiri Değerlendirme Koşullarının Belirlenmesi,
8.    Kongre Bütçesinin Belirlenmesi,
9.    Kongre Afiş ve İlk Duyuru Şeklinin Belirlenmesi, 
10.    Dilek ve Öneriler,

Ekonomik krizin dünya ve Türkiye sanayi üzerindeki etkilerini ele alıp incelemek yaşamsal bir konu olmaktadır. 2007 Sanayi Kongresi'nde ele alınan konular halen güncelliğini korumaktadır. Kalkınma, refah ve istihdam odaklı bir sanayi yapılanması, her zamankinden daha acil olarak ülkenin gündemindedir. Dünya konjonktürü de buna uygun koşulları içermektedir. Planlama politikası ve bu politika sonucunda sanayi sektörünün öncelikleri ortaya konulmalıdır. Destekler ve teşvikler hem sektörel hem de bölgesel düzeyde ele alınmalı, öncelikli sanayi alt sektörleri tartışmaya açılmalıdır. Bu bağlamda bu dönem düzenlenecek Kongre bir önceki etkinliğin devamı niteliğinde olup, başlık bir önceki etkinliğe paralel olarak; "Dünya Ekonomik Krizi ve Türkiye Sanayinin Yeniden Yapılanması, Planlamada Model Önerileri İstihdam Öncelikli Bölgesel Refah ve Kalkınma" olarak belirlenmiştir. 

Sanayi Kongresi 2009 bu bağlamda ele alındığında önemli bir tartışma ve öneriler sunma platformuna dönüşecek ve kamuoyuna uygulanabilir tezler sunabilecektir. 

Bu kapsamdaki Kongrenin 12-13 Aralık 2009 tarihinde iki gün olarak gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Düzenleme Kurulu 2. Toplantısı 13 Haziran 2009, 3. Toplantısı 10 Ekim 2009 tarihlerinde yapılacaktır. Kongre sekreteri MMO Teknik Görevlisi Emin G. UYSAL olarak belirlenmiştir. Yürütme Kurulunun oluşturulması için Odalara 2 Şubat 2009 tarihine kadar süre verilmiştir.

 

Kongrede tartışma başlıkları ana hatları ile şöyle çizilmiştir:

1.    Kriz Sürecinde Dünya Ekonomisi ve Rekabette Temel Eğilimler
2.    Krizde Türkiye Sanayinin Durumu ve Geleceği
3.    Alan Çalışmalarına Yönelik Panel ve Özel Oturumlar
•    Alan Çalışması : Türkiye Sanayinde Öncelikli Sanayi Sektörler ve Bölgesel Kalkınma Yaklaşımı,
•    Alan Çalışması : Kalkınma ve İstihdam Odaklı Sanayileşme İçin Planlama Önerileri,
•    Alan Çalışması : Planlı Dönemde Türkiye Sanayinin Öyküsü (1961 – 1980)
4.    Forum ve Tartışmalar Oturumu

Bunlarla birlikte hem TMMOB Sanayi Kongresi 2009'a bir altlık oluşturması hem de yaşanan mevcut krizin bütünlüklü ve sektörel bazda ele alınarak değerlendirilmesi amacıyla 28 Şubat 2009'da "TMMOB Sanayi Kongresine Giderken Sanayi Sektörlerinin Durumu" başlıklı bir günlük Sempozyum etkinliği yapılması öngörülmüştür. 

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Alaeddin Aras ile Şehir Plancıları Odası ve Tekstil Mühendisleri Odası'nın mazeretli olarak katılmadığı Düzenleme Kurulu toplantısında şu isimler bulunmuştur:

BİRİM    ADI    SOYADI
ÇevreMO    Burçak    KARAMAN UYSAL
ElektrikMO    E.Orhan    ÖRÜCÜ
Metalurji MO    Hüseyin    SAVAŞ
JeolojiMO    Hakkı    ATIL
MadenMO    Ayşen    ERTEN
GıdaMO    Yusuf    SONGÜL
KimyaMO    Hasan    KOÇ
ZiraatMO    Fatih    TAŞDÖĞEN
MMO    Emin     KORAMAZ
MMO    Ali Ekber     ÇAKAR
MMO    Tahsin     AKBABA
MMO    A. Selçuk    SOYLU
MMO Adana    Hüseyin    ATICI
MMO Antalya    Murat    TÜRKMENOĞLU
MMO Bursa    Remzi    ERİŞLER
MMO Denizli    Hüseyin    HADIMLI
MMO Diyarbakır    Hakan    SUBAŞI
MMO Edirne    Emre    DERELİ
MMO Eskişehir    R. Erhan    KUTLU
MMO Gaziantep    Ali    PERİ
MMO İstanbul    Turgut    BOZKURT
MMO Zonguldak    Atıf    METE