12 Eylül 1980 Darbe Anayasasına'da, "AKP Anayasasına'da "HAYIR" Diyoruz

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

06 Ağustos 2010

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, anayasa değişikliği referandumu ile ilgili olarak 5 Ağustos 2010 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

"12 EYLÜL 1980 DARBE ANAYASASINA" DA, "AKP ANAYASASINA" DA "HAYIR" DİYORUZ.

Anayasa değişikliği paketi, 12 Eylül anayasasının temel niteliğini değiştirmemekte aksine 30 yıl önce ortaya konulan senaryonun bir başka versiyonunu oluşturmaktadır.

12 Eylül 1980 yılından bu yana, aradan geçen 30 yılda;

•         Ülkemizin yer üstü ve yeraltı kaynakları küresel güçler tarafından yağmalandı.

•         Kamunun malı olan Telekom, Tekel, Tüpraş gibi kurumlarımız tekelci sermayeye peşkeş çekildi.

•         Tarımda kendi kendine yeten ülkemiz uygulanan yanlış politikalarla çökertildi, ülkemiz artık tarım ürünleri ve et ithal eder, artık hangi ürünü ne kadar üreteceğimize, hangi ürünü ne kadar ithal edeceğimize küresel güçler karar verir duruma getirildi.

•         Ormanlarımız çeşitli nedenlerle yok edilerek ekolojik dengemiz bozuldu.

•         Üniversitelerimizin özerkliği YÖK ile ellerinden alındı, bilimsel çalışma yapamaz hale getirildi.

•         Sendikalarımız kapatıldı, işçilerimizin grev ve toplu sözleşme hakları kısıtlandı. Güvencesiz çalıştırma, taşoranlaştırma uygulamaları yaygınlaştırıldı.

•         Halkımızın parasız eğitim ve sağlık hakkı, insanca yaşam hakkı "reform", "dönüşüm" yutturmacası ile gasp edildi.

•         Enerji, ulaşım, eğitim, sağlık, su gibi kamusal olması gereken hizmetler, ticarileştirilerek piyasalaştırıldı.

•         Halkımız yoksullaştı, açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildi.

Bütün bunları emperyalist güçler, "24 Ocak kararları"yla ve  12 eylül darbecileri eliyle ülkemizde zorla uygulamaya koydular. Bu sömürü düzenini "12 eylül darbe anayasası" ile meşrulaştırmak istediler.

Küresel kapitalizm geçmişte her on yılda bir girdiği krizleri, son yıllarda daha sık yaşamaya başlamış ve krizlerini bizim gibi az gelişmiş ülkelere ihraç ederek çözmeye çalışmıştır.

Son yaşanan 2008-2009 krizinin hem niteliği, hemde çözüm şekli farklıdır. Sömürü düzenini devam ettirmek için üretilen çözüm, bizim gibi ülkelerde yasama, yürütme ve yargıyı tekelinde toplamış kamu tarafından denetlenemeyen, toplumsal muhalefete tahhamül edemeyen, güçlü, totaliter, baskıcı iktidarlar eliyle tıpkı 12 eylül 1980 de ortaya konmuş senaryonun güncel uyarlamasıdır.

Bundan otuz yıl önce emperyalizmin yerli işbirlikçileri tarafından faşist bir darbeyle halkımıza dayatılan "1982 Anayasası", yine aynı güçlerin farklı versiyonu olan gerici, tarikatçı, piyasacı işbirlikçileri tarafından " demokratikleşiyoruz" yutturmacası ile aslında pekiştirilmek  isteniyor.

Halkımızın, emek ve meslek örgütlerinin, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin hatta hatta parlamenterlerin bile dahil olmadığı, katılımın önünün tıkandığı, ne kadar "demokratik" olduğu hazırlanma sürecinden de anlaşılan "anayasa değişikliği" paketi bizce küresel güçlerin temsilcisi AKP 'nin kendi rejimini şekillendirme planıdır.

12 Eylülde oylanacak değişiklik paketi, halkımızın sahibi olduğu hastaneleri, okulları, limanları, doğal kaynaklarımızı daha rahat satabilmek, doğamızı, çevremizi, havamızı, suyumuzu ve tarım topraklarımızı küresel sermayeye peşkeş çekmek, güvencesiz çalıştırmayı, taşeronlaştırmayı ve sendikasızlaştırmayı kolaylaştırmak, kısaca küresel kapitalizmin vahşi sömürüsünün önündeki bütün engelleri kaldırmak için YARGI yı kendi denetim ve kontrolü altına alma planıdır.

Biz TMMOB Bursa İl Koordinasyon kurulu olarak;

  • Hazırlanışı dahi katılımcı ve demokratik olmayan.
  • Eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olma ilkelerini bir bütün olarak benimsemeyen
  • Seçim ve siyasi partiler yasalarını demokratikleştirmeyen; siyasi partileri lider sultasından kurtaramayan,
  • Yasama ve yürütmeyi, halk iradesini tam olarak yansıtacak tarzda düzenlemeyen; yasama-yürütme-yargı ayrılığını demokratik bir çerçevede güvence altına almayan,
  • Ülkemizin ve halkımızın acil gereksinimi olan planlama, sanayileşme, kalkınma, tam istihdam ve refahı sağlayamayan, üretimde yerli öz kaynakları temel almayan, bilim, teknoloji, Ar-Ge, yenilik, nitelikli işgücü, mühendislik ve kamusal yatırımları kamunun görevi olarak tanımlamayan ve bölgesel eşitsizlikleri ortadan kaldırmayan,
  • Sağlık, eğitim, enerji, ulaşım, iletişim ve su gibi hizmetleri kamusal nitelikli hizmetler olarak tanımlamayan aksine ticarileştiren, piyasalaştıran,
  • İş yasası, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi temel yasaların çerçevesini insan ve emek odaklı olarak belirlemeyen; grev ve toplu sözleşme haklarını eksiksiz olarak sağlamayan, çalışma yaşamını güvenceli çalışma koşullarına kavuşturmayan,
  • Kadın-erkek eşitliğini eğitim ve istihdamdan toplumsal yaşama dek sağlayamayan, pozitif ayrımcılığı benimsemeyen, kadın ve çocuk emeği sömürüsü ile cinsel istismarları kesin olarak engellemeyen, ev emeğini tanımlayıp değerlendirmeyen,
  • 12 Eylül düzeni ile hesaplaşmayan,
  • Aksine hergün "12 Eylül anayasası "nın ruhuna güç katan yasaları gece yarıları meclisten geçirerek gerçek amacının gerici, totaliter,baskıcı bir rejim olduğunu çok iyi bildiğimiz, "kendin pişir kendin ye" yaklaşımı ile hazırlanmış ve sunulmuş,

Toplumun derdine çare olmayan "AKP Anayasasına"  HAYIR  diyoruz.

  

Fikri DÜŞÜNCELİ
TMMOB Bursa İl Koordinasyon
Kurulu Sekreteri