TMMOB: "SİYASAL İKTİDARI GERÇEK BİR AÇILIM YAPMAYA VE "YÖK'Ü TÜM KURUMLARI İLE KALDIRMAYA" ÇAĞIRIYORUZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeniyle 6 Kasım 2009 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

SİYASAL İKTİDARI GERÇEK BİR AÇILIM YAPMAYA VE "YÖK‘Ü TÜM KURUMLARI İLE KALDIRMAYA" ÇAĞIRIYORUZ
Bugün, 6 Kasım YÖK‘ün kuruluş yıldönümü.

12 Eylül zihniyetinin ülkemizde farklılıkları yok etme, insanları tek tip haline getirme politikasının bir ürünüdür YÖK. Bilimin, araştırmanın merkezi olması gereken üniversiteleri asıl işlevlerinden uzaklaştırarak, tüm toplumsal hayata vurulan darbedir YÖK.

Bugün YÖK‘ün kuruluşunun 28. yıldönümü. Toplumu "açılım" hikâyeleri ile oyalayan Siyasal İktidarı gerçek bir açılım yapmaya ve "YÖK‘ü tüm kurumları ile kaldırmaya" çağırıyoruz.

Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak biz;

Küreselleşme ve sermaye isteklerine göre üniversitelerin yapılandırılması uygulamalarından vazgeçilmesini,  

Toplumsal eşitsizliğin her çeşidini sürekli ve sistemli olarak üreten eğitim yapısının terk edilmesini,  

Üniversitelerin özerk ve demokratik bir anlayış temelinde yeniden düzenlenmesini,

Üniversitenin bütün bileşenlerinin yönetim ve karar sürecine katılmalarının güvence altına alınmasını,

Baskıcı ve cins ayrımcı uygulamalarla dolu eğitim programlarının terk edilmesini istiyoruz.  

Biz,  

Üniversite eğitiminin bilimsel, özerk ve demokratik ortamlarda sürdürülmesini; polis ve jandarmanın üniversitelerden çıkarılmasını,  

Öğretim üyelerinin düşüncelerinden, sendikal eylemlerinden ve demokratik taleplerinden dolayı karşılaştıkları her türlü ceza ve sürgün uygulamalarına son verilmesini istiyoruz.

Biz,

Belletme ve ezbercilik yerine öğrenmek, verileri kabul etmek yerine araştırma yeteneğini geliştirmek; teknik eğitim yanında sosyal ve kültürel eğitimleri de tamamlamak; eğitimde; sorgulayan, düşünen, dayanışma duygusuna sahip, bilimsel kriterleri önemseyen, aydınlanmış öğrencilerin yetişmesini amaçlayan bir üniversite eğitimini,  

Çok sayıda donanımsız üniversite ve bölüm açmak yerine, ülke ihtiyaçlarını gözeten yeterli eğitim kadrosu ve kütüphane, derslik, laboratuar, yurt vb. alt yapısı tamamlanmış kuruluşlar oluşturulmasını; açılmış bulunan üniversitelerin eğitim düzeyinin arttırılmasını ve kalite eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasını,  

Genel bütçeden eğitime aktarılan payın yeterli seviyeye getirilmesini ve üniversite bütçelerinde bilimsel araştırmalara ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.  

Biz,

Eğitimin her kademede eşit ve parasız olmasını,

Harç, ikinci öğretim, yaz okulu gibi paralı uygulamaların kaldırılmasını,

Öğrenci sağlık sigortası uygulamasına geçilmesini istiyoruz.  

Biz, "üniversiteler üniversite bileşenlerinindir!" diyoruz; eşit, parasız, demokratik, bilimsel eğitim istiyoruz!

TMMOB, bugün sokakta YÖK‘e karşı sözünü söyleyen üniversite öğrencilerini sevgiyle selamlıyor.

Yaşasın Özerk ve Demokratik Üniversite Mücadelemiz!

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı