YENİ YAYINLARIMIZ...

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

II. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi Bildiriler Kitabı, II. İletim Teknolojileri Kongresi Bildiriler Kitabı ve IX. Otomotiv ve Yan Sanayii Sempozyumu Bildiriler Kitabı çıktı.

SUNUŞ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası yıllardır ülke kaynaklarının halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda bilimsel esaslar çerçevesinde kullanımını, üretimin ve sanayileşmenin kalkınmada temel olduğunu savunmuştur. 

Bilim ve teknolojinin değişim hızının arttığı günümüzde, firmaların bünyelerindeki israf odakları temizlenerek, Kuruluşun rekabet gücünde büyük artışlar elde edilebilmektedir. Günümüz ekonomi şartlarında rekabet gücünü kuvvetlendirmek isteyen firmalar, yeniden yapılandırma anlayışı içinde bu felsefeden yola çıkarak, bazı fonksiyonlarını dinamikleştirme yoluna gitmektedirler. Bu işe, bakım fonksiyonu ile başlandığı takdirde, kısa sürede, önemli (elle tutulur – ölçülebilir) gelişmeler sağlanabilmektedir.

Endüstriyel gelişmeye paralel olarak işletmelerin büyümesi, duruş maliyetlerinin artması ve rekabet koşullarında, güvenli ve daha düşük maliyetlerle üretim yapılması zorunluluğu nedeniyle, sağlıklı makinalarla çalışılması ihtiyacı ve bu nedenle, bakım faaliyetlerine verilen önem giderek artmaktadır. Bakımlı bir tesisteki arıza ve kazaların minimuma inmesi, iş kazalarının da azalmasına, can ve mal kayıplarında asgariye inmesine neden olacaktır.

Kaynak israfına neden olan bakım sorunlarının, çağdaş işletmecilik anlayışıyla ele alınması ile, kayıp ve giderlerin önlenmesi veya en alt düzeye çekilebilmesi mümkün olmaktadır. Bakım; üretimin planlara göre yürütülmesinde ve kuruluşun kârlılığında etkin bir faaliyet alanıdır. Bakım ihtiyacı; mümkün ise önlenmeli, ya da en az külfet ile karşılanması için planlı bir şekilde ele alınmalıdır.

Bakım çalışmaları geniş çapta insana dayalı olduğundan, bakımın güvenilirliğinde insan etmeninin katkısı çok önemlidir. Bir kuruluşun bakım stratejisinin başarısı, kuruluşun bakım etkinliklerini hangi gözle gördüğüne bağlıdır. Bunun için kültür değişikliği şarttır. Kültür değişikliği, başta üst yönetim olmak üzere, etkili bakımın kuruluşun başarısındaki rolünün herkesce anlaşılmasıdır. Bu değişim olmadan, karşılıklı sorumluluk anlayışı oluşamaz. Karşılıklı sorumluk anlayışı oluşmadığında ise, etkili bakımın kuruluşun başarısındaki rolü daima gözden kaçar veya önemsenmez. 

II. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi teorik ve pratik uygulamalar ile Türkiye'de bakım teknolojileri konusundaki bilgi birikiminin paylaşılmasını amaçlamaktadır. 

Odamız adına Denizli Şubemiz yürütücülüğünde gerçekleştirilen II. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi'nin gerçekleşmesini sağlayan Düzenleme Kurulu'na, Yürütme Kurulu'na, Danışmanlar Kurulu'na, katkıda bulunan Kurum ve Kuruluşlara, Denizli Şubesi Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, bildiri sunan, kurs veren ve panelist olarak katılan meslektaşlarımıza, uzmanlara ve tüm delegelere, sergiye katılarak Kongremize önemli destek sağlayan ülkemizde ürün ve hizmet üretiminde bulunan değerli firmalara teşekkür ederiz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

SUNUŞ

Ülkemiz genelinde üretilen ve ithal edilerek kullanıma sunulan konveyörler, yürüyen merdivenler, asansörler ve vinçlerin teknoloji ve normlara uygunluğunun sağlanması kalkınmamız için önemli bir husustur.
Belirtilen ürünlerin uluslar arası güvenlik sistemlerine bağlı olarak işaretlendirilmesi, güvenlik ve koruma sistemlerinde alınacak önlemlerin geliştirilmesi ile ilgili olarak Odamız bugüne kadar yayınları, seminerleri ve diğer etkinlikleri ile önemli katkılar sağlamıştır.
İkincisini düzenlemekte olduğumuz İletim Teknolojileri Kongresi ile,
• İletim teknolojileri uygulamalarında mühendislik yaklaşımları
• CE sertifikasyonu konusunda son gelişmeleri
• Özürlüler için gerekli yasal ve teknolojik ihtiyaçların belirlenmesi ve çözüm önerileri
• Yasal mevzuatlardaki son değişiklikler
• İletim teknolojileri ve bakımın önemini tartışmasına ve bilgisine sunmak tüm tarafların, üniversitelerin, sanayinin, mühendislerin ve sektörün

Bu bilgiler ışığında
• Oluşacak bilgi ve görüşleri, TSE, Sanayi Bakanlığı ve onay kuruluşlarına iletilerek ürünlerde ortak konseptlerin oluşmasının sağlanması,
• Üretimleri için AR-GE yatırımı yapan firmaların, üretimleri sırasında mühendislik bilimini ve etiğini doğru biçimde kullanmalarını sağlayacak birikimin oluşturulmasını
• Sanayici ve kullanıcıya bilinçli seçim ve doğru bilgilerin iletilmesini sağlamayı,
Sektörde ulusal sanayinin gelişimine katkıda bulunarak Oda-Sanayi-Üniversite işbirliğini arttırmayı amaçlamaktayız.

Bu nedenle İletim Teknolojileri alanında sektörün ve makina mühendislerinin ihtiyacı olan bilgi eksikliğinin giderilmesine yönelik üniversitelerin, akademisyenlerin katkısının sağlanması, uzmanlaşma, sertifikasyona yönelik çalışmaların kongreye aktarılması çok önemlidir.
Bu kongrenin ilgili sektörlere bilim ve teknoloji temelinde önemli katkılar sağlayacağını umuyoruz. Bu konuda bakanlıkları sektörle ilgili dernekleri, yayıncı kuruluşları, imalatçı kuruluşları, üniversiteleri ve akademisyenleri katkı sunmaları için biri araya getirmeye, platform açmaya çalıştık.
Makina Mühendisleri Odası adına İstanbul Şubemiz yürütücülüğünde düzenlenen İletim Teknolojileri Kongre ve Sergisi'nin gerçekleşmesini sağlayan Düzenleme, Yürütme ve Danışmanlar Kurulu Üyeleri'ne, MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyelerine ve MMO Kadıköy Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyelerine, Etkinlik Sekretaryasına, MMO İstanbul Şube ve Kadıköy Temsilcilik çalışanlarına, kongre ve sergimizi destekleyen kuruluşlara, bildiri sunan ve panelist olarak katılan bilim insanları ve sektör temsilcilerine, sergiye katılan firmalara ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

SUNUŞ

Makina Mühendisleri Odası, ülke sanayisinin gelişmesi için ortaya koyduğu çalışmalarının yanı sıra değişik alanlarda ulusal düzeyde etkinlikler düzenleyerek sanayileşmenin sorunlarının tartışılması, ve çözümler üretilmesi için bağımsız, demokratik platformlar oluşturmaktadır. Bu kapsamdaki etkinliklerden birisi de 1985 yılından beri düzenlenmekte olan ve artık bir gelenek haline gelen Otomotiv ve Yan Sanayi sempozyumudur. 

Odamız adına Bursa Şube sekreteryalığında bu yıl 9.'su düzenlenen sempozyumda; üniversiteler, sanayi, kamu, sektörel dernekler ve kuruluşların temsilcileri, mühendisler ve uygulamacılar ortak bir bilgi paylaşım ortamında bir araya gelerek; Sektörün günümüzdeki konumu, gelişmenin önündeki sorunları, sorunlara yönelik çözüm önerileri, gelecek vizyonu, bilimsel ve teknolojik gelişimler, yeni açınımlar konularında bilgi alışverişinde bulunacaklar ve elde edilecek sonuç bildirgesi ile sektörün gelişmesine katkıda bulunacaklardır. 

Bu sempozyumla; özellikle geleceğe projeksiyon tutmak, sektördeki örgütlenmelerden bugünü değerlendirirken geleceği planlayabilme yeteneğini ortaya koymak, ilgili resmi kurum ve kuruluşların da bilimsel, teknik, mali ve politik açıdan geleceğe ilişkin hazırlıkları hakkında bilgilenme yapılması amaçlanmıştır. Özellikle sektördeki insan kaynağının, uzun vadeli olarak değerlendirilmesi açısından da otomotivin geleceğini masaya yatırmanın gerekli ve yararlı olduğunu düşünüyoruz. Keza tüketicilerin davranışlarının çok önemli hale geleceği tüketimi şekillendiren faktörler içinde satış sonrası hizmetlerin öneminin yanı sıra tüketici bilincinin belirleyici faktör olacağı da gözden kaçırılmamalıdır.

Sempozyum süresince 7 paralel oturumda 28 bildiri sunumu yapılacak, iki panel düzenlenecektir. İlk panelde Bursa ‘da 200 orta ölçekli yan sanayide gerçekleştirilen anket sonuçlarının sunumu da yapılacak olup, bu sunum paralelinde Bursa‘da otomotiv sektörünün gelişimi tartışılacaktır. İkinci gün gerçekleştirilecek olan diğer panelde ise AB sürecinde Türkiye‘nin otomotiv politikalarının belirlenmesi konusu değerlendirilecektir. 

Bu sempozyumun en önemli özelliklerinden birisi de Türkiye‘nin ilk otomobili olan DEVRİM‘in sempozyum süresince Bursa‘lılar ve katılımcılar ile birlikte olmasıdır.

IX. Otomotiv ve Yan Sanayi Sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan Düzenleme Kurulu'na, Yürütme Kurulu'na, Danışmanlar Kurulu'na, Destekleyen Kurum ve Kuruluşlara, Bursa Şube Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, bildiri sunan, panelist olarak katılan meslektaşlarımıza, uzmanlara, delegelere ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu