TYUYÇ HAKKINDA GÖRÜŞÜ İSTENEN TMMOB&8217;DEN YÖK&8217;E ELEŞTİRİ: &8220;ASLİ UNSUR OLMASI GEREKEN MESLEK ODALARI ÇALIŞMA SÜRECİNE DAHİL EDİLMEDİ&8221;

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, iki yıl içinde tamamlanan Türkiye Yükseköğretim Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi Ara Raporu’nun hazırlanış sürecine dahil edilmeyerek, sadece nihai bilgilendirme toplantısına çağrılmasını “paydaş olma anlayışı ile örtüşmediği” gerekçesiyle Yüksek Öğretim Kurulu’nu eleştirdi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 21 Ocak 2009 tarihinde gönderilen çağrı ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden (TMMOB) Türkiye Yükseköğretim Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi Ara Raporu (TYUYÇ) hakkındaki görüşlerini beş gün içinde bildirmesi istendi. TMMOB'nin bir Komisyon oluşturarak 30 Ocak 2009 tarihinde katıldığı toplantıda, Makina Mühendisleri Odası (MMO) adına Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar ve Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Müfit Gülgeç yer aldı. MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar toplantıda görüşlerini açıklarken, beş günlük sürenin raporun değerlendirilmesi için yeterli olmayacağını belirtti. TMMOB'nin, raporun içeriği ile ilgili kapsamlı değerlendirme ve görüşlerinin Kurul'a önümüzdeki süreçte iletileceğini bildiren Çakar, hazırlanan değerlendirme ve görüşlerin kamuoyu ile de paylaşılacağını açıkladı. Ali Ekber Çakar tarafından YÖK'e yazılı olarak da iletilen TMMOB eleştirileri şöyle sıralanıyor:

"30 Ocak 2009 tarihli ‘Bilgilendirme Toplantısı' programında sunumun ardından ‘Genel Değerlendirme ve Tartışmalar'a ayrılan toplam 75 dakikalık sürede 72 paydaş kuruluşun hangi görüş ve değerlendirmesinin ne ölçüde alınabileceği tartışmalıdır. Bu nedenle söz konusu programın fikir alma, değerlendirme ve paydaşların sürece etkin katılımını sağlamaktan çok, usulen yerine getirilen şekilsel bir programın olduğu konusunda kuşku duymaktayız.
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının eğitim ve uygulama alanlarını ilgilendiren TYUYÇ çalışmaları sürecinde asli unsur olması gereken meslek odalarına yer verilmemiştir. Oysa; mesleklerin uygulama alanlarının tanımlanabilmesi için gerekli olan ulusal mevzuat çerçevesinde, mesleğin uygulanma ve bununla ilgili düzenlemeler ile üyenin mesleğin davranış ilkelerine uygun olarak hizmet vermesinin sağlanması, sürekli eğitim anlayışı çerçevesinde gereklerin yerine getirilmesi çok açık bir biçimde meslek odalarının görevleridir. Meslek odaları halen bu görevlerini yerine getirmektedir.
Raporun mevcut halinden söz konusu uygulamanın yürürlüğe girmesinden sonra, daha önce mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı yetkisini kazanmış ve mesleklerini icra etmekte olan üyelerimizin durumları ve diplomalarının denklikleri ile ilgili nasıl bir uygulama yapılacağı açık değildir.
TMMOB, konunun doğrudan tarafı olup mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı alanında tek yetkili meslek örgütüdür.
Kurulunuzdan beklentimiz, görüşlerin alınarak dosyalanması değil, konunun asli unsurlarından olan Birliğimiz ve bağlı odaların karar alma süreçlerine aktif olarak dahil edilmesidir."