Mühendis ve Makina Dergisi: EKİM 2002

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sunuş

Değerli Okuyucularımız;

 

Türkiye son yılların en ağır ekonomik krizini yaşıyor. Ülkemizde yaşanan kriz, uzun yıllardır uluslararası finans kuruluşlarının güdümünde uygulanan, insanı ve emeği gözardı eden ekonomik, sosyal politikaların ve siyasal tercihlerin sonucudur. Türkiye‘ye bu politikaları dayatan IMF ve Dünya Bankası güdümündeki hükümetler ardı ardına yaşadığımız krizlerin baş sorumlusudur. Siyasal iktidarların yıllardır uyguladıkları IMF programları sonucunda gelir dağılımı son derece bozulmuş ve ülke içinde yoksullaşma artmıştır. Birleşmiş Milletler 2002 İnsani Gelişme Raporu‘na göre ülkemiz ekonomik anlamda gerilemiş; %18‘i yoksul, %2,5‘u ise mutlak yoksul ve 1,5 milyondan fazla kişi 1 dolar ile geçiniyor hale gelmiştir. Ülkemizde planlama fikrinin tümden göz ardı edildiği ve gerçek anlamda vahşi sömürü düzeninin uygulandığı bir süreç yaşanmaktadır.

Türkiye 2001 Şubat krizinin arkasından IMF kredili destek ile borçları "çevirmeye" çalışmış ancak fazla yol alamamıştır. Her geçen gün biraz daha yoksullaşan, işsizleşen ve giderek artan strese rağmen Türkiye hala yüksek reel faizlerle ve 2003‘teki kaynak bulma belirsizliği ile borç batağına sokulmaktadır.

Türkiye, bir yandan 210 milyar dolara yakın bir iç-dış borç stoğu ile yaşamaya çalışan ve atılacak her adımın bu borç yükünün belirlediği bir konumda diğer yandan Amerika‘nın Ortadoğu ve Dünya halklarına baskısını yoğunlaştırdığı ve Irak‘a bir operasyona yöneldiği bir dönemde 3 Kasım seçimlerine hazırlanmaktadır.

Ülkemizdeki siyasi tablo göstermektedir ki 3 Kasım seçimleri de ülkenin sorunlarını çözemeyecektir. Herşeyden önce bizleri bu duruma getirenler geçmişte uyguladıkları yanlış politikalar ve icraatlar için topluma hesap vermek, önümüzdeki dönem için de gerçekleştirecekleri projelerle ilgili olarak gerçekleri açık ve doğru bir şekilde söylemek durumundadırlar. Bunların hesabı verilmeden, bu sorumluluğu taşıyan hiç kimse toplumdan güvenoyu almayı beklememelidir.

Makina Mühendisleri Odası bugüne dek olduğu gibi kendi meslek alanları ile ilgili olarak, örgütlü olduğu tüm birimleri ve üyeleri ile birlikte, ülke gerçeklerini tanımlama, sorunları tespit etme, çözüm önerileri üretme ve bunları halkın ve kamuoyunun bilgisine sunma görevini yerine getirmeye devam edecektir. Ülkeyi yönetme iddiası ile halkın karşısına çıkan tüm siyasal parti, kurum ve kişileri Oda‘nın söylediklerini, talep ve önerilerini dinlemeye ve izlemeye çağırıyoruz.

Ülkeyi, bu hale getirenlere karşı sesimizi bir kez daha duyurmak, öneri ve taleplerimizi kamuoyuna ve ilgililere bir kez daha iletmek ve bu ülkenin sahipsiz olmadığını göstermek için 20 Ekim 2002 tarihinde Ankara‘da TMMOB‘nin düzenleyeceği mitingde buluşalım.

 

    

Saygılarımızla
Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu