TMMOB, EDİRNE'DEN "AYDINLIK BİR GELECEK İÇİN HAYIR'I BÜYÜTELİM" ÇAĞRISI YAPTI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yürütme Kurulu, Anayasa referandumu gündemi ile 16 Mart 2017 tarihinde Edirne'de İl Koordinasyon Kurulu ile ortak toplantı yaptı. 

Toplantı öncesi 16.00'da Makina Mühendisleri Odası Şube binasında Anayasa Değişikliği Referandumu gündemli bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın metnini TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz okudu.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve Yürütme Kurulu üyeleri Züber Akgöl ve Bahattin Şahin'in ile birlikte Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhçu'nun da katıldığı toplantıya MMO İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, HKMO İstanbul Şube Başkanı Alişan Çakcalı, MO İstanbul Büyükkent Şube Başkanı C. Sami Yılmaztürk, Edirne Şube Yönetim Kurulları ve Şube Başkanları katıldı.

AYDINLIK BİR GELECEK İÇİN
HAYIR’I BÜYÜTELİM

Ülkemizin içine zorla sokulduğu Anayasa Değişikliği Referandumu sürecinde, 16 Nisan’a doğru hızla yol alıyoruz.

Sistemin ve rejimin tek adamın eline teslim edilmesi doğrultusunda yapılmak istenen bu köklü değişikliğin neler içerdiği, teklifi sunanlar tarafından halka anlatılmıyor. Bir takım oyunlarla ülke içinde ve dışında sanal düşmanlar yaratılarak halkın Anayasa değişikliği teklifine evet oyu vermesi isteniyor.

Emek-meslek örgütlerinin ve demokrasiden yana olan tüm kesimlerin fikirlerini kamuoyu ile paylaşması keyfi yasaklamalar ile yada zor kullanılarak engelleniyor. Hayır oyu verecek olanlara “terörist, vatan haini” vb. suçlamalar yapılarak toplumsal kutuplaşma derinleştiriliyor ve referandum çalışmaları iktidar sahipleri tarafından engelleniyor.

OHAL koşullarının iktidara sunduğu olağanüstü yetkilerle televizyon ve gazetelerin kapatıldığı, gazetecilerin tutuklandığı, yüzlerce derneğin kapısına kilit vurulduğu, kamu görevlilerinin açığa alındığı, ihraç edildiği, akademisyenlerin üniversite dışına atıldığı, üniversitelerin neredeyse öğrencilerine ders veremez duruma düşürüldüğü bir dönemden geçiyoruz.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir KHK ile TÜRKSAT, PTT, TELEKOM, BOTAŞ, TPAO, ETİ Maden, ÇAYKUR, Borsa İstanbul, THY, Ziraat Bankası ve Halk Bankası gibi ülkemizin 11 büyük kamu kurum ve kuruluşunun hisseleri ile birçok ildeki devlet arazileri Varlık Fonu’na devredildi. Halkımızın, ülkemizin ortak birikimleri bir kalemde havuza aktarıldı. Kamu varlıklarının talanına ve yağmasına neden olacak bu girişim ile eğer Anayasa değişikliği gerçekleşirse neler yapılacağı da gösterilmiş oldu.

Sevgili arkadaşlar;

TMMOB, ülkenin geleceği için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Referandumda oylanacak olan değişikliğin neler içerdiğini üyelerimize, halkımıza anlatmaya devam edecektir. Anayasa değişikliği gerçekleşirse;

Cumhurbaşkanına tek başına yürütme ve yönetme gücü verilecek; meclisin yasama/kanun yapma yetkisi Cumhurbaşkanının yeni yetkileri ve kararnamelerinin gölgesinde kalacak
Meclisin yürütmeyi dengeleme, frenleme ve denetleme yetkisi kalmayacak
Parlamenter sistem ve bakanlar kurulu ortadan kalkacak, yani hükümet tek kişiden oluşacak,
Cumhurbaşkanı’nın partili olması/parti başkanı olması sağlanacak, tarafsızlığı kalmayacak
Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlarının yargılanabilmesi neredeyse imkânsız hale gelecek, görevleriyle ilgili olmayan suçlar için de dokunulmazlıkları olacak
Yargı tamamen Cumhurbaşkanı’na bağımlı olacak
Cumhurbaşkanı dilediği kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabilecek
Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlarının Meclise karşı siyasi sorumlulukları olmayacak
Cumhurbaşkanı’na seçilmiş Meclis Başkanı değil atanmış Cumhurbaşkanı Yardımcısı vekâlet edecek ve tüm yetkileri kullanabilecek
Seçimleri yenileme/Meclisi feshetme yoluyla, “bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmü ihlal edilecek
Cumhurbaşkanı ülkenin merkezi yönetim bütçesini tek başına belirleyecek ve yönetecek
Olağanüstü hal kararını yalnızca Cumhurbaşkanı alacaktır.

Yapılmak istenen bir anayasa değişiklik önerisi değil, fiili uygulamalarla adım adım gerçekleştirilen rejim değişikliğinin yasallaştırılma girişimidir. Üzerinde asgari mutabakat dahi bulunmayan bu anayasa değişikliği dayatmasının, demokrasiyi ve istikrarı sağlamayacağı şimdiden görülüyor. Referandumda oylayacağımız bu değişiklik işsizlik, açlık, yoksulluk, sosyal güvence, demokrasi sorunlarına, mutlu ve huzurlu bir yaşam ihtiyacına cevap veremediği gibi hiçbir çözüm önerisi de içermiyor.

TMMOB, 16 Nisan Anayasa Referandumunda HAYIR diyecek ve ülkemizin karanlığa doğru gidişatına HAYIR demeyi dalga dalga büyütecektir. Bu ülkenin teknik elemanları, bilimi ve tekniği halk yararına kullanmaktan, gerçekleri halkımızla paylaşmaktan asla geri durmayacaktır.

Sofradaki yemekten yaşadığımız konutlara, bindimiz otomobilden kullandığımız iş makinalarına kadar yaşamın her alanında izi olan biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının, özlemini duyduğumuz aydınlık günlerin gelişinde de izi ve katkısı olacaktır.

TMMOB olarak, üyelerimizi ve bütün yurttaşlarımızı bu değişikliğe, karanlık gidişe HAYIR demeye, reddetmeye, ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, demokrasiyi kazanmaya, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik mücadelesini sahiplenmeye ve HAYIR’ı büyütmeye çağırıyoruz.

Emin KORAMAZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı