"YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI" TMMOB ANKARA İKK PANELİNDE MASAYA YATIRILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu tarafından, Odamız Ankara Şube sekreteryalığında "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunu Tasarısı" isimli panel düzenlendi. Ankara Ekin Sanat Merkezi‘nde, 5 Ekim 2006 tarihinde düzenlenen panele İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tokyay, TMMOB Hukuk Danışmanı Av.Nurten Çağlar Yakış katıldı. Paneli Oda Başkanımız Emin Koramaz yönetti. İlginin yoğun olduğu Paneli 200‘e yakın katılımcı izledi.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Ramazan Pektaş, açılış konuşmasında Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanun Tasarısı‘yla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Hükümet kendi mimar, mühendis ve şehir plancısını gözden çıkarıyor" dedi. 14 Ekim'de Ankara'da yapılacak TMMOB Mitingi'nin herkes açısından çok önemli olduğunu söyleyen Pektaş, herkesi mitinge destek vermeye çağırdı. Pektaş, "Mühendis ve mimarların karşı olduğu Tasarının kabul edilmesi durumunda Türkiye‘de çalışmak isteyen yabancı mühendis ve mimarların diplomalarında denklik şartı aranmayacak, çalışma izni için TMMOB ve Bayındırlık Bakanlığının görüşüne başvurulmayacak" dedi.

İKK Sekreteri Ramazan Pektaş'ın ardından, oturumu yöneten Oda Başkanımız Emin Koramaz, yaptığı panelin açılış konuşmasında şunları söyledi:

"Şubat 2003'te kanunda yapılan yeni düzenlemeler bile küresel sermayeyi tatmin etmedi. Gündeme getirilen 4817 Sayılı Kanun Tasarısı, şu an yürürlükte olan mühendislik ve mimarlıkla ilgili kanun maddelerinin kaldırılmasını öngörüyor. Mevcut yasaların değiştirilip, yerine 4817 Sayılı Kanun tasarısının gündeme getirilmesine neden olarak; görüş isteme sürelerinin çok uzun olması, bu nedenle de yabancı sermayenin kaçtığı, görüşme sürelerinin kısaltılması gerektiği gösteriliyor. Türkiye'de bir mühendisin mesleğini icra etmesi için ihtisas eğitimi alması ve TMMOB'ye bağlı ilgili Odalara üye olması gerekiyor. Yurtdışında eğitim görmüş bir mühendis de Yüksek Öğrenim Kurumu'ndan denklik belgesi alarak Türkiye'de mesleğini icra ediyor. Fakat getirilmek istenen yeni madde ile "denklik" kaldırılıyor. Bu durum da yabancılara sınırsız çalışma özgürlüğü getiriyor.

Böylece bu madde ile yabancılar yerli mühendise göre korunuyor. Bizler bu akşam düzenlediğimiz panelle, konuyu:

• Hocamız ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tokyay ile mühendisler olarak mesleki ve akademik,

• TMMOB Hukuk Danışmanı Av. Nurten Çağlar Yakış ile hukuki,

• Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Güler ve İzmir Milletvekili Erdal Karademir ile de siyasi boyutunu ele alacağız.

"MÜHENDİS VE AKADEMİSYEN OLARAK TASARIYA KARŞIYIM"

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tokyay, ne Türkiye'de yabancıların çalışmasına ne de Türk mühendislerin yurtdışında çalışmasına karşı olmadığını belirterek, "Ancak bunun belirli şartları vardır. Meclis'te bulunan yasada bir çok sakıncalı durum var. Hem mühendis hem de akademisyen olarak bu düzenlemeye karşıyım" dedi.

Yasa tasarısında "sadeleştirme ve kolaylaştırma" yapmak adına yabancı mühendisler ve mimarların diplomalarında denklik şartının aranmayacağını kaydeden Tokyay şöyle konuştu:

"Bu tasarı kabul edildiği takdirde Türkiye'ye gelecek yabancılarda denklik şartı aranmayacak. Böyle bir düzenlemeyi hiçbir ülke yapmaz. Fransa ve İtalya önceki yıllarda benzer bir sistem yapmış ve bizde yapılmak istenenin tersine bütün yetkileri meslek örgütüne vermiştir. Diğer ülkelerdeki eğitim sistemi bizimkinden çok farklıdır ve bir çoğunun diploması bize denk değildir."

"MESLEĞİN NİTELİĞİ DÜŞÜRÜLECEK"

TMMOB Hukuk Danışmanı Nurten Çağlar Yakış da bu kapsamda TMMOB Yasası‘nın bazı maddelerinde yapılacak değişiklikler hakkında bilgi verdi. Yeni düzenlemelerle yurt dışında eğitim gören ancak YÖK‘ün denklik vermediği Türk mühendis ve mimarların Türkiye‘de mesleklerini icra edemeyeceğini, ancak onlarla aynı okulda öğrenim gören yabancı mühendislerin mesleki ve akademik yeterlilikleri olmadan Türkiye‘de çalışabileceğini ifade eden Yakış, ‘‘Bu mesleğin niteliğini düşürecek, kendi vatandaşlarımızın aleyhine durum oluşturacak bir düzenlemedir‘‘ diye konuştu.

İzmir Milletvekili Erdal Karademir ise Türkiye'de son dönemde çıkarılan ve yabancılara kolaylık sağlayan yasalara dikkat çekerek, "Kendi ülkemizdeki mühendis ve mimarların önünü kapatacak bu yasal düzenleme hiç doğru değil. Bizim ülkemizde üniversite mezunu bir çok gencimiz işsiz ancak buna rağmen hizmet sektöründe sınırsız yabancının çalışmasının önü açılıyor"dedi.

"TÜRKİYE'Yİ YABANCILARA PAZARLAMA PEŞİNDELER"

İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Parlamentoda TMMOB için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

"Mesleki Yeterlilik Kurumu Kurulmasına İlişkin Tasarı ile neredeyse TMMOB'yi yok edeceklerdi. Biz çabalarımızla bunu engelledik. Dört yıllık iktidarı süresince bu Hükümeti beraber izliyor ve aldığı kararların altında beraber eziliyoruz".

İzmir Milletvekili Erdal Karademir, konuşmasında 1960'lı yıllardan beri yabancılara duyulan bir hayranlık olduğunu, Türkiye'nin "Küçük Amerika'ya" dönüştürülmeye çalışıldığını vurgulayarak, 1980'den sonra bu hayranlığın her geçen gün arttığını ifade etti. Bu hayranlığın son 4 yıllık süreçte arttığını belirten Karademir,

"İktidarın getirdiği yasalar, hep birilerinin istediği yasalar. İktidarın uluslar arası arenada ve anlaşmalarda birilerine çıkaracaklarına söz verdikleri yasalar. Kendi deyimleri ile "Türkiye'yi pazarlama" peşindeler. Gündeme getirilen bu Yasa, Türkiye'yi pazarlamanın sonucudur. Tüm hizmet sektöründe yabancı sermayenin önü açılıyor. Yasal dayanakların önü 2003 yılındaki yasa ile açıldı. Fakat 3 yıl sonra bu yasa, yabancı sermayenin beklentilerine cevap vermiyor. Bu Yasa Tasarısı, yabancıların daha rahat ve özgür çalışıp, ülkeye girmeleri, rantlardan yararlanmaları için gündeme getirildi" dedi.

"HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKEN TEK ŞEY GÜÇ BİRLİĞİ"

Panele konuşmacı olarak katılan diğer parlementer Mersin Milletvekili Dr.Hüseyin Güler idi. Konuşmasına, Başbakan'ın dışardan "doktor ithal etme mantığında" olduğunu belirterek başlayan Güler, İzmir Milletvekili Erdal Karademir'in söylediklerinin altına imzasını atacağını söyledi. TMMOB'nin 14 Ekim Mitingi için "Direniş" ifadesini kullanan Milletvekili Güler, Ankara'da olursa mitinge katılmaya çalışacağını belirtti.

Güler, örgütsüz toplumların geleceğinin karanlık olduğunu vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

"Üniversite gençliğinin duyarsızlığı ve aymazlığı yüzünden her şey birilerine bırakılmış durumda. Bu birileri İktidar, Meslek Örgütleri ve STK'lar olabilir. Suç tek taraflı değil. Hayata geçirilmesi gereken tek şey "Güç Birliği".

Panelin kapanış konuşmasında Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, şunları söyledi:

"12 EYLÜL CUNTASI'NDAN SONRA HERŞEY YENİDEN ŞEKİLLENİYOR"

"TMMOB örgütlülüğünün dağıtılması ve meslek örgütü olarak yetkilerinin alınması için çıkarılmak istenen tüm yasalar birbiriyle bütünlüklü. Özellikle "12 Eylül Cuntası"ndan sonra her şey yeniden şekilleniyor. Birilerine daha çok rant kazandırmak için ülkemiz kaynakları, teknik birikimi, eğitimi feda ediliyor. Buna ancak örgütlü bir toplum olarak ve mücadele ederek karşı durabiliriz.

Yasa Tasarısı'na karşı mücadele alanımızı kullanacağız ve 14 Ekim'de sözümüzü söyleyeceğiz. Daha önce Meslekli Yeterlilik Kurumu Kanun Tasarısı'nda geri adım attırarak bunun mümkün olabileceğini gördük.

Bu Yasa Tasarısıyla kendi mühendisini, çalışanını "mülteci" durumuna düşüren başka bir ülke yok. Bu Tasarı Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı. Yabancı mühendis ülkemizde herhangi bir kıstasa tabi olmazken, kendi ülkemiz mühendisi akademik yeterlilikten geçecek.

Bu Yasa Tasarısı ülkemizin teknik, bilgi ve üretme yeteneğini bitirmek isteyen bir tasarı. Bizlerse mühendis olarak yaşamı kuran bir mesleğin insanlarıyız. Bu nedenle TMMOB çatısı altında olan diğer odaların sorunlarına karşı da duyarlıyız ve tepkilerimizi ortak bir şekilde ortaya koyuyoruz.

Salı günü komisyonda görüşülecek olan "Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı"na karşı 23 Oda olarak görüşlerimizi ilgililere iletiyoruz. Mühendis Milletvekillerinden başlayarak, görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Fakat özellikle mühendis ve mimar Milletvekillerini bu Yasa Tasarısı'na karşı kürsüden konuşmaya davet ediyoruz.

"BİZLER YABANCI DÜŞMANI DEĞİLİZ, ÜLKE MÜHENDİSLERİNİN BİTİRİLMESİNE KARŞIYIZ"

Bizler yabancı düşmanı değiliz, ülke mühendislerinin bitirilmesine karşıyız. Bu tasarı, "bu ülke mühendislerinin bilgi ve beceri düzeyi yeterli değil mi?" sorusunu gündeme getiriyor. Bu tasarının, oyunun arkasında yabancı sermayenin kıstasları olduğu için, yabancı sermaye herhangi bir engelleme olmadan istediği yerde personel yatırımı yapabileceği için, ülkemizin bilgi üretimini ve mühendisini yok etmeye yönelik olduğu için karşıyız.

Bu Yasa Tasarısı sadece TMMOB'ye değil, geleceğimize ve sanayileşmemize vurulmak istenen son darbe! Bu nedenle, vurulmak istenen bu son darbeye karşı, 14 Ekim'de Ankara'da TMMOB Mitingi'nde en kitlesel şekilde hep beraber yer almamız gerekiyor.

Hep eleştirdiğimiz ve beğenmediğimiz Osmanlı İmparatorluğu'nda bile Mühendis ve Mimarlar Derneği vardı. Padişaha bu derneği neden kurduklarını sorduklarında; "Sınırlar içindeki mühendisleri ve mimarları yabancı kurumlara karşı savunmak için kurduğunu" söylemiş. Ama bugün ülkemiz yabancı kurumlara karşı savunmasız bırakılmak isteniyor. Bu nedenle bu Yasa Tasarısı'nın kabul edilmemesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz".